Multimedijalna sekcija
abc tutorijali i aktivnosti

Str.

SLIDE

Govor

  •  

Multimedijalna, filozofska i psihološka sekcija u projektu „Pitam da“

Mi smo tim. Naš projekat  'Pitam da'  je tu  da zajedno tražimo, ispitujemo, mijenjamo. Put  na koji smo krenuli nije  bio tako prohodan.  U danas zatrpanom svijetu  teško je razlikovati dobre i loše, korisne i štetne  informacije i  naći odgovore na pitanja koja se množe.
Nepostojanje kritičkog mišljenja dovodi do stvaranja pogrešaka što ometa donošenje ispravnih odluka.

  •  
 

Znanje org. je zato tu.  Mladi, ambiciozni ljudi  učinili su svojim aktivnostima da  Banjalučka gimnazija prednjači u razvijanju digitalne kompetencije i da internet postane sigurno mjesto zabave, učenja, kvalitetne dokolice.  Slijedite nas!
Prednosti našeg oblika rada su višestruke!

  •  
 

Multimedijalna sekcija Gimnazije i naš tim je tu:

- da pored ovladavanja programskim jezicima pruži osnovcima i srednjoškolcima uzorne primjere

- da Algoritme, programske jezike BASIC, Pascal, C++ i Javu učini prihvatljivim i osposobi Vas da budete novi učitelji i mladi inovatori

- da učenici postanu saradnici u  oblikovanju nastavnog gradiva.

  •  

 

Tutorijal "abc algoritmi" je namijenjen i osnovcima i srednjoškolcima.

  •  

Izbor algoritma se izvodi klikom miša. Dijagram toka birate iz liste zadataka.

  •  

"abc Programski jezik BASIC"

je namjenjen učenicima osnovne škole.

  •  

U našim tutorijalima uz animacije lakše razumijete postupak.

Listing programa - imate:

Opis rješenja je univerzalni pristup načina rješavanja (plavo).
Opis programa su detalji listinga (smeđe).
Ispis na ekranu: rezultat izvođenja programa je ispis na ekranu
Tabele s opisima: u tabeli se nalazi svaka naredba pojedinačno objašnjena.

 

  •  

Tutorijal "abc Programske jezik Pascal" namjenjen je učenicima srednjih škola.

 

  •  

Pascal,basic,algoritmi.png

Povezali smo gradivo osnovne škole sa srednjoškolskim koristeći informacione tehnologije. Istovremeno su prikazana rješenja zadataka algoritmi, BASIC i Pascal.

 

Načini rada Mutimedijalne sekcije

Članovi naše sekcije su davali sugestije šta treba izmijeniti/dodati/popraviti u tutorijalima, a i sami smo pravili gotova rješenja prijedloga. Namjera nam je bila olakšati učenje. To govori da smo mi TIM.

 

 

Na prijedlog učenika počeli smo izradu tutorijala "abc Programski jezik C++" i "Java" i stalnog ih dorađujemo.

 

Napravili smo istovremeni prikaz rješenja zadataka:
- algoritam
- BASIC
- Pascal
- C++
- Java

 

"Virtuelna gimnazija" mobilna aplikacija nam omogućuje virtuelnu šetnja kroz Banjalučku gimnaziju.

 

Poslije promocije aplikacije "Virtuelna gimnazija" u Microsoft okruženju druga ekipa je odlučila da napravi "Virtuelnu gimnaziju" u android okruženju.

 

Nastavli smo rad i napravili i mobilne aplikacije:

- "Turistički vodič" našeg grada

- "Taxi CALLER" - pozivanje taksija za naš grad.

 

Sve ovo ne bi postigli bez stručne i tehničke podrške, predavanja i savjeta mentora i stručnjaka.

 

Autorstvo

Imena učesnika u izradi tutorijala možete pronaći na linkovima - saradnici.

 

 

Vršnjačka edukacija

Kurs "Programski jezik Java" je dokaz da usvajamo nove tehnologije i da nesebično dijelimo znanje sa vršnjacima. Kad naučimo postajemo i predavači u obukama.

Ovo je moja učionica.

Naš rad je prepoznat i nagrađeni smo knjigama i TV-om, koje svi koristimo.

 

Filozofska sekcija  Tačka,imala je za cilj da  kritičkim, odmjerenim prihvatanjem svijeta tehnike bude potvrda da je filozofija uvijek izraz duha vremena, te se pridružila timu Multimedijalne sekcije.  Oni su nam pokazali kako gradivo istorije filozofije može postati interesantnije i  da svi mogu aktivno učestvovati u njegovoj izradi. Sve to Filozofska sekcija ne bi uspjela da nije bilo pomoći tima Znanje.org.

Mi smo svjesni da neuspješan đak ne znači i loš đak, već đak koji još nije ostvario svoje potencijale. Svijest o tome, da svakome treba drugačiji pristup gradivu da bi ga prihvatio, navela nas je da radom u sekciji omogućimo učenicima alternative pri učenju.

 

Svaka nastavna jedinica je obrađena pomoću slike, detaljnog opisa i zadataka za dodatni rad. Gradivo se prije provjere može izvježbati, a kriterijum vrednovanja je precizno određen, objektivan i omogućava uspješnu sistematizaciju svake nastavne teme.

 

 

Kviz
Sajt abc kviz-test je pomoćnik pri obrazovanju. Iskustva u nastavi informatike pokazala su da je ovaj oblik rada učenicima ne samo interesantan, već im i olakšava, kroz vizuelizaciju, da im nepojmljive oblasti nauke postaju jasnije i očiglednije.

 

 

 

Mi osluškujemo stvarnost, te je, bez uljepšavanja, ali iz različitih uglova i uz nova shvatanja, bacamo na papir, naravno, kasnije i na sajt. Povodom 200. godišnjice Njegoševog rođenja, pokušali smo da oživimo njegovu, satiru “Žitije Mrđena Nesretnjikovića”,kao skoro zaboravljeni piščev rad. Rezultate svega toga možete da nađete na sajtu Gimnazije, kao i pjesmu našeg člana koji je na Konkursu za literarni rad o Njegosu osvojio prvu nagradu.

 

Psihološka sekcija je aktivna u osmišljavanju radionica koje su pod budnim okom mentora i saradnika.

 

Oni  pomažu da  se programeri  bave samoposmatranjem u svom djelovanju što najčešće u toku samog rada njima izmiče  kako bi njihova sljedeća aktivnost bila još uspješnija.

 

 

Služeći se radionicama njeni članovi se uspješno trude da poboljšaju život programera te da pomognu u ostvarivanju lakše i bolje komunikacije sa korisnicima kao i za reklamiranje njihovog rada i proizvoda.

 
  • Saradnja  Multimedijalne, Filozofske i Psihološke sekcije je nastavljena projektom 'Pitam da' koji slijedi vrijeme i postavlja zadatak da se istovremeno misli i djeluje, bude učitelj i učenik.  Projekat „Pitam da“ treba da načini okret u razmišljanju, načinu učenja i  učenicima  omogući da  smanje rastojanje između hoću, znam i činim, kako bi  otkrili svoje sposobnosti, buduće zanimanje, mjesto i ulogu u društvu.

Jedan od ciljeva projekta Pitam da je pored rada na unapređenju programiranja –

  • da omogući da posebno 'osnovci' nauče da vladaju slobodnim vremenom, formiraju zdrave navike i da  sadržaj na internetu koriste u pravoj mjeri.
  • da kroz  radionički rad  mladi ljudi uče da ne prihvataju ono što im se neposredno nudi već se vještim ispitivanjem sami osposobljavaju da donose ispravne odluke i razlikuju stvarni od virtualnog svijeta

-  da u koju god se oblast  učenik pitanjem zaputi da mu se olakša da - traženo bude  nađeno.
 Pitanjem- daće se u bijeg svaki novi mit!
Načinite okret i nek se  MIT pretvori u TIM  za borbu protiv zloupotreba na internetu!

 

 

Poziv da nas posjete na Malim INOST-u.

(MIT prelazi u tim).

"S vama smo mi TIM"

pptx prezentacija

Index