Biografija

Andželina Džoli (engl. Angelina Jolie; rođena 4. juna 1975. u Los Anđelesu) je američka filmska glumica, bivša manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesara za izbeglice UN-a. Popularni mediji često je proglašavaju za jednu od najlepših žena, i često izveštavaju o njenom životu van filmskog platna. Dobitnik je tri nagrade Zlatni globus, dve nagrade američkog Udruženja filmskih glumaca (Screen Actors Guild) i jednog Oskara.

Mada se kao dete pojavila uz oca Džona Vojta u filmu Lookin' to Get Out 1982. godine, pravi početak njene glumačke karijere je bio deceniju kasnije, u niskobudžetnom filmu Kiborg 2 (1993.), a svoju prvu glavnu ulogu je imala u filmu „Hakeri“ (1995.). Pojavila se u biografskim filmovima „Džordž Volas“ (George Wallas, 1997.) i Džija (1998.) i dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za film „Neprilagođena“ (1999). Međunarodnu slavu je postigla ulogom heroine video-igara Lare Kroft u filmu „Lara Kroft: Tum rejder“, nakon čega se ustoličila kao jedna od najpoznatijih i najplaćenijih glumica Holivuda. Najveći komercijalni uspeh postigla je akcionom komedijom „Gospodin i gospođa Smit“ (2005).

Bila je u braku sa glumcima Džonijem Lijem Milerom i Bilijem Bobom Torntonom, i trenutno živi sa glumcem Bredom Pitom, u vezi koja privlači pažnju svetskih medija. Džoli i Pit imaju troje usvojene (Madoksa, Paksa i Zaharu) i jedno biološko dete (Šajlo). Džoli promoviše humanitarne ciljeve širom sveta i poznata je po radu sa izbeglicama preko UNHCR-a.

Rani život i porodica

Rođena je u Los Anđelesu u Kaliforniji kao Andželina Džoli Vojt. Ćerka je glumaca Džona Vojta i Marselin Bertran (1950-2007). Rođaka je Čipa Tejlora, sestra Džejmsa Hejvena i kumče Džeklin Biset i Maksimilijana Šela. Zbog imena, česta je zabluda da je njena majka bila Francuskinja, međutim Džolini baba i deda sa majčine strane su bili francusko-kanadskog porekla. Sa očeve strane je češkog porekla a francusko-kanadskog i irokeskog sa majčine.

Nakon što su se njeni roditelji razveli 1976, Andželina Džoli i njen brat su živeli kod majke koja je napustila glumu i preselila se sa njima u Palisejd, Njujork. Marselin Bertran je preminula 27. januara 2007. od raka jajnika.

Kao dete skupljala je zmije i guštere i bila zaljubljena u gospodina Spoka iz Zvezdanih staza. Sa majkom je redovno išla na projekcije filmova i kasnije je rekla da je to, a ne njen otac, navelo da se počne baviti glumom. Kada je imala 11 godina porodica se vratila u Los Anđeles i Andželina je upisala Tijater institut Lija Strazberga, gde je učila dve godine i pojavila se u nekoliko pozorišnih produkcija. Njena majka je preživljavala na skromnim prihodima i Andželina je često nosila polovnu odeću. Drugi su je učenici zadirkivali zbog njenog karakterističnog izgleda - bila je izuzetno mršava, nosila je naočare i naramenice. Njeno sampopouzdanje se dodatno smanjilo nakon neuspeha u manekenstvu. Kako je njena potištenost rasla, počela je da se samopovređuje; kasnije je to prokomentarisala u jednoj SNN-ovoj emisiji: „Skupljala sam noževe i uvek sam imala mnogo stvari na dohvat ruke. Iz nekog razloga, ritual sečenja i osećanja bola činio me živom, osećala sam se slobodnom i to je za mene bila neka vrsta terapije .“ Sa 14 godina ispisuje se sa časova glume želeći da postane pogrebnik. Zatim je nastupio buntovnički period u kom se oblačila u crno, bojila kosu u ljubičasto i posećivala rok koncerte na kojima je plesala "mošing" sa tadašnjim momkom. Posle dve godine ponovo upisuje časove glume i završava srednju školu, a taj period opisuje na sledeći način: "Duboko u srcu, ja sam uvek bila - i uvek ću biti - mala pankerka sa tetovažama."

Andželina je dugo bila udaljena od svog oca, kriveći ga za nevernost i razlaz njene porodice. Mada je pokušala da se pomire i čak se pojavio u njenom filmu Lara Kroft:Tomb Rajder (2002.), ali nešto kasnije je podenala zahtev za legalnu promenu imena u „Andželina Džoli“, obacila je Vojt kao srednje ime. Ime joj je promenjeno zvanično 12. septembra 2002. Vojt je tvrdio da njegova kćerka ima ozbiljne emocionalne probleme. Oktobra 2004. godine Andželina za Premijer Magazin izjavljuje: “Moj otac i ja ne govorimo. Nisam više besna na njega. Ne verujem da nečija porodica postaje i njihove krvi. Zato što je moj sin usvojen i porodica je osnovana“. Navela je da nije želela javno da iznosi razloge otuđivanja od oca, ali pošto je usvojila sina Medoksa, mislila je da nije zdravo za nju da se pomiri sa Vojtom. Vojt još nije upoznao svoje unuke.

Veze

Džolijeva se 28. marta 1996 udala za britanskog glumca Džonija Li Milera, tadašnjeg partnera u filmu Hakeri. Andželina je na venčanje došla u crnim kožnim pantalonama i beloj košulji, na kojoj je ispisano na leđima ime mladoženje, ali njenom krvlju.  Džolijeva i Miler su se rastali godinu dana kasnije, a naknadno su se zvanično razveli 3. februara 1999. Ostali su u dobrim odnosima, a ona objašnjava, „S vremenom je sve padalo. Mislim da je on najbolji muž koga devojka može naći. Uvek ću ga voleti, bili smo jednostavno previše mladi.“

Zatim se udala za američkog glumca Bilija Boba Tortona, koga je srela na snimanju filma Pushing Tin, 5. maja 2000. Kao rezultat njihovih učestalih javnih izliva strasti i gestova ljubavi (najčuvenije je nošenje malih bočica krvi jedno drugih, oko vrata), njihova veza je postala omiljena tema zabavnih medija. Džoli i Torton su se rastali 27. maja 2003. Upitana u „Vojažu“ o iznenadnom topljenju njihovog braka, Džolijeva je rekla, „Iznenadilo me je, takođe, jer smo se preko noći, totalno promenili. Mislim da jednog dana mi više ništa nismo imali zajedničko. I to je strašno ali... Mislim da se to može dogoditi kada se vežete a ne poznajete sebe dovoljno.“

Džoli je govorila u intervjuima da je biseksualka i imala je veliko priznanje da je imala seksualne odnose sa njenom „Foksfajr“ koleginicom iz filma Dženi Šimizi, „Verovatno bih se oženila sa Dženi da se nisam udala za mog muža. Zaljubila sam se u nju prvog trenutka kada sam je ugledala.“ U intervjuu sa Barbarom Valters 2003, upitana da li je još uvek biseksualka, Džoli je odgovorila, „Naravno. Ako se sutra zaljubim u ženu, da li ću osećati da je dobro to što želim da je poljubim i dodirnem? Ako se zaljubim u nju? Apsolutno! Da!“

Ranije 2005, Džoli je bila umešana u veliki javni holivudski skandal gde je okrivljena da je bila „druga žena“ u razvodu glumaca Bred Pita i Dženifer Aniston. Tvrdi se da je Pit započeo aferu za vreme snimanja filma Gospodin i gospođa Smit, međutim ona je to demantovala u nekoliko intervjua. U razgovoru sa En Kari 2005, objasnila je, „Biti intimna sa oženjenim čovekom, kada moj rođeni otac vara moju majku, nije nešto što mogu oprostiti. Ne bih mogla da se pogledam ujutru u ogledalo da sam to uradila. Ne privlače me ljudi koji varaju svoje žene.“

Dok Džoli i Pit nikad javno nisu komentarisali prirodu svoje veze, nagađanja su se nastavila tokom 2005. Prve intimne paparaci fotografije su se pojavile u aprilu, mesec dana kasnije, nakon što je Aniston podnela zahtev za razvod; one prikazuju Pit, Džolie i njenog sina Medoksa na plaži u Keniji. Tokom leta Džolie i Pit su viđeni zajedno sve više i učestalije i najviše zabavnih medija su ih proglasili parom, dajući im nadimak „Brandželina“. 11. januara 2006. Džoli je potvrdila za „Pipl“ da je trudna i u vezi s tim prvi put javno potvrdila njihovu vezu.

 

Homepage