k k

k

 

 

k k k

Dodaj u Favorites

<< Nazad

 

Pošalji stranicu

 

Naprijed  >>

 

Zvanični sajt Gimnazije

k k k k

Uvod

 

O predstavi

 

Ekipa

5b

Galerija slika

 

Ostale predstave

 

O predstavi

 

 

 

 

 

         Tekst je za ovu predstavu  je nastao u decembru 2004 godine kada je predstava premijerno i izvedena. Scenario i režiju potpisuje Krešo Sekulić. O kostimografiji su svi razmišljali i prilagođavali je svom liku. Predstava je zahtjevala i zvučne i video efekte za šta se pobrinuo Nemanja Mijatović. Scena je morala da bude mjenjana iz čina u čin a to ne bi bilo izvodljivo bez naših scenskih radnika (a ujedno i glumaca) Borisa Vučića i Stefana Bojinovića.

       Predstava je premijerno izvedena u Banjalučkoj gimnaziji decembra 2004, da bi posljednju izvedbu doživjela na banjalučkom sajmu knjige 2005.

Radnja predstave nema nikakve povezanosti sa romanom „Jadi mladog Vertera“ sem što imaju isti naslov. Naš Verter je smješten u period drugog svijetskog rata.

Mladog Vertera (inače velikog ženskaroša i neradnika) jednog ratnog jutra, snažni urlik diže iz kreveta. Njegov kućepazitelj nije mislio ništa zlonamjerno kada se proderao i tako probudio pola komšiluka uključujući i svog gazdu. Poslije male nezgode kod kuće Verter odlazi na čitanje testamenta koji je sastavio njegov pokojni otac. Cijeli Berlin unaprijed zna da je Verter dobio pozamašan kolač tog nasljedstva. Ali nije sve onako kako bi trebalo biti. Testamenet otkriva da nasljedstvo nije pripalo njemu, nego mladoj Anastaziji. Ovakav ishod situacije niko nije očekivao, ali to nije sve! Osim što nije dobio nasljedstvo saznao je da mu navodni otac nije pravi otac i da je on sam usvojen. Ova vijest pogađa još više našeg Vertera.

Postojao je izlaz iz ove situacije. Jedan od advokata skrenuo je pažnju Verteru da ima načina da povrati svoj novac. Naime, jedna od klauzla nalaže da se nasljedstvo isplati mladoj Anastaziji tek za godinu dana i to ako za to vrijeme ostane neudata. U suprotnom sav novac nasleđuje mladi Verter. Verter se hvata za ovu slamku spasa. Da li će uspjeti osvojiti Anastaziju i pokupiti ’’svoj’’ novac saznaćete tek kada odgledate predstavu do kraja.

 

 
 
:::: Novo na Znanje.org ::::
:::: Novo na Znanje.org ::::

 

k
 Copyright © 2005 by ZNANJE.ORG                                                                                                                      page created by Nemanja Mijatović