Историја

Металику 1981. године у Лос Анђелесу формирају вокалиста и гитариста Џејмс Хетфилд, бубњар Ларс Улрих и басиста Рон МекГовни. МекГовни убрзо напушта бенд јер му се не свиђа њихов све агресивнији звук, па на његово место долази Клиф Бертон.Сматрају се оснивацима треш метала.

Свој први демо Металика снима 1982. године. Иако демо званично никада није објављен, шири се под називом No life 'till Leather. Пошто је бенд сматрао да је потребан још један гитариста, Ларс Улрих ставља оглас у једне локалне новине, и Дејв Мастејн постаје нови члан. Међутим, недуго након тога Мастејн је отпуштен због злоупотребљавања алкохола и несарадње. Уместо њега гитариста постаје Кирк Хамет, ранији члан Eгзодуса. Мастејн затим формира Мегадет.

Ипак, на свом првом студијском албуму Kill 'Em All, издат 1983. године, Металика користи неке Мастејнове песме. По мишљењу многих, овај албум је први прави треш метал албум. Следеће године бенд објављује албум Ride The Lightning, на ком се налази позната балада Fade to Black.

1986. је била бурна година за Металику. После објављивања трећег албума и бестселера Master Of Puppets, на турнеји у Шведској у саобраћајној несрећи је погинуо басиста Клиф Бертон. Његово место у бенду касније преузима Џејсон Нустед. И поред тешког губитка, бенд започиње са снимањем следећег албума ...And Justice For All, који је објављен 1988. године. Са тог албума је снимљен први спот бенда, за песму One.

Следећи албум Металике излази 1991. године, под називом Metallica (познат и као Black Album), на ком су познате песме Enter Sandman и Nothing Else Matters . Албум је само у Америци продат у 7 милиона примерака. Од 1996. до 1998. године Металика објављује албуме Load, Reload, и Garage Inc., компилација обрада које је бенд до тада снимио. 1999. године Металика прави два концерта са Симфонијским оркестром Сан Франциска, који су резултовали у уживо албум S&M.

2001. године басиста Џејсон Нустед напушта бенд. За разлику од осталих чланова, који су основали породице, желео је да се пуновремено посвети музици. Желео је да учествује у пројектима са другим бендовима, нешто што остали чланови нису одобрили. Нустед тада даје отказ. Металика је затим две године без басисте до 2003, када је примљен Роберт Трухиљо. Исте године бенд објављује албум St. Anger, који је углавном добио лошу критику. Следећи албум би требало да изађе у пролеће 2007.

Muzika