BIOGRAFIJA

 

Shakira Isabel Mebarak Ripoll rođena je u Kolumbiji i odrasla u vrlo skromnim uvjetima, slušajući Beatlese, Led Zeppelin i Nirvanu, što je i utjecalo na nju u počecima glazbene karijere. Vrlo se rano naučila izražavati kroz tekstove, a s deset je godina već pobjeđivala na dječjim glazbenim natjecanjima. Naučila je svirati gitaru kako bi mogla uglazbiti svoje tekstove. Sony Columbia već 1990. objavljuje njezin debitantski album "Magia" koji je ostvario neočekivani uspjeh. Dvije godine kasnije snimila je pop album "Peligro" s kojim nije bila zadovoljna, pa je čak potpuno zamrznula karijeru na dvije godine.

Vrativši se malo zrelija, 1995. izlazi s "Pies Descalzos", koji je postao velik hit u latinskoj Americi. Kako je zanimanje za nju raslo, počela je surađivati s jakim glazbenim imenima; Emilio Estefan (suprug Glorie Estefan) postao je njen menadžer. Veliki uspjeh počeo se nazirati 1998., kada je objavljen album "Dónde Están Los Ladrones?". "MTV Unplugged" snima 2000. i njime osvaja Grammyja u konkurenciji za najboji latin pop album. Osvojivši sve što se može na španjolskom govornom području, prelazak na engleski jezik bio je logičan korak. ik. Prvi singl s albuma "Laundry Service" (gotovo u potpunosti na engleskom jeziku) "Whenever, Wherever" postao je svjetski hit, a uspjeh je ponovio i sljedeći, nešto manji hit "Underneath Your Clothes". Shakira je postala svjetska zvijezda prve klase, ali nije zaboravila svoje korijene. U 2005. je ušla s albumom "Fijacion Oral", snimljenim potpuno na španjolskom, da bi se krajm iste godine pojavio "engleski" album "Oral Fixation", s potpuno drugačijim pjesmama. Zanimljivo je da je na oba albuma izvršni producent bio Rick Rubin, poznat po radu s Red Hot Chili Peppers i Rage Against The Machine.

Svi ste sigurno čuli za Shakiru i poslušali njene brojne hitove. Zasigurno ste poželjeli saznati nešto više o toj izvanrednoj pjevačici i djevojci. Njeno puno ime je Shakira Isabel Mabarak Ripoll. Rođena je 2. veljače 1997. godine u kolumbijskom gradu Barranquilla.. Od djetinjstva su je poticali da postane pjevačica, te je već sa 8 godina pisala pjesme. Tada je nastala pjesma Tus Gafas Oscarus koja je nekoliko godina kasnije objavila na svom prvom albumu „Magia“. Već sa 14 godina pojavila se na svjetskoj glazbenoj sceni, ali tada nije ostavila prevelik glazbeni uticaj. No ambicije nisu pale u vodu. Do vrha ju je dovela suradnja sa suprugom Glorije Estefan. 2000. godine već je bila ponosna vlasnica dva Latin Grammyja.

Od tada o njoj pišu svi ugledni časopisi, televizijska gostovanja i turneje postali su dio njene svakodnevnice.Njezin veliki hit je pjesma „Hips don't lie“ koji dugo nije silazio sa svih najvažnijih top ljestvica. O njezinom statusu na nebu zvijezda i zvjezdica, govori to što je pjevala na svečanosti zatvaranja posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Berlinu. O njoj samoj svjedoči i činjenica da je od 2003. godine UNICEF-ova ambasadorica dobre volje. Inače, Shakirin kvocijent inteligencije je čak 140, a najviše joj se na svome tijelu sviđa-mozak! Ona tečno govori i španjolski, arapski, portugalski, talijanski i engleski. Unatoč velikoj slavi, Shakira je i dalje jednostavna cura.

POVRATAK NA POCETAK