BIOGRAFIJA

 

 

 

 

Шакира Исабел Мебарак Рипол је колумбијска поп певачица. Рођена је  године у месту Баранкиља,у КолумбијиПотиче из мешовитог брака: отац јој је  имигрант а мајка је Колумбијка. Пева на више језика, а због специфичног стила певања добила је надимак латиноамеричка  Аланис Морисет.Године 2001.добија награду Греми за најбољу латино нумеру. Верена је за Антонија де ла Руа, сина бившег председника Аргентине.

 

 

 

 

Шакира је рођена у Баранкиљи, Колумбија у браку Колумбијке Нидије дел Кармен Рипол Торадо (шпанско-италијанског порекла) и Американца либанског порекла Вилијама Мебарака Чадида. Има још шесторо браће и сестара. Са седам година почела је да пише текстове и компонује музику. Са десет година покушала је да пева у школском хору, али је била одбијена јер је њен глас био „сувише јак.“ Због тога су је пријатељи задиркивали да пева као коза.Затим се пријавила се за певачко такмичење у ТВ емисији Vivan Los Niños (Живела деца).

 

                 

У доби између 10 и 13 година често је певала на јавним приредбама и тако је стекла одређено знање о музици. Тада је упознала и позоришну продуценткињу Монику Аризу, која је била импресионирана Шакиром и одлучила да јој помогне у каријери. За време авионског лета од Баранкиље до Боготе, Ариза је убедила продуцента Sony Columbia Киру Варгаса да одржи аудицију за Шакиру у хотелу. Варгас је потом касету однео у Sony и предао је музичком уреднику. Међутим, уредник није био претерано одушевљен Шакириним певачким способностима. Варгас потом организује аудицију у Боготи након које Шакира потписује уговор са Сони Колумбијом о снимању три албума.

 

Magia (Магија) је назив првог албума који је снимила за Сони Колумбију. Када је албум сниман имала је 15 година. Међутим, није се добро показао. Продато је свега 1.000 примерака албума. Након албума Magia, снимила је албум под насловом Peligro (Опасност).Албум је прошао боље од Magia, али је Шакира одлучила да паузира да би могла да заврши средњу школу.

У студио се враћа 1995. године са трећим албумом Pies Descalzos (Босе ноге), који јој је донео популарност у Латинској Америци. Синглови "Estoy Aquí" (Овде сам), "Pies Descalzos, Sueños Blancos" (Босе ноге, бели снови), и "Dónde Estás Corazón?" (Где си, срце моје?) су постали иконе поп културе.Pies Descalzos је продат у преко 4 милиона копија, па је издат и ремикс албума назван The Remixes који је продат у више од милион копија. На албуму The Remixes уврштене су и верзије њених песама на португалском језику ради пробоја на бразилско тржиште.

Њен четврти албум, ¿Dónde Están Los Ladrones? (Где су лопови?), изашао је 1998.године. Продуцент тог албума био је Емилио Естефан, а снимање је коштало три милиона америчких долара. Овај албум је био још успешнији и продат је у око седам милиона примерака. Тада је почела да стиче фанове и у земљама ван шпанског говорног подручја као што су Француска, Швајцарска,Канада и нарочито САД. Осам од десет песама су постале синглови, укључујући "Ciega, Sordomuda" (Слепа, глува, и нема), "Moscas En La Casa" (Муве у кући), "No Creo" (Не верујем), "Inevitable", "Tú" (Ти), "Si Te Vas" (Ако одеш), "Octavo Día" (Осми дан), и светски позната "Ojos Así" (Очи као твоје). Шакира избацује и први live албум MTV Unplugged.

Марта 2000. креће на тромесечну турнеју по Латинској Америци и САД названу Tour Anfibio. У АВГУСТУ 2000. године освојила је награду "MTV Video Music Award" у категорији "People's Choice" - Омиљени интернационални извођач.

2001. године, након успеха ¿Dónde Están Los Ladrones?, Шакира је почела да снима албум на енглеском језику. У сарадњи са Глоријом Естефаном, Шакира је написала текстове и снимила енглеске верзије песама са албума ¿Dónde Están Los Ladrones?. Касније се предомислила и одлучила да напише нове песме и да не користи старе. На албуму је радила преко годину дана, а резултат је био Laundry Service. Иако је био намењен енглеском тржишту, поп рок албум са утицајима шпанске и арапске музике имао је и четири песме на шпанском језику, укључујући "Que Me Quedes Tú" (Да ме чуваш). Неки критичари су сматрали да је Шакирино знање енглеског језика јако слабо да би могла да пише на њему, али Laundry Service је постигао велики успех са више од 13 милиона копија продатих широм света. Хитови као што су "Whenever, Wherever", "Underneath Your Clothes", "Te Dejo Madrid" , "Objection (Tango)", и "The One" били су на топ листама по неколико недеља, па чак и неколико месеци.

2002. године, Шакира је објавила и свој шпански албум највећих хитова под називом Grandes éxitos. А ДeВeДe и компилацију од 10 песама објавила је на албуму Live & Off the Record, који је објављен 2004 године и који је продат у 3 милиона примерака широм света, подсећајући фанове на Шакирину светску турнеју из 2002-2003 године, која се звала Tour of The Mongoose.

Септембра 2002. годинем Шакира је освојила "International Viewer's Choice Award" на MTV Video Music Awards са песмом „Wherever, Whenever“. Октобра исте године, освојила је 5 "MTV Video Music Awards Latin America" за најбољег женског извођача, најбољег поп извођача, најбољег извођача (северног региона), видео спот године, и извођач године. На "MTV Icon – Aerosmith", Шакира је извела њихову песму "Dude (Looks Like A Lady)". Такође 2002., Шакира се придрузила Селин Дион, Анастазији, Шер и Дикси чикс у "VH1 Divas Live Las Vegas".

 <<NAZAD>>