Red Hot Chilli Peppers


Malo je grupa iz 80-ih godina bilo toliko inovativno, provokativno i originalno u traženju vlastitog sounda kao Red Hot Chili Peppers. Tijekom godina stvorili su vlastiti izričaj kombinirajući funk, rock i punk. Povijest grupe seže u školsko doba, kada su Anthony Kiedis, Michael Balzary i Hillel Slovak razvili čvrsto prijateljstvo. Nakon što su ovladali glazbenim osnovama, i napisali nekoliko pjesama, pridružio im se i bubnjar Jack Irons, tako da su ubrzo počeli vježbati i usavršavati svoj live nastup (po kojem su kasnije postali legendarni).
1983. Balzary je počeo nastupati pod imenom Flea,a bend pod imenom Red Hot Chili Peppers.

                 

 

 

  Naravno, vijest se o njima brzo širila, no prije objave debitantskog albuma Slovak i Irons su odlučili napustiti bend i posvetiti se svojoj drugoj grupi, What Is This. Našavši zamjene za njih u Jacku Shermanu i Cliff Martinezu, bend je 1984 godine objavio prvijenac "Red Hot Chili Peppers". Album nije privukao veliku pozornost, ponajprije zbog očitog nedostatka članova originalne postave.1985. godine Slovak i Irons su se vratili, te je originalna postava objavila album "Freaky Styley", no tek su 1987., albumom "The Uplift Mofo Party Plan" zapalili publiku. 1988. su objavili EP "The Abbey Road", no tada se desila velika tragedija kada je Slovak nađen mrtav od predoziranja, 25. 06. 1988. Duboko pogođen, Irons ovaj put definitivno napušta bend, a Flea i Kiedis razmišljaju o prestanku karijere. Ipak, nakon priključenja mladog gitariste Johna Frusciantea i bubnjara Chada Smith, Peppersi se vraćaju svirci. "Mother's Milk" je objavljen 1989. i donio je bendu prvi mainstream hit "Knock Me Down", proširivši kultni status diljem svijeta. No, najbolje je tek uslijedilo 1991. s dvostrukim albumom "Blood Sugar Sex Magik" (1991.).

RHCP su pod producentskim vodstvom Ricka Rubina snimili jedan od neprolaznih rock klasika, koji je lansirao pregršt hitova ("Give It Away", "Under The Bridge", "Suck My Kiss", "Breaking The Girl"...). Velika svjetska turneja i nagli prelazak iz klubova na stadione pokazao se preteškim teretom za Frusciantea, koji napušta bend 1993. Na kratko ga je zamijenio Arik Marshall, zatim Jesse Tobias, da bi konačno rješenje postao bivši član Jane's Addiction Dave Navarro.

Peppersi su s Navarrom snimili vrlo dobar, iako podcijenjen album "One Hot Minute" i odradili svjetsku turneju, nakon koje je trojka Kiedis-Flea-Smith opet ostala bez gitarista. Novu veliku krizu grupe prekinuo je Flea, inzistirajući na povratku Frusciantea, koji je snimio dva neuspješna solo-albuma i jedva se izvukao iz ovisnosti. Frusciante se vratio 1998., stara kemija je obnovljena i 1999. RHCP bilježe povratak u velikom stilu, sjajnim albumom "Californication".

Od tog trenutka nisu gledali natrag. "By The Way" iz 2002. kritika je proglasila njihovim najzrelijim djelom. Album je bio toliko uspješan da je iznjedrio čak dvije svjetske turneje: na drugoj, stadionskoj, bend je tijekom 2004. vidjelo više milijuna ljudi, a s tri koncerta u londonskom Hyde Parku, u lipnju 2004., izvučen je i dvostruki live album "Live At Hyde Park". Čekanje do sljedećeg studijskog projekta prikratila je i kompilacija najvećih uspjeha od 1989. do 2002.

U proljeće 2006. pojavio se dvostruki album "Stadium Arcadium", s 28 novih pjesama, također dočekan gotovo jednoglasnim hvalospjevima kritike.

 


<<Nazad

 

 

Muzika