Anthony Kiedis je rođen u Grand Rapidsu (Mičigen) prvog dana meseca novembra 1962. godine. Odrastao je u prilično liberalnom okruženju i u vreme kada se mislilo da muzika menja svet, koji će nakon toga postati mnogo bolje mesto za sve.Otac, nemirnog nomadskog duha, često je napuštao svoju porodicu. Po rođenju malog Anthonyja je, recimo, neko vreme živeo u Francuskoj, u Parizu, kako bi osetio tamošnju nabujalu umetničku scenu. Kada mu je ponestalo novca, vratio se porodici kao bit umetnik, i to tako što je autostopom došao do Nemačke i pristupio američkoj vojsci kako bi vojnim brodom besplatno prešao okean.Anthony je tako prvih pet godina svog života proveo na relaciji Mičigen - Florida - Kalifornija - Mičigen. Na kraju, posle desetak privremenih raskida, roditelji se 1967. definitivno rastaju.Otac ostaje u LA želeći da napravi filmsku karijeru, a majka se, slomljena i razočarana, sa njegovim do tada najboljim prijateljem i malim sinom vraća u Grand Rapids.

Ovakve okolnosti presudno su uticale na njegovo sazrevanje u buntovnog mladića koji je borbu za slobodu, odnosno za radim-samo-ono-želim-a-ne-ono-što-mi-drugi-kažu, smatrao jedinim ispravnim putem.U 12. godini Anthony se opet vraća kod oca, a fasciniranost Kalifornijom i, po njegovim rečima, neka vrsta prosvetljenja koju je doživeo kad je tamo stigao faktički i dalje traju. Još je veće oduševljenje doživeo kada je prvi put došao u dodir sa drogom, jer je otac snimanje alternativnih filmova i očaranost Belom Lugoshijem zamenio unosnijim poslom – dilovanjem droge. Prvo duvanje je palo 12-oj: sa ocem i njegovom 18-godišnjom devojkom. Bizarni događaj je ovekovečen fotografijama koje sa nalaze u knjizi.Prijatelje za ceo život pronašao je u gimnaziji Ferfeks. Michael Balzari, aka Flea, i Hillel Slovak su već pomalo svirali, a na samom početku Kiedis je bio samo najavljivač koncerata. Onda je napisao tekst za Out of LA, počeo aktivno da učestvuje na probama i koncertima kao pevač i... tako su rođeni Red Hot Chili Peppers.
Tadašnja LA punk scena je prilično uticala na Kiedisa i njegove prijatelje. Grupe kao što su The Germs, X, The Black Flag, China White početkom 80-ih su činile udarnu snagu kreativnog buma u alternativnoj muzici. Kamen temeljac nove scene činile su i nezavisne izdavačke kuće i, naravno, klubovi kao što su Lasa, Zero One i CASH.U ovom poslednjem su Flea i Anthony živeli neko vreme. Život u klubu koji je bio stecište ekscentričnih umetnika bio je čak i napredak za Anthonyja, koji je pre toga spavao svom automobilu – t-birdu iz ’62. godine, kog je kupio za 600 dolara.
Koliko je sam taj osećaj euforičan, toliko je spuštanje užasno. Danteov Pakao puta deset. Nađeš se u užasu nelagode, na mračnom i depresivnom demonskom mestu, zato što počinju da blede sve te hemikalije koje su činile da se osećaš tako sjajno, i ne ostaje ti ništa što bi učinilo da se osećaš dobro. Bio je to jedan od razloga mog uzimanja heroina, nekoliko godina kasnije. On je postao 50 metara debeo jastuk na koji sam se dočekivao da ublažim spuštanje sa kokaina. Sa svojih 20 godina Anthony je već imao ozbiljnih problema sa drogom. Ona će biti sastavni deo njegovog života i sledećih 15 godina. Detaljni opisi tog segmenta njegovog života – od poseta raznim rehabilitacionim centrima i bežanja iz istih do spavanja na ulici i života na samom dnu društvene lestvice – zauzimaju značajan deo Živih rana.

Flea (rodjeno ime Michael Peter Balzary) rodjen je 16. Oktobra 1062. godine u Burwoodu (predradje Melbourna u Australiji. On je basista RHCP-a. U martu 1967. Michaelov otac Mick, koji je radio kao carinik, poslate je u New York, i cela porodica je preseljena u SAD. Oko 1971 Michaelovi roditelji su se razveli a njekova majka je odvela njega i njegovu sestru Karen u Los Angeles 1972. da zzive sa dzezerom zvanom Walter Urban Jr, za kog se kasnije i udala.
Flea je rano krenuo da se bavi muzikom. Prvo je probao da svira bubnjeve, a sa 9 godina je pocheo da svira trubu. Posle samo nekoliko godina postao je dovoljno vesht da udje u Los Angeleski Juniorski Filharmonijski Orkestar, a takodje je svirao u orkestru svoje shkole. Balzary je priznao da u pochetku nije imao nikakvo interesovanje za rock'n'roll i da je hteo da postane jazz muzichar kao nejgov ochuh, ali je promenio muzichki pravac kada je upoznat sa muzikom KISS-a, Jimi Hendrixa i Led Zeppelina od strane Hilela Slovaka.
Upoznao je Kiedisa dok je bio u srednjoj shkoli Fairfax, a pocheo je da svira bass gitaru sa 17 godina kada je regrutovan u bend Anthym koji su osnovali njegovi shkolski drugovi Hilel Slovak, Jack Irons i Alain Johannes.

Godine 1981. napustio je Anthym u potrazi za novim muzichkim iskustvima. Pridruzzio se bendu Fear, agresivnim i divljim pankerima iz Los Angelesa. Godine 1983. on, Keides, Slovak i Irons osnovali su Red Hot Chili Peppers. Dobili su ugovor za plochu na 6 meseci sa izdavachkom kucjim EMI i tada je Flea napustio Fear i koncentrisao se na Pepperse. Chak je i odbio ponudu njegovog idola John Lydona/Johnny Rottena iz Sex Pistolsa da se pridruzzi Lydonovom novom bendu Public Image ltd. zato shto je zzeleo da ostane sa svojim prijateljima u Peppersima.
Flea se podrazumeva za jednog od najboljih basista rock muzike.

John Frusciante је гитариста калифорнијског рок бенда Ред Хот Чили Пеперс; а такође и врло активан соло музичар, са преко десет објављених албума од 1994. године надаље. Иако је још увек релативно млад (има 36 година), од почетка своје каријере са овим бендом, убраја се у најбоље гитаристе свих времена, угледни амерички музички часопис Roling Stone, ставио га је на 18. место своје ол-тајм листе. (Погледати: Rolling Stone's List of the 100 Greatest Guitarists of All Time). Џонов специфичан глас и фантастичне гласовне могућности су такође веома познати.

Детињство и рана младост, 1970-1987
Џон Ентони Фрушанте је рођен у Квинсу, у држави Њујорк, САД, 5. марта 1970. године и пореклом је Италијан; његови прадеда и деда доселили у Њујорк из околине Напуља и свирали су виолину и мандолину по ресторанима. Џонова мајка, Гејл, школовала је глас; а његов отац, Џон Фрушанте сениор, школовао се за пијанисту пре него што је напустио музику и посветио се правима. Пар се развео кад је Џон имао 6 година, и он се са Гејл сели у Лос Анђелес. Џон је завршио гиммазију по посебном програму за надарену децу, а потом је две године похађао престижну музичку вишу школу, Musicans Institute Of Technology.
 

Џон Фрушанте (John Frusciante) је гитариста калифорнијског рок бенда Ред Хот Чили Пеперс; а такође и врло активан соло музичар, са преко десет објављених албума од 1994. године надаље. Иако је још увек релативно млад (има 36 година), од почетка своје каријере са овим бендом, убраја се у најбоље гитаристе свих времена, угледни амерички музички часопис Roling Stone, ставио га је на 18. место своје ол-тајм листе. (Погледати: Rolling Stone's List of the 100 Greatest Guitarists of All Time). Џонов специфичан глас и фантастичне гласовне могућности су такође веома познати. Џон тренутно нема активних соло пројеката, већ ради са Ред Хот Чили Пеперс на њиховом деветом студијском албуму, Stadium Arcadium, који би требало да се појави 8.5.2006; а после турнеје која би потом уследила, обећао је други албум бенда Ataxia, као и темељнију соло турнеју.

Ched Smith je rođen 25.oktobra 1961 u Sant Paulu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno je bubnjar grupe Red Hot Chilli Peppers. Ovoj grupi se pridružio 1989 kad izdaju i album Mother's milk. O Chedu se ne zna baš puno, jer je uvijek bio tajanstven i misteriozan. Njegove kolege iz grupe ga takođe ne poznaju najbolje, jer je oduvek bio samotnjak i nije voleo da priča puno o sebi.                                                    

 

<<Nazad

Muzika