Biografija

 

Cannibal Corpse je američki death metal bend osnovan 1988. godine u gradu Buffalo. Svoj prvi full-lenght album,"Eaten back to life" su izdali 1990. godine za izdavačku kuću Metal Blade Records. Od tada počinje njihov uspon.

Zlatno doba ovog benda traje od 1990. do 1994. godine. Za to vrijeme objavljuju četiri albuma: "Eaten back to life","Butchered at birth","Tomb of the mutilated" i "The bleeding" koji se i danas poštuju kao pionirski radovi,koji su utabali put mnogim bendovima ovog žanra. Taj period karakteriše za to vrijeme nekonvencionalan vokal,te izuzetno tehnički potkovano sviranje.

Vremenom se postava benda znatno mijenjala,tako da su do danas iz originalne postave ostali Alex Webster (basista) i Paul Mazurkiewicz (bubnjar).

Odlaskom originalnog vokala i osnivača benda,Chris Barnesa,te dolaskom George "Corpsegrinder" Fishera,bend dobija na popularnosti širom svijeta,ali gubi na kvalitetu,postaje previše monoton,tako da istinski obožavaoci ovog benda još uvijek priželjkuju okupljanje stare postave.

Ovaj bend su kroz godine obilježile brojne kontraverze. Zbog prisustva nasilja u tekstovima pjesama,prolazili su kroz brojne optužbe,cenzure,pa i potpune zabrane održavanja koncerata u pojedinim državama (Njemačka,Austrija,Indonezija,Singapur). Međutim,oni uporno tvrde da njihovi tekstovi ne podstiču nasilje,te da oni u stvari samo opisuju margine pomračene ljudske psihe. Međutim,uz sve pomenuto,bend se održao,te trenutno snima novi album "Evisceration plague" koji će izaći u februaru 2009. godine.

Iako ih danas mnogi ne poštuju kao ranije,iako danas postoje bendovi koji su čak i mnogo kvalitetniji od ovoga. Ono što je činjenica je da je ovaj bend obilježio čitav jedan muzički žanr i da je značajno uticao na mnoge druge bendove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<Nazad

Muzika