Nazad

 

istorija benda

RBD, meksička pop grupa, započela je muzičku revoluciju, probila se sa španskog govornog područja na englesko što ni jednoj grupi nije pošlo za rukom, nastala je iz Televisine serije “Rebelde” u kojoj su glumili članovi grupe: Anahí Giovanna, Alfonso Herrera, Dulce María, Christopher Uckerman, Maite Perroni i Christian Chávez. Prvi singl grupe, “Rebelde” je korišćen u prvoj sezoni serije za početak epizode, a kasnije je i ime singla postalo i ime njihovog prvog albuma “Rebelde”. Album je bio ogroman uspeh, a sadržao je hitove kao što su: “Rebelde”, “Solo Quédate en Silencio”, “Sálvame” i “Un Poco de tu Amor”. Njihova prva tri singla su bila broj 1 na top listama širom Meksika dok je “Un Poco de tu Amor” bio na drugoj poziciji. Slično je bilo i u SAD i Brazilu. Ovaj album je postao dijamantski disk a prodat je u više od 500.000 kopija širom Meksika.

Videvši da je veliki uspeh na pomolu, RBD su odlučili da organizuju turneju po Meksiku, ime turneje je bilo “Tour Generación”. Svih 35 dana turneje su bili rasprodati u kratkom vremenskom roku, uključujući 3 gostovanja u Montereju i 6 u meksičkoj hali sportova (Palacio de los Deportes) koja prima 22.500 ljudi tako da je “Tour Generación” okupio više od oko 700.000 fanova širom Meksika. “OCESA” (Kompanija zabave u Meksiku) izbacila je listu najbrže prodavanih albuma marta 2005. u istoriji, RBD ne samo da su bili među top 5 već su bili jedini meksički bend koji se ikada našao na ovoj listi. Buntovnička groznica je rasla ne samo u Meksiku već i u Brazilu, Venecueli, Kolumbiji u SAD-u i drugim zemljama gde se prikazivala serija “Rebelde”. Krajem turneje, izdat je i novi album, ““Tour Generación RBD En Vivo” gde su fanovi mogli da čuju iste pesme koje su slušali tokom turneje. Kasnije je izdat i DVD ovog albuma, a snimljen je u Palacio de los Deportes.

Fanovi RBD-a nisu mnogo čekali za novi album koji je brzo izašao i nosio je naziv “Nuestro Amor”. Ko bi naslutio da će to biti njihov najprodavaniji album. Za 7 sati prodato je oko 127.000 diskova. Ovaj disk je postao platinast u Meksiku. Do kraja nedelje prodato je više od 160.000 kopija. Jednu nedelju nakon što je izašao u Meksiku, izlazi i u SAD. Album je debitovao na drugom a nedelju kasnije popeo se na prvo mesto liste Hot Latin Album Billboard liste. Od tada, disk postaje platinasti a prvi singl sa ovog albuma je “Nuestro Amor”.

Pesma se odmah nakon pojavljivanja popela na prvo mesto top listi i tu se zadržala nekoliko nedelja. Zauzimala je 2 mesto na Billboard Hot Latin Pop Airplay listi i 6 na Billboard’s Top 50. Korišćena je u drugoj sezoni serije “Rebelde” kao uvod u epizodu. “Nuestro Amor” je pratio singl “Aún Hay Algo” koji je takođe postao veliki hit i zauzimao je 36 mesto na Top 50 Latin Bilboard u Meksiku. Nakon ovog, izlazi novi singl, “Tras de Mi” koji se čak 3 nedelje zadržao na prvom mestu Meksičkih top lista. Sličan uspeh je imala pesma “Este Corazón”.

Ali španski jezik nije jedini jezik na kome RBD pevaju. Izdali su brazilsku verziju “Rebelde“ u Brazilu koji je sadržao 7 pesama na portugalskom. Ovaj album nije jedini koji su otpevali na portuglskom, tu je i “Nosso Amor“, brazilska verzija “Nuestro Amor“. Kraje 2006 završila se i zadnja, treća sezona serije a novi album je bio na pomolu. “Celestial“ i njihov prvi album na engleskom “Rebels“. “Celestial“ je postigao veliki uspeh našavši se u Top 40 albuma u SAD i na prvom mestu Latino liste. Album “Rebels“ je zabeležio veliki uspeh. Ušao je u Top 50 albuma u SAD. Singl sa ovog albuma “Ser o Parecer“ je prvi koji je zauzeo prvo mesti na nekoj američkoj top listi.

RBD nije samo grupa koja je prodala više od 9.000.000 diskova, već grupa koja svojom harizmatičnošću i šarmom osvaja publiku širom sveta i u njima budi želju za ponovnim susretima. Talentovanih 6 “Buntovnika“ igraju značajnu ulogu u svetu ne samo pop muzike, već i kulture samim tim, što su iako pevaju na španskom jeziku, stekli popularnost i u zemljama drugog govornog područja. Definitivno, oni su grupa koja osvaja svet!

 

 

Na vrh

Muzika