Biografija

 

 

Robin Rijana Fenti (engl. Robyn Rihanna Fenty) je pevačica sa Barbadosa. Rođena je 20. februara 1988. godine u Sant Majklu, ali zbog posla živi u San Dijegu u SAD. Proslavila se 2005. godine sa hitom „Pon de Replay“.

Na Barbadosu

Rijana je rođena na Barbadosu, gde je i provela svoje detinjstvo. Imena njenih roditelja su Monika i Ronald Fenti, a ima i mlađu braću Roreja i Rajada. Njen otac je bio alkoholičar, i time je zadavao puno muka svojoj ženi i deci.Rijana je u to vreme imala jake glavobolje, i pretpostavljalo se da ima tumor na mozgu. Išla je na preglede kod raznih doktora, ali nijedan nije mogao da otkrije šta joj je. Na kraju se ispostavilo da njene glavobolje potiču od stresa, izazvanog stalnim svađama Ronalda i Monike. Njeni roditelji su se razveli 2000. godine.

Školovanje

U osnovnoj školi „Carles F.Broome Memorial“ morala je da trpi stalne rasističke napade drugova. Naime,njena majka Monika je crnkinja a otac beo, pa je Rijana imala presvetao ten za decu sa Kariba. Svi su je odbacivali i nije imala prijatelja. Tek kada je došla u srednju školu njen život se promenio. Rijana je završila srednju tehničku školu u Sent Majklu i, kako kaže, oduvek je bila stidljiva i povučena, i sa dve svoje drugarice je osnovala muzički trio. Najviše je volela da uči matematiku. Probila je led sa 16 godina, kada je 2004. godine pobedila na takmičenju za mis srednje škole, gde je pevala pesmu „Hero“ od Maraje Keri. Tada ju je čuo producent Evan Rodžers, poznat po produkciji za Kristinu Agileru i Džesiku Simpson, dok su tek bile u usponu. Rodžers je u tom trenutku bio na Barbadosu na odmoru, a onda je čuo Rijanu. Odmah ju je pozvao da snimi demi-snimak, a onda je taj snimak poslao svim većim producentskim kućama. Odgovor je stigao od producentske kuće „Def Jam Records“, kojom šefuje poznati reper Džej-Zi. Rijana odlazi u Ameriku, gde započinje rad na svojoj solo karijeri. Kao svoje idole, ova devojka ističe Bijonse Nouls i Ališu Kiz.

Karijera

Karijeru je započela u sedamnaestoj godini, albumom „Music of the Sun“. Usledili su hitovi „Pon de replay“, „SOS“ i „Unfaithful“ kojima se probila na svetsku muzičku scenu i postala slavna. Krajem prošle godine izašao je njen najnoviji album „Good girl gone bad“ na kome su najveći uspeh imale pesme „Umbrella“, „Winning women“ (koju je otpevala zajedno sa Nikol Šercinger iz grupe „Pussycat dolls“) i „Please don't stop the music“.

12. septembra 2007. godine, Rijana je krenula na svetsku turneju, nazvanu po njenom novom albumu, „Good girl gone bad“. Turneja je počela u Vankuveru u Kanadi, a zatim je nastupala po celoj Kanadi. Turneja se nastavila po gradovima Sjedinjenih Država, gde je obišla, između ostalih, i Dalas, Los Anđeles i Njujork. Evropski deo turneje počeo je 11. novembra 2007. u Parizu u Francuskoj.

24. novembra 2007, u 20:30 časova u Beogradskoj areni, Rijana je održala koncert u okviru svoje turneje „Good girl gone bad“. Arena je bila puna, sve su karte rasprodate, a organizatori su imali problema zbog izuzetne gužve u parteru i koncert je počeo sa skoro dva časa zakašnjenja uz pretnje da će biti otkazan zbog ugrožene sigurnosti publike u parteru.

 

Privatni život

Javnost je 11. oktobra 2007. otkrila da se Rijana zabavlja sa glumcem Džošom Hartnetom, koji je, očigledno, brzo preboleo svoju dugogodišnju devojku Skarlet Johanson. Rijana je rekla da je zaista zaljubljena u Džoša i da joj je jako lepo sa njim.Medjutim njihova veza nije funkcionisala i ubrzo su se razisli.Rijana je trenutno u vezi sa pjevacem Chris Brown-om.

Ima nekoliko tetovaža na telu,jedna joj je iza desnog uha i predstavlja njen horoskopski znak-Ribe.Rijana voli životinje i ima dva kućna ljubimca-psa i kornjaču.

 

Diskografija

 

povratak na pocetnu stranu

 

Muzika