ČLANOVI

 

 

STEVE HARRIS: bas

Rođen je 12.03.1956.godine u Londonu. Studirao je arhitekturu. Otac mu je kamiondžija, majka domaćica i ima tri sestre. Kao tinejdžer je igrao za londonski klub West Ham United i bio je perspektivan igrač ali se, na našu sreću, posvetio muzici. Svoj prvi bas je kupio 1971. i napravio je svoj stil sviranja nazvan "galopiranje". Na svim albumima je svirao svojim prvim basom i jedan je od najboljih basista na svijetu.  Napisao je većinu tekstova i sa ostalim članovima uveo bend u istoriju.

 

DAVE MURRAY: elektricna  gitara

Jedini koji je pored Harris-a u bendu od samog početka. Rođen 23.12.1956.godine u Londonu. Škotsko/Irskog je porijekla. Živio je u istoj ulici sa Harrisom, samo par kilometara dalje. Igrao je fudbal i bio je fan Tottenhama, ali su njegovi bili siromašni i nisu imali novca za njegovo fudbalsko školovanje. Iz istog razloga nije uspio završiti srednju školu u to vrijeme.  Danas se računa kao jedan od boljih gitarista na svijetu.

 

 

 

 

PAUL BRUCE DICKINSON: vokal

Rođen je 07.08.1958. u Engleskoj (Worksop Notts). Kao mali je želio da svira bubnjeve. Postao je član Maiden-a u oktobru '81. sve do '93. kada se posvećuje solo karijeri, no vraća se '99, na radost svih fanova. Ušao je u Hram velikana pored Gillan-a, Halford-a, Dio-a... Završio je Univerzitet Queen Mary and Westfield(istorija), trenirao karate i mačevanje(predstavljao je svoju zemlju na Olimpijadi u tom sportu). Završio je za pilota i sada vozi bendov  Boing 757 jet. Bavi se pisanjem, proučava vozove... Izdao je 2 knjige; sem što je pjevao i svirao bavio se i produkcijom. Vodi dvije emisije na Radio BBC i emisiju o letenju i avionima "Flying Heavy Metal".

 

 

JANICK R. GERS: električna i akustična gitara

Rođen je u Hartlepool-u 27.01.1957., porijeklom je Poljak. Prije nego je izgradio karijeru u Maiden-u svirao je u mnogim bendovima. U Iron Maiden dolazi tek 1990., nakon odlaska Smith-a i od tad svira samo s njima. Adrian se vratio u bend, ali je Gers ostao. Shvatili su da mnogo bolje zvuče kao gitar trio Gers-Murray-Smith.

 

 

 

 

MICHAEL H. MCBRAIN-NICKO: bubnjevi

Rođen 05.06.1952. u Engleskoj. '81. je nosio Edijevu masku dok '82. nije postao novi bubnjar Maiden-a. Ima još jedan bend "McBrain Damage" koji nije aktivan dok traju turneje Iron Maidena. Redovno posjećuje crkvu i vrlo je religiozan čovjek.

 

 

ADRIAN F. SMITH: električna gitara

 Rođen je u Engleskoj 27.02.1957. Sprijateljio se sa Dave-om u srednjoj školi, a i živjeli su u istom naselju.  Od njega je kupio svoju prvu gitaru. Svirali su zajedno u Evil Ways, pa u Urchin, gdje je bio i vokal. Svirao je u Maidenu od '80 do '89. kada odlazi sa Dikinsonom. Vraća se u bend '99. gdje ostaje do danas. Sa Dave Murray-om postaje jedan od najboljih gitar dueta u svijetu Heavy Metala.

 

 

 

BIVŠI ČLANOVI

 

VOKALI:

Paul Day '76, Dennis Willcock '76-77, Paul Di'anno '78-81, Blaze Bayley '94-99.

GITARA:

Dave Sullivan '76, Terry Rance '76, Bob Sawyer '76, Terry Wapram '77, Paul Cairns '79, Paul Todd '79, Tony Parsons '79, Dennis Stratton '80.

BUBNJEVI:

Ron Mathews '76,  Barry Graham '77,  Doug Sampson '78-79, Clive Burr '80-82.

KLAVIJATURE:

Tony  Moore '77 (klavijature su koristili na samo jednoj svirci)

 

OSTALI

 

Rod Smallwod-menadžer od početka '79

Martin Birch-producent, inžinjer zvuka- od '81-'93 (više nije aktivan)

Andy Taylor-menadžer

Derek Riggs-ilustrator '80-'90, '93, '00

Vic Vella-šef Roudi grupe-od samog početka

Dave (Beasly) Lights-lajt inžinjer-od početka

Neal Kay-Heavy Metal DJ-zaslužan za probijanje Maiden-a

Wally Grove- šef obezbjeđenja od '80

Keith Wilfort- bivši predsjednik FK (Fan Klub)-'81-'97

Steve 'Laz' Lazarus- predsjednik FK- od '97

Ross Halfin- bend fotograf- od početka '80

 

<<NAZAD