Anthony Kiedis

Anthony Kiedis je rođen 1. novembra 1962. godine, Grand Rapids, Mitchigan (jedna od najboljih pjesama sa poslednjeg albuma "Stadium Arcadium" je posvećena njegovom rodnom gradu-"Specally in Mitchigan). Američki tekstopisac i pjevač, te lider jedne od najreprezentativnijih grupa alternativnog roka, Red Hot Chili Pepers. Kiedis piše većinu tekstova, uz pomoć gitariste Johna Frusciantea.

Sin je Johna Kiedisa i Margaret Idema. Roditelji su mu se razveli kada je imao samo tri godine, što je na njemu ostavilo duboke emocionalne ožiljke. Naime, Anthony je imao buran život, počevši već od ranog djetinstva. Do svoje jedanaeste godine živio je sa majkom i sestrom u Grand Rapidsu, ali tada se preselio kod oca u Los Angeles. Ubrzo je izašao na ulicu kao diler, a i sam je postao ovisnik u svojoj dvanaestoj godini. Priznaje da je najveću ulogu u njegovoj ovisnosti imao sam John, njegov otac, koji je takođe bio ovisnik o heroinu. Od tada, pa do danas, Kiedis se bori sa ovisnošću. Posjetio je brojne centre za odvikavanje, ali kada je 1988. preminuo Hillel Slovak, bivši član grupe Red Hot Chili Peppers, usljed predoziranja, Kiedis se zakleo da više neće heroinu ni prilaziti. Pošlo mu je za rukom, te 5 godina nije uzimao heroin, sve do trenutka kada je bio primoran d apod narkoticima izvadi zub. Tada se priča ponovila i Kiedis je ponovo postao ovisnik. Ali, kako i sam kaže, još uvijek vjeruje u snagu volje i razuma, te kaže: "Najlakše je biti džanki! Ali mnogo je teže biti pisac ili gitarista, samo što svi mi iz nekog razloga strahujemo da ćemo se namučiti pokušamo li barem malo biti hrabri i odlučimo se za teži put."

        

Chad Smith

Chad Gaylord Smith je rođen 25. oktobra 1961. i iako je najstariji, zadnji pristupa bendu. Kao mali je često bježao od kuće i većinu svog vremena proveo na ulici. Ali tada ga je majka poslala na školvanje, što ga je vjerovatno spasilo Anthonyjeve sudbine. Ubrzo se seli  u Kaliforniju kod brata i započinje karijeru kao bubnjar. Peppersima se priključio nakon povlačenja bivšeg bubnjara, koji je odustao pod uticajem Slovakove tragične sudbine. Međutim, već na samoj audiciji, javio se konflikt između Chada i Anthonya. Naime, bend je uočio Chadov izuzetan smisao za ritam, ali je Anthony dao primjedbu na njegovu frizuru, koja, po njegovom mišljenju, nikako nije išla uz imidž benda. Anthony je izjavio da je to više u stilu Guns And Roses, te da ukoliko želi da pristupi bendu, mora da se ošiša. Chad je iz sale ispraćen uz opšti podsmijeh i niko nije ni očekivao da bi se mogao vratiti. U međuvremenu je Anthony shvatio da se on to več pokazao kao najbolji, te se pokajao za sve što mu je u gruboj šali. Na njegovu sreću, Chad se sledećeg dana vratio na probu, još uvijek sa istom frizurom, ali nezamjenjivog talenta. Upravo je Chad bio taj koji je Peppersima nedostajao da dosegnu vrhunac slave.

 

John Frusciante

Rođen je 5. marta 1970. godine i najmlađi je član benda. Potiče iz muzički obrazovane porodice. Otac mu je bio izuzetan pijanista, a majka vokal. Taj dar ga nije mimoišao, a imao je i podršku roditelja. Gitaru svira od jedanaeste godine, a kada mu je bilo šesnaest, napušta srednju školu, takođe uz veliku podršku roditelja, pa čak i očuha, za kojeg kaže da je uticao na sigurnost u odabiru profesije. Upisuje muzičku školu, te ostvaruje izuzetan uspjeh već kao amater. Za Pepperse je čuo kada mu je bilo petnaest godina, te biva oduševljen njihovim pristupom muzici. Na jednoj njihovoj svirci se upoznao sa Slovakom, a potom i sa ostatkom benda. John mu je izjavio kako je oduševljen njihovom muzikom, ali kada ga je pitao da li bi jednako volio Pepperse kada bi postali slavni, rekao je da ne bi, jer tada atmosfera ne bi bila opuštana kao sada, što bi se odrazilo i na muziku. Slovak biva zadivljen njegovom izjavom i to je bio početak prijateljstva između Johna i Peppersa. Nakon Slovakove smrti svi su smatrali da bi trebalo da ga John zamijeni, kako zbog talenta, tako i zbog bliskosti i poznavanja benda. Tada su Peppersi bili već uveliko poznati, ali je upravo John bio taj koji je podlegao slavi, te se odaje heroinu. Ipak odlučuje da se liječi  iu to vrijeme odsustvuje iz benda. Odlazak je dijelom imao veze sa nesuglasicama između njega i Flea. Nakon oporavka se vraća i rješava nesuglasice, te Peppersi stupaju na scenu u punoj snazi.

 

Michael Balzary

Michael Balzary je poznat pod nadimkom Flea, kao basista grupe Red Hot Chili Peppers. Grupi se pridružio preko svog bliskog prijatelja Slovaka. Za razliku od Anthonya, imao je relativno mirno djetinstvo u Melburnu, Australija. Ali to je trajalo do njegove pete godine, kada mu je čitav svijet izmijenjen selidbom u New York. Ubrzo po dolasku, njegova majka se zaljubila u jazz-era, te se sa njima i sestrama seli u Los Angeles, gdje po ugledu na očuha, pohađa muzičku školu. Već u djetinstvu pokazao je izuzetan smisao za muziku, ali priznaje da nikada nije ni pomišljao da će zaroniti u vode alternativnog roka. Tada mu je u interesu prvenstveno bio jazz.

Zanimljivo je da je svog prijatelja Anthonya upoznao u tuči, ali su nesuglasice izglađenje, te njih dvojica postaju izuzetni prijatelji. Na zajedničkom skijanju Michael upravo od njega dobija nadimak Flea. Za razliku od svog prijatelja Anthonya, nikada nije bio u ozbiljnoj opasnosti od heroina, mada priznaje da ga je uzimao.

nazad na početnu stranicu

nazad na predhodnu stranicu

Muzika