AXEL RUDI PELL

- BIOGAFIJA-

 

Axel Rudi Pell je ime nemačkog gitariste koji je postao trajan deo Nemačke metal scene. 1989. godine Axel je osnovao istoimeni melodic heavy metal bend. Odličan gitarista kome je uzor Ritchie Blackmore, Axel je prepoznatljiv po svojoj umerenosti i koji nikako ne preteruje sa solažama. Kroz celu istoriju benda je imao odlične vokale počevsi od legendarnog Jeff Scot Soto-a ali i sve njegove albume su pored bržih pesama i mid-tempo numera krasile i balade.

Pell je karijeru započeo u bendu Steeler koji je napustio '89. ne bi li započeo solo karijeru koja se pokazala uspešnom. Pored izvanrednog melodicnog i brzog zvuka gitare,koju je svirao Pell, uvek je bilo mesta za druge muzičare da iskažu svoje talente,kao sto je fantastični bubnjar Jörg Michael ili klavijaturista Ferdy Doernberg i drugi.Axel Rudi Pell je izdao svoj prvi album 1989. godine koji je uoblicen fenomenalnim vokalom Charlie Huhn-a (ex Gary Moore, ex-Victory) kao i dobrim zvukom basiste Volker Krawczak-a (exSteeler),Jörg Deisinger-a (ex-Bonfire) bubnjara Jörg Michael-a i drugima. Od ovog fenomenalnog metal izdanja sa iako slabom produkcijom preko fantastičnih albuma "Nasty Reputation" sa Rob Rockom (Impellitteri), "Black Moon Pyramid" i "Magic", Axel je počeo da razvija svoj jedinstveni stil : brz,melodičan hard rock sa nesto malo neo-klasičnog uticaja. Takodje tipično za njegovu muziku su epski tekstovi.

Arije poput  "Magic", "Black Moon Pyramid” i pesme kao što su "Oceans of Time", "Ashes from the Oath"… pokazuju koji bendovi su uticali na muziku Axel Rudi Pella. Naročito Rainbow je poznat po tom stilu pesama. Ali Axel ima mnogo više toga da ponudi I on je dokaz da odličan hard rock I heavy metal još uvek imaju svoja mesta na muzičkoj sceni.

Tokom sredine 90ih Axel izdaje albume Eternal Prisioner (1992), Between the walls (1994), Black Moon Pyramid (1996), Magic (1997) I polednji album u 90tima Oceans of Time (1998) koji postaje najbolje prodavan.

Zahvaljujući odlasku bubnjara Jörg Michael-a novi bubnjar Mike Terrana (ex- Yngwie Malmsteen, Tony MacAlpine) pridružuje se bendu, svira na novom albumu kao i u decembru 1998. godine na turneji. Sledeće izdanje, "The Ballads II", izlazi u martu 1990.godine i predstavlja kompilaciju laganijih kako starih tako i novih pesama. Ovaj album doživljava veliku popularnost širom Nemačke."The Masquerade Ball" izdat je u proleće 2000. godine I njemu sviraju isti muzičari kao sa prethodnog albuma. On takođe donosi veliki uspeh nakon čega Axel odlučuje da objavi dupli CD. Naziv ovog albuma je "The Wizards Chosen Few".

Pocetkom 2001. godine  Pell-ov bend uspešno odlazi na turneju pre nego što su imali šansu da nastupaju na jednom od najvećih Evropskih festivala -  Bang Your Head u Balingenu.Axell Rudi Pell započeo je da snima novi album krajem 2001. godine nazvan "Shadow Zone" i koji je objavljen u aprilu 2002. godine. Sa ovim albumom ide još jedna uspešna turneja.Uprkos tome sto je 2003. prošla bez redovnih turneja ,Axel se pridružio prijateljima iz metal muzike kao i metal kraljici Doro na humanitarnom koncertu gde je izveo neke stare klasike kao sto su Smoke on the water- Deep Purple.Axel je gotovo celu godinu bio zauzet oko pisanja tekstova za dolazeći album "Kings And Queens" čije snimanje je započelo u oktobru 2003. I dugo očekivani "Kings And Queens" napokon je ugledao svetlost dana 01. maja 2004. godine. Album pored ostalih sadrži I fantastične pesme poput "Strong As A Rock" i "Flyin' High". Krajem maja iste godine A.R.P. odlazi na jos jednu Evropsku tureju I samim tim obilazi zemlje u kojima do tada nisu bili.

Dvanaestog jula 2004. bend nastupa na jednom od vodećih metal festivala Sweden Rock i na još jednom u Španiji. Ubrzo nakon toga objavljena je još jedna kompilacija "The Ballads III" na kojoj se nalazi neverovatna I možda jedna od najboljih verzija pesme "The tample of the king" – Rainbow. Svakako treba napomenuti da ovu godinu prati i otvaranje oficijalnog webshop-a koje je najviše obradovalo fanove ovog benda.2005. godina protekla je u znaku festivala: Iron Fest-Italija, Wacken & Bang Your Head- Nemacka , Graspop- Belgija… ali I posebni Classic Rock Night sa orekstrom.

Pocetkom 2006. započelo je snimanje albuma "Mystica" koje je odloženo za 25. avgust zbog bolesti Johnny Gioeli-a.Ova godina je naročito bila uspešna za privatni Axelov život sobzirom da se oženio dugogodišnjom devojkom Christinom. A osim toga bendu je zasluženo dodeljen "Golden Record" od strane izdavačke kuće SPV. Turneja za album "Mystica" sledila je u septembru 2006. godine I bila je najuspešnija u karijeri ovog benda.

"Diamonds Unlocked" ,izdat 28. septembra 2007. godine, je kompilacija "covera" i to od bendova poput U2 ,KISS, The Who pa sve do Phila Collinsa i Chrisa Reae .Axel Rudi Pell, Johnny Gioeli, Volker Krawczak, Ferdy Doernberg i moćni Mike Terrana su "obradili" jedanaest pesama sa visokim kvalitetom i klasom od kojih većina zvuče bolje nego sami originali.Poslednji ali verovatno ne i zadnji objavljeni album je "Tales of the crown" (2008) koji je takođe pobrao odlične kritike. Ovo 13-o po redu studijsko izdanje je jos jedan dokaz sta je sve ovaj bend sposoban da napravi. Mozda ne tako dobar kao "Mystica", "The masquerade ball" … i uprkos tome što neće promenuti mišljenja onih koji nisu fanovi ovog benda, svakako će se svideti poklonicima melodičnog heavy metala kao i samim fanovima.

Preko 25 godina A.R.P. stvara fantastičnu muziku I svi kompententni kritičari su to I potvrdili. Fanovi uprvo dobijaju ono sto su želeli, sveže melodije i predivne tekstove uklopljeni u jednu "bajkovitu" celinu . Svi se iskreno nadaju da će njegov rad trajati još mnogo godina. 

AXEL RUDI PELL

(gitara)

JOHNNY GIOELI

(vokal)

MIKE TERRANA

(bubnjevi)

FERDY DOENBERG

(bass gitara)

VOLKER KRAWCZAK

(ritam gitara)

Sometimes it seems that you're dancing with the devil
And you recognize that the price for freedom is high
The brotherhood in your life is your highest call
Your the chosen ones, all for one and for all

Muzika