Biografija

Detinjstvo i poceci

Sakira je rodjena u Barankilji, Kolumbija u braku Kolumbijke Nidije del Karmen Ripol Torado (spansko-italijanskog porekla) i Amerikanca libanskog porekla Vilijama Mebaraka Cadida. Ima jos sestoro brace i sestara. Sa sedam godina pocela je da pise tekstove i komponuje muziku. Sa deset godina pokusala je da peva u skolskom horu, ali je bila odbijena jer je njen glas bio „suvise jak.“ Zbog toga su je prijatelji zadirkivali da peva kao koza. Zatim se prijavila se za pevacko takmicenje u TV emisiji Vivan Los Niños (Zivela deca).

U dobi izmedju 10 i 13 godina cesto je pevala na javnim priredbama i tako je stekla odredjeno znanje o muzici. Tada je upoznala i pozorisnu producentkinju Moniku Arizu, koja je bila impresionirana Sakirom i odlucila da joj pomogne u karijeri. Za vreme avionskog leta od Barankilje do Bogote, Ariza je ubedila producenta Sony Columbia Kiru Vargasa da odrzi audiciju za Sakiru u hotelu. Vargas je potom kasetu odneo u Sony i predao je muzickom uredniku. Medjutim, urednik nije bio preterano odusevljen Sakirinim pevackim sposobnostima. Vargas potom organizuje audiciju u Bogoti nakon koje Sakira potpisuje ugovor sa Soni Kolumbijom o snimanju tri albuma.

Magia (Magija)1991. je naziv prvog albuma koji je snimila za Soni Kolumbiju. Kada je album sniman imala je 15 godina. Medjutim, nije se dobro pokazao. Prodato je svega 1.000 primeraka albuma. Nakon albuma Magia, snimila je album pod naslovom Peligro (Opasnost). Album je prosao bolje od Magia, ali je Sakira odlucila da pauzira da bi mogla da zavrsi srednju skolu.

1995-2000: Uspeh u Latinskoj Americi i Spaniji

U studio se vraca 1995. godine sa trecim albumom Pies Descalzos (Bose noge), koji joj je doneo popularnost u Latinskoj Americi. Singlovi "Estoy Aquí" (Ovde sam), "Pies Descalzos, Sueños Blancos" (Bose noge, beli snovi), i "Dónde Estás Corazón?" (Gde si, srce moje?) su postali ikone pop kulture.Pies Descalzos je prodat u preko 4 miliona kopija, pa je izdat i remiks albuma nazvan The Remixes koji je prodat u vise od milion kopija. Na albumu The Remixes uvrstene su i verzije njenih pesama na portugalskom jeziku radi proboja na brazilsko trziste.

Njen cetvrti album, ¿Dónde Están Los Ladrones? (Gde su lopovi?), izasao je 1998. godine. Producent tog albuma bio je Emilio Estefan, a snimanje je kostalo tri miliona americkih dolara. Ovaj album je bio jos uspesniji i prodat je u oko sedam miliona primeraka. Tada je pocela da stice fanove i u zemljama van spanskog govornog podrucja kao sto su Francuska,Svajcarska i  Kanada i narocito SAD. Osam od deset pesama su postale singlovi, ukljucujuci "Ciega, Sordomuda" (Slepa, gluva, i nema), "Moscas En La Casa" (Muve u kuci), "No Creo" (Ne verujem), "Inevitable", "Tú" (Ti), "Si Te Vas" (Ako odes), "Octavo Día" (Osmi dan), i svetski poznata "Ojos Así" (Oci kao tvoje). Sakira izbacuje i prvi live album MTV Unplugged.

Marta 2000. krece na tromesecnu turneju po Latinskoj Americi i SAD nazvanu Tour Anfibio. U avgustu 2000. godine osvojila je nagradu "MTV Video Music Award" u kategoriji "People's Choice" - Omiljeni medjunarodni izvodjac.

2001-2004: Sakira osvaja svet

2001. godine, nakon uspeha ¿Dónde Están Los Ladrones?, Sakira je pocela da snima album na engleskom jeziku. U saradnji sa Glorijom Estefani Sakira je napisala tekstove i snimila engleske verzije pesama sa albuma ¿Dónde Están Los Ladrones?. Kasnije se predomislila i odlucila da napise nove pesme i da ne koristi stare. Na albumu je radila preko godinu dana, a rezultat je bio Laundry Service. Iako je bio namenjen engleskom trzistu, pop rok album sa uticajima spanske i arapske muzike imao je i cetiri pesme na spanskom jeziku, ukljucujuci "Que Me Quedes Tú" (Da me cuvas). Neki kriticari su smatrali da je Sakirino znanje engleskog jezika jako slabo da bi mogla da pise na njemu, ali Laundry Service je postigao veliki uspeh sa vise od 13 miliona kopija prodatih sirom sveta. Hitovi kao sto su "Whenever, Wherever", "Underneath Your Clothes", "Te Dejo Madrid" , "Objection (Tango)", i "The One" bili su na top listama po nekoliko nedelja, pa cak i nekoliko meseci.

 

Shakira na svom koncertu "Oral Fixation Tour"

2002. godine, Sakira je objavila i svoj spanski album najvecih hitova pod nazivom Grandes éxitos. A DeVeDe i kompilaciju od 10 pesama objavila je na albumu Live & Off the Record, koji je objavljen 2004 godine i koji je prodat u 3 miliona primeraka sirom sveta, podsecajuci fanove na Sakirinu svetsku turneju iz 2002-2003 godine, koja se zvala Tour of The Mongoose.

Septembra 2002. godinem Sakira je osvojila "International Viewer's Choice Award" na MTV Video Music Awards sa pesmom „Wherever, Whenever“. Oktobra iste godine, osvojila je 5 "MTV Video Music Awards Latin America" za najboljeg zenskog izvodjaca, najboljeg pop izvodjaca, najboljeg izvodjaca (severnog regiona), video spot godine, i izvodjac godine. Na "MTV Icon – Aerosmith", Sakira je izvela njihovu pesmu "Dude (Looks Like A Lady)". Takodje 2002., Sakira se pridruzila Selin Dion, Anastaziji, Ser i Diksi ciks u "VH1 Divas Live Las Vegas.

2005

Fijación Oral Vol. 1 je objavljen 6. juna 2005. u Evropi i 7. juna 2005. u Severnoj Americi i Australiji. Prvi singl "La Tortura" (Srpski: Mucenje, u izvodjenju sa Alehandrom Sansom) je dostigao prvo mesto u Spaniji i dvadeset i trece mesto na U.S. Billboard Hot 100. U Kanadi i Americi je "La Tortura" dostigla najbolju poziciju koju je ikada neka spanska pesma dostigla. Uspeh "La Torture" se sirio velikom brzinom sirom sveta i cak je bila na prvom mesto evropske top liste nekoliko nedelja. U Americi je "La Tortura" dostigla rekordnih 25 nedelja na prvom mestu Billboard Hot Latin Tracks chart.

 

 

                                                                                                                                                                       >> Povratak na pocetak

Muzika