BIOGRAFIJA

BIOGRAFIJA

Bora Djordevic je pre razlaza sa grupom Rani mraz i Djordjem Balasevicem 1978. nekoliko godina proveo u Suncokretima,svom prvom velikom bendu,u kome je jos bila i Bilja Krstic.Na pustom beogradskom doku odlucio je da oformi novi bend sa tvrdjim zvukom.Povezuje se sa prijateljima iz grupe SOS (Misa Aleksic,Rajko Kojic,i Miroslav Milatovic Vicko) i osniva Riblju Corbu.Grupa je zvanicno nastala u restoranu Sumatovac 15.avgusta 1978 godine,Prvobitno je trbalo da se zove Bora i ratnici ,a onda su se odlucili za Riblja Corba.Bio je to beogradski sleng za menstruaciju.Prvi koncert Riblja Corba je odrzala u vojvodjanskom mestu Elemir 8.septembra 1978 godine posle cega su usledile i svirke u Subotici i Sarajevu,gde su stekli novu publiku 22 decembra objavljuju prvi singl sa pesmama „Lutka sa naslovne strane“i „On i njegov BMW“,koji je odmah postigao veliku popularnost.

Posle objavljivanja singla,Bora Djordjevic zakljucuje da mu je potrebna jos jedna gitara da ucvrsti zvuk i time ga definitivno odvoji od poredjenja sa Bijelim dugmetom. Tada je Rajko u grupu doveo 19-godisnjeg gitaristu, Momcila Bajagica Bajagu kojeg je poznavao iz sastava Glogov kolac. Prvi koncert u novoj postavi odrzali su 7 januara 1979 . godine u Jarkovcu. U Domu omladine odrzali su 28 februara prvi beogradski koncert. Pocetkom marta su otisli da odsviraju dvadesetak koncerata po Makedoniji.Turneja je bila veliki uspeh, ali je u finansijskom pogledu bila neuspeh. Na koncertu u Dalovu, Misa je u zanosu promasio binu, pao i slomio nogu, pa ga je na koncertima po Sandzaku menjao Miroslav Cvetkovic(kasnije u Bajagi i Instruktorima).

U grupu kao zamene dolaze gitaristi Vidoja Bozinovic Dzindzer(bivsi clan Opusa i Rok masine) i Zoran Dasic. Vicko se vratio iz vojske, dok je Vlajko Golubovic presao u Bajagu i instruktore. Dasic je zbog porodicnih obaveza napustio grupu posle nekoliko proba. Kasnije je osnovao svoju grupu Legende, za koje je Bora napisao tekstove za sedam pesma i komponovao muziku za dve pesme na njihovom albumu „Dodji druze do Srbije duze". Umesto Dasica clan grupe je postao Nikola Cuturilo, koji je prolece 1984. proveo u Elektricnom orgazmu. Nove clanove Bora je uigravao na gotovo anonimnim nastupima. Tako su na poslednjoj veceri Beogradskog leta u Domu omladine 20 septembra nastupili pod imenom "Debeli Bogoljub i ljuti tezgarosi". Uoci svirke su samo prijatelji grupe znali da se iza tog imena krije Riblja corba. Tokom citave jeseni grupa je svirala po manjim salama ucvrscujuci veze izmedju novih clanova i starosedelaca.


Kada su svi prognozirali prestanak rada grupe zbog personalnih promena, Riblja corba sa novim clanom snima album „Koza nostra" koji je producirao Sasa Habic, a kao gosti pojavili Dzoni Stulic i grupa Azra, Gorica Popovic, Bilja Krstic, Snezana Jandrlic, dok je klavijature svirao Sasa Lokner iz Bajage i instruktora. Album je doneo pesme „Al Kapone“,“Gde si u ovom glupom hotelu““Tito je vas““Crna Gora“obrada pesme Caka Berija.
Nakon pocetka gradjanskog rata u bivsoj SFRJ,Bora Djordjevic je postao aktivni pristalica svih srpskih vojnika u Republici Srpskoj,i Republici Srpskoj Krajini.Tokom ratnih godina Riblja corba je svirala u inostranstvu i objavljivala ploce koje nisu ostavljala dublji trag.
Album „Labudova pesma“ prvobitno je bio zamisljen kao oprostajni,ali su odlucili da rade i dalje.Ploca je snimana krajem 1991.godine u Becu i sem pesme“Kad sam bio mlad“(obrada“When I was young)“Erika Bardona nijedna druga se nije zadrzala u medijima,a sa ploce su izbacene tri predvidjene pesme Olivera Mandica.

Ni sa sledecom plocom „Zbogom Srbijo“ Riblja corba nije postigla veci uspeh. Uz obrade „Zelena trava doma mog“ iz repertoara Toma Dzonsa, „Danas nema mleka“grupe Hermans Hermits i „Tamna je noc“ Marka Bernsa iz istoimene pozorisne predstave, vecina ostalih pesama nije postigla zapazen uspeh. Jedinu novinu u grupi predstavljao je klavijaturista i koproducent te ploce, Vlada Barjaktarevic(bivsi clan Van Goga). U solo vodama Vicko se opet ogledao 1996. godine kada je u okviru grupe Indijanci za ITMM objavio CD sa pornografski orijentisanim pesmama.

Leta 1996. godine kada je Riblja corba svirala u Republici Srpskoj na mitinzima Srpske demokratske stranke sa njima nije nastupio Zoran Ilic i tada je objavljeno da vise nije clan grupe. Na disku "Ostalo je ćutanje" koji je Corba tada objavila, nasla se "Ljubomorko", obrada pesme „Jelaous Guy" Dzona Lenona i pesma „Gnjilane“, obrada pesme svajcarskog muzicara Pola Hofera. Paralelno sa ovom plocom, Bora 1996. je za Radio Biljeljinu snimio album ’’Njihovi dani“, jedini album koji nosi njegovo ime, a ne ime grupa, jer je izuzetni politicki angazovan, a usmeren je protiv vlasti Slobodana Milosevica.

Pocetkom 1997. godine Riblja corba je odrzala turneju pod nazivom "Po slobodnim gradovima Srbije" koju je zavrsila sa dva koncerta na Tasmajdanu.Iste godine su objavili su kompilaciju „Treci Srpski ustanak" na kojoj je izbor politickih pesama nastalih tokom citave karijere. Od ranije neobjavljenih materijala na kompilaciji su se nasle "Snage opozicije" i "Volim i ja vas" nastala tokom gradjanskog protesta u zimu 1996/1997

1999. objavljen je i album „Nojeva barka“ sa pesmama “16 noci”, “Gde si”, “Nojeva barka” itd. Ovaj i sledeci album, "Pisanje uz vetar" ostavili su nesto dublji trag kod publike u odnosu na albume objavljene u ratnim godinama.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora 28.decembra 2003,Bora Djordjevic je 2004 kao clan Demokratske stranke Srbije imenovan za pomocnika ministra kulture,ali je primoran da podnese ostavku 2005,nakon sto je optuzio novinara televizije B92 za spijunazu i anti-srpsku politiku.
Krajem 2005. i pocetkom 2006.godine grupa je snimila novi album, ali ovoga puta on je zamisljen kao trostruki CD, i to tako da se diskovi objavljuju jedan po jedan. Prvi disk se zvao "Nevinost bez zastite" i sadrzao je cetiri pesme, od kojih je pesma "Dijabola", drugi disk trilogije zvao se "Devicanska ostrva" i sadrzao je pet pesama, od kojih se "Pandorina kutija" pojavila i u filmu "Uslovna sloboda". Treci disk, "Ambasadori lose volje", bio je planiran za prolece 2006., ali je izasao dosta kasnije.

Riblja corba je 10 marta 2007 godine odrzala koncert u Beogradskoj Areni.
 

POVRATAK NA INDEX

Muzika