Biografija

 
 
Maraja Keri (Mariah Carey) ,popularna americka pevacica, rodjena je 27. marta 1970. godine u Njujorku. Roditelji su joj se razveli kada je imala tri godine, a posle toga, Maraja je zivela sa majkom. Njena majka je operska pevacica i u velikoj meri je uticala na to da Maraja razvije i održava svoj glas. Maraja Keri je jedna od najvecih pop diva devedesetih godina. Tokom svoje dosadasnje karijere, prodala je više od 170 miliona albuma sirom sveta.

Po zavrsetku srednje skole, radila je kao konobarica i garderoberka, a uporedo je ucila kozmetologiju. Hobi joj je bio pisanje pesama. Sa 19 godina je preko prijateljice, lokalne pop zvezde, uspela da snimi demo album, koji je ubrzo poslala
Sony Records-u. Tomi Motola (Tommy Mottola), menadzer ove poznate kuce, bio je zainteresovan za njenu muziku i pozvao je da snimi album.Njen prvi solo album pod nazivom "Mariah Carey", ekspresno ju je  vinuo u sam vrh. Postala je prvi izvodjac cijih je prvih pet singlova izbilo na vrh Bilbordove liste. Svoj prvenac prodala je u neverovatnih 18 miliona primeraka.

Pravi proboj imala je duetima sa hip-hop i R&B zvezdama. Veoma uspešan duet snimila je i sa Vitni Hjuston (Whitney Houston) - "The Prince of Egypt" ("When You Believe"), i on je zauzimao prva mesta na svetskim top-listama. Vrhunac karijere dostigla je pesmom "Without you", koja je duže vreme zauzimala prvo mesto na gotovo svim svetskim top-listama.Pored toga što se bavi pevanjem, Maraja Keri piše tekstove i producira, a oprobala se i u glumi .Pocetkom devedesetih godina, pokusavala je da zapocne i glumacku karijeru, ali bez veceg uspeha. U vreme promocije jedinog filma ("Glitter",2001) u kom je dobila ulogu, ona je bila u bolnici, zbog psihološkog i emocionalnog kolapsa - kako su se izrazili novinari.Medjutim,Maraja se  nakon tog neuspeha pojavljuje u mnogobrojnim gilmovima("WiseGirls","The Sweet Science","Death of a Dynasty","State Property 2",...) i televizijski serijama(" Ally McBeal").
 
Vencala se sa vlasnikom kuce Sony Records, Tomijem Motolom, uz spektakularnu ceremoniju, 1993. godine. Par se razveo 1998. godine, a naredne tri godine Maraja je bila u vezi sa latinskim pop pevacem, Luisom Migelom (Luis Miguel), ali se njihova veza zavrsila posle tri godine bez vencanja.

Dobitnica je pet Gremija s ukupno 33 nominacije. Jedina uspešnija na tom polju je neprevaziđena Areta Frenklin (38 nominacija). Godine 2000. dobila je nagradu Najbolje prodavani ženski pop izvođač celog milenijum.Maraja je snimila najviše singlova broj 1 u Americi kao solo izvođač, ukupno 18. Jedina je uspela da svake godine u jednoj deceniji osvoji prvo mesto na već pomenutoj Bilbordovoj listi. Vlasnica je neverovatnog glasa raspona od čak pet oktava, dok neki izvori kažu da doseže i do sedam i osam oktava.
 
2008. godine izdala je novi album pod nazivom "E=MC2",i samo petnaest dana nakon njegovog izlaska,udala se za glumca i repera Nika Kenona (Nick Cannon),sa kojim je bila tek dva meseca u vezi.Vencanje je odrzano na Bahamima,daleko od ociju javnosi.

 

 

Povratak na pocetnu

Muzika