Biografija

 

    Alessandro Del Piero je rođen 9. novembra 1974. godine u Conegliano-u na sjeveru Italije. Rođen je kao drugo dijete u porodici-ima 9 godina starijeg brata Stefana. U početku svog bavljenja fudbalom, Alessandro je bio golman. To je bila želja njegove majke Brune, zato što je kao dijete bio slabog zdravlja. Uskoro, pod pritiskom Stefana, majka mu dozvoljava da postane napadač, u čemu je bio izvrstan. Njegov brat je to želio svim srcem, pošto je i sam bio napadač dok nije morao napustiti fudbal-zbog povreda.
    Sa 13 godina Alex napušta kuću i odlazi u Padovu radi fudbala. Prije Padove trenirao je u San Vandemiano-u. U padovi je igrao dvije sezone i za 14 utakmica postigao je jedan gol (u B Seriji). Već 1993. pristižu mu prve ponude od Milana i Juventusa. U osamnaestoj godini odlazi u svoj omiljeni klub-Juventus. Svoj prvi gol za Juventus postiže na utakmici protiv Reggina-e. U svojoj prvoj potpunoj sezoni u Seriji A postigao je 8 golova za 29 utakmica i tako pomogao Juvi da vrati Scudetto u Torino. U sezoni 97/98. dobija nagradu za najboljek talijanskog igrača.
    29. Juna 1999. potpisuje možda najvažniji ugovor svog života-petogodišnji ugovor s Juventusom. Od tada njegova karijera ne prestaje da sija. Njegovih slobodnih udaraca i preciznih asistencija plaši se svaki golman koji igra u timu protiv Juventusa. Svaki napad je izvanredno isplaniran i proračunat. To mu pomaže da uvijek asistira svojim nepokolebljivim timskim kolegama ili da uputi iznenadan šut prema protivničkom golu. Ali, njegova karijera ima i loših strana. Često je bio izložen teškim povredama koje su mu otežavale daljnji napredak i igranje uopšte. Sam Del Piero kaže da je to sastavni dio fudbala i da na to uvijek treba biti spreman. Uprkos svemu, ovaj sjajni talijanski reprezentativac ima zavidnu karijeru koja će nam još mnogo toga donijeti.