Pocetna Biografija Foto Galerija Wallpaperi Tetovaze Frizure Nakit Linkovi
 

Allen Ezail Iverson je rodjen 07.06.1975. u Hamptonu, Virdzinija. Njegova majka je tada imala 16 godina, a otac ih je oboje ostavio malo nakon njegovog rodjenja. Odrastao je u siromastvu zajedno sa majkom koja se borila da plati vodu i struju. U sportu je vidio izlaz iz frustracija. Kao dijete je bio dobar u bejzbolu, kosarci i ragbiju. 

Danas je poznat po svojim kosarkaskim vjestinama, iako kosarka nije bila njegov prvobitni izbor. Rekao je: "Moja prva ljubav je bio ragbi, jos uvijek je. U pocetku nisam ni htio da igram kosarku, mislio sam da je blaga. Moja majka je bila ta koja me nagovorila da se bavim kosarkom. Zahvaljivacu joj da kraja zivota". 

Allen je rodjeni sportista. Prvi put je zakucao sa 15 godina.  U srednjoj skoli je bio uspjesan u oba sporta. Sa njim je Bethel High School osvojila drzavno prvenstvo i u kosarci i u ragbiju. Izglasan je za najboljeg igraca u skoli u oba sporta. Medjutim ljudi su Allenu davali epitete kriminalca, gangstera, propalice. Nikada nije bio clan neke bande, iako je mnoge poznavao. Proveo je vecinu svog zivota pokusavajuci da izbjegne njihov uticaj. Jedno ljeto u Hamptonu, Virdzinija, kada je odrastao, 8 njegovih prijatelja je izgubilo zivot. Jedan od njih je bio njegov najbolji prijatelj, Tony Clark, koji se uvijek zalagao za Allena. Da je Clark jos uvijek zivio mozda bi ga sacuvao od najuzasnije noci u njegovom zivotu, one koja ga je skoro upropastila i stavila ga u zatvor.

Mjeseca maja, 1996. Allen je objavio da napusta univerzitet da bi igrao u NBA ligi. Bio je prvi pik NBA drafta, gdje ga je izabrao tim iz Filadelfije, 76ers. Te godine su draftovani Antoine Walker, Kerrz Kittles, Stephon Marbury, Marcus Camby i Kobe Bryant. Biti izabran kao prvi od gore navedenih igraca je bilo veliko postignuce za Allena. U prvoj godini je pet puta ubacio preko 40 poena cime je oborio rekord Wilt Chamberlaina.  Pripala mu je titula najboljeg novog igraca sezone (Rookie of the year) kao i najkorisniji igrac na all star utakmici. Postao je najmladji igrac koji je dao 50 poena u jednoj utakmici, koje je postigao 12. aprila protiv Clevelanda Cavaliersa. 

U NBA ligi je najpoznatiji po svojoj brzini i nevjerovatnim vjestinama. Najbolji potez koji je pokazao u NBA-u, po kojem je postao poznat, ali ostao jedinstven, je njegov crossover (prolaz). Vjerovatno ima najbolji crossover u istoriji NBA-a. Svaki tim je na svojoj kozi osjetio Allenov crossover, pa i sam Michael Jordan. "U nekim igrama ne moram ni koristiti crossover jer su neki igraci koji me cuvaju preplaseni, tako da nemam potrebu da ga koristim". 

Allen ima svoje tjelohranitelje, i sam kaze da je bila njegova ideja da ih dobije. Veoma je popularan po reklamiranju svjetski poznate sportske marke "Reebok" i potpisao je milionski ugovor s njima.

Bez obzira na burnu proslost, Allen je ipak dokazao da puno vrijedi i ljudima koji su ga omalovazavali pokazao svoju snagu i talenat. Ipak je njegovo geslo ONLY THE STRONG SURVIVE - samo najjaci prezivljavaju, a to je opisao i Larry Platt u odiseji o Allenu Iversonu.

 

 

Marina Popovic i Olja Vujnovic, IV9