O igri

 

Bejzbol je igra između dve ekipe ,  sa po 9 igrača u polju (u fazi odbrane).Utakmica počinje kada jedna ekipa staje u fazu odbrane (u polju) dok druga ekipa ide u fazu napada kada prvi igrač iz napada staje na kućnu bazu (home plate) tzv. batter (udarač). Utakmica  počinje kada bacač (pitcher) baci loptu hvataču (catcher) koji stoji iza kućne baze i hvata loptu koju mu je  bacio bacač. Cilj bacača je da ubaci loptu u strajk (STRIKE) zonu udarača.                                             

 

    Timovi

 

Kao što smo rekli svaku ekipu sačinjava tim od devet igrača, kao svojevrsan kontrast ostalim sportovima još igrača može biti u timu, ali ne u isto vreme na terenu.

           Igrači u odbrani imaju svoje pozicije prema kojima treniraju i koje igraju u toku igre, tačnije u fazi odbrane. Gruba podjela je na infild-unutrašnje (infield) i spoljašnje (outfield) igrače. U unutrašnjoj zoni igraju čuvar prve baze, čuvar druge baze, šortstop , čuvar treće baze, bacač i hvatač. Dok su napolju lijevi spoljni igrač, centralni i desni koji pokrivaju teritoriju iza infielda. Igrači u napadu tzv. udarači dolaze na red po unapred utvrđenom rasporedu i svi igrači u timu učestvuju u fazi napada!

 

    Teren

 

Oblik i dimenzije terena za bejzbol su jedinstvene.Infild (unutrašnji deo terena) je prekriven travom uglavnom ,dok su pitcher's mound (brdašce odakle baca bacač),  dio oko kućne baze i dijelovi oko baza prekrivenim crvenom šljakom.

Unutrašnja zona se inače naziva “dijamant” zato što izgledom podseća na njega kada stanete na kućnu bazu. Direktna linija koja povezuje kućnu bazu mora biti najmanje 98 metara udaljena od ograde sa obe strane faul linija i sa maksimalnih 122 metara sa centralne linije do kućne baze.U pitanju su takozvane olimpijske dimenzije koje se uglavnom poštuju.

 

   Ciljevi igre

 

Tim u napadu: Cilj napadača je da udari loptu što dalje i jače moguće u polje i u zavisnosti od udarca da trči ka prvoj bazi ili dalje da napreduje po bazama (druga, treća) kada udarač udari dobro loptu u polje i dođe na bazu bez pomoči odbrane (odnosno njihove greške) igraču se piše hit-udarac u zavisnosti od udarca oni mogu biti razvrstani kao singl - jedna baza , dabl - dve baze , triple - tri baze i home run - specifičan udarac dešava se kada udarač izbaci loptu sa terena preko ograde.

 

Poen (run)  se dobija kada udarač uspije da napreduje preko sve tri baze i dođe do kućne baze bezbjedno (mora zgaziti ili taknuti nekim dijelom tijela kućnu bazu ) .

Baseball je takođe jedini sport u koje se pruža mogučnost udaraču da se žrtvuje spuštajući palicu (bunt) odbijajuči kratko loptu, ali time pruža šansu svom saigraču koji je već stigao na neku od baza da napreduje za još jednu bazu ili da osvoji poen.

 

Tim u polju za zadatak ima da se odbrani i ne dozvoli protivniku da mu dođe na baze, tačnije da izbaci tri udarača(napravi tri outa).  Postoji više načina za postizanje tog cilja.

 

Izbacivanje udarača:

 - da igrači odbrane uhvate lopticu pre nego što ona dodirne zemlju ,

 - da igrači odbrane uhvate udarenu lopticu (koja je dotakla zemlju) i bace je čuvaru prve baze prije nego   što udarač stigne do prve baze , 

 - da bacač baci tri strajka a da udarač ne pogodi lopticu .

 

Tri (3) pokušaja kada udarač promaši loptu, čak i ako je lopta van zone u koju lopta treba da upadne vodi do strajk auta, strajk aut automatski znači da udarač ispada iz igre.

Četri (4) bačene lopte van zone koju bacač treba da pogodi, a udarač ne zamahne, pošto su napolju ili loše bačene vodi do walk-a ili šetnje u tom slučaju udarač slobodno napreduje ka prvoj bazi. Pravilo isto važi u slučaju da bacač baci dve dobre lopte , a nakon toga četiri loše.

Zona u koju bacač treba da pogodi je od lakta udarača do njegovog koljena.

 

U bejzbolu nema ograničenog vremena . Svaka utakmica traje devet izmjena, a tim koji napravi više poena u devet izmjena pobjeđuje. Takođe u bejzbolu nema ni neriješenih utakmica tako da se igra dok se ne odigra svih devet izmjena. U slučaju neriješenog rezultata nakon 9 izmjena igra se izmjena po izmjenu dok jedan tim ne postigne poen.

 

U svakoj izmjeni (iningu) oba tima moraju da se smijene u fazi napada i odbrane, obično domaća ekipa ima pravo da se prva brani. Kada ekipa izbaci tri udarača , tad se završava prva polovina izmjene i tad se ekipe mijenjaju u fazi napada i odbrane.

 

 

 Riječnik nepoznatih pojmova

Ball - bol: lopta koja je bačena van strajk zone koju udarač nije udario

Baserunner - trkač na bazi: Udarač koji je stigao na bazu sigurno

Fair ball: Lopta koja je udarena u granicama terena

Fly ball: lopta koja je udarena u vazduh.

Foul ball: lopta koja je udarena van spoljnih linija terena

Ground ball: lopta koju je udarač udario po zemlji.

Home run: lopta koju je udarač udario tako da je ona preletela ogradu. Važi samo kada je lopta u vazduhu.

Pitch: naziv za bacanje bacača

Run: poen koji je trkač osvojio pretrčavši prvu , drugu i treću bazu, vrativši se na kućnu, odakle je krenuo

Steal - krađa : kada igrač istrči do sledeće baze , a udarač ne udari loptu

Strike: svaki neuspešan pokušaj udarača da udari loptu
 

 

 

Nazad