Biografija 

 

 

Novak Đoković je najbolji srpski teniser svih vremena. Profesionalno igra od 2003. godine. 2006. godine je nastupio zajedno sa Anom Ivanović na kupu Hopman gde su izgubili u polufinalu. Njegov najveći uspeh je bilo finale US opena 9. septembra 2007, a dospeo je do polufinala na Otvorenom prvenstvu Francuske i na Vimbldonu. Takođe, stigao je do finala 3 turnira masters serije, od kojih je 2 osvojio - u Majamiju i Kanadi.

Novak Đoković je rođen 22. maja 1987 godine u Beogradu, u Srbiji. On je najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Đorđa (16 godina) i Marka (12 godina). Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku. Tada je imao samo 4 godine. Sa dvanaest godina je počeo da pohađa tenis na Minhenskoj akademiji Nikola Pilić. Novak Đoković govori srpski, engleski i nemački jezik.

Trenutno živi u Monte Karlu, u Monaku, a trenira ga slovački bivši teniser, Marijan Vajda.

Često imitira svoje saigrače na duhovit način, od kojih su mnogi njegovi prijatelji. Prvi put ih je javno imitirao nakon svoje pobede nad Karlosom Mojom na Otvorenom prvenstvu Amerike, kada je zabavljao publiku imitiranjem Rafaela Nadala i Marije Šarapove.

Đokovića sponzorišu kompanije Vilson i Adidas. Koristi prilagođenu Vilsonov tenis sa žicama kombinovane Vilsonove i Tehnifibrove proizvodnje. Pored toga, Đoković nosi patike Adidas Barikejd IV.

 

Homepage