Real Madrid CF

 

Real Madrid je špansko sportsko društvo, najveće u toj državi zajedno sa Barselonom, te jedno od najvećih i najpoznatijih u svijetu. Fudbalski klub, Real Madrid CF, prema FIFI je proglašen najboljim klubom 20. vijeka. To društvo pamti velike rezultate još jednog Real Madrida, onog košarkaškog, punog imena Real Madrid-Teka. Adresa Reala je Avenida de Concha Espina 1, 28036 Madrid.

 

Real igra na velelepnom stadionu Santjago Bernabeu, u Madridu, nazvanom po najvećem predsjedniku u istoriji kluba. U svojoj je istoriji rekorder po broju osvojenih naslova šampiona Evrope, uspjelo im je to čak 9 puta. Špansku Primera ligu (La Ligu) osvajali su 30 puta, što je najviše od svih španskih klubova.

 

U sklopu Real Madrida postoji još rezervna ekipa Real Madrid Castilla, za koju uglavnom igraju mladi igrači iz Realove omladinske škole.

 

Tokom istorije madridski je klub imao mnogo nadimaka. Naširoko je poznat kao kraljevski klub, što će za razliku od nekih nadimaka, ostati zauvijek, zbog riječi Real u nazivu kluba, koju nose još neki španski klubovi i koju ovaj klub ima zbog sjajnih odnosa sa nekadašnjim španskim kraljem Alfonsom XIII. No, Real su prije zvali drugačije. Na početku su bili Los Merengues, po kolaču mereinque, pa zatim i Los Blancos. Oboje su se odnosili na tradicionalne, u potpunosti, bijele dresove kluba, koji su i danas lako prepoznatljivi. 70-ih godina 20. vijeka dozvoljeno je klubovima kupovanje stranih igrača. Real je u tom periodu najviše kupovao igrače sa sjevera Evrope, pa su ih počeli zvati, naravno, Los Vikingos. Nakon što je za predsjednika došao Florentino Perez, u kraljevski su se klub počele dovoditi svjetske zvijezde, koje su ipak, samo na početku imale sjajne rezultate. U tom je periodu klub bio naširoko po svijetu poznat kao Los Galactios.