ISTORIJA

 

Čuvena marka automobila i teretnih vozila vuče korijene od rođenja jedne djevojčice u Beču, što je malo kome poznato. Ali zato svi znaju za "Mercedes", koji sada već stotinu godina silazi sa trake. Doduše, automobili Gotliba Dajmlera i Karla Benca su postojali već nekoliko godina ranije, ali do 22. decembra 1900. godine ova vozila, kao što je u to vrijeme uobičajeno, prodavala su se pod imenom konstruktora i pronalazača. Istorija ovog automobila počela je 1889. godine u Beču, rođenjem djevojčice, kojoj je otac Emil Jelinek dao špansko ime Mercedes ili milost. Osam godina kasnije, ovaj austrijski veletrgovac postavljen je za generalnog konzula u Nici i odatle je poručio svoje prvo "Dajmler-motor" vozilo, kojim je na Azurnoj obali napravio pravu senzaciju.

 

Drugog aprila 1900. godine Jelinek je od proizvođača i glavnog konstruktora Vilhelma Majbaha naručio brz, lak i siguran automobil. Toj narudžbi ponosni otac dodao je i prijedlog, koji su gospoda u Njemačkoj uvažila, da se vozilo nazove po njegovoj tada desetogodišnjoj kćeri - Mercedes. Tačno 21. decembra 1900. godine, poslije temeljnog isprobavanja, Jelineku je isporučen prvi "mersedes". On je toliko bio oduševljen vozilom da je još u istom mjesecu naručio čak 36 ovih automobila, koji su bili razgrabljeni. Pritom su automobili iz Štutgarta još onda bili dostupni samo visokom društvu - Jelinek je za 36 mercedesa platio 550.000 zlatnih maraka - u današnjim uslovima oko 5,5 miliona maraka ili 153.000 maraka  po vozilu. Ime Mercedes je dobilo toliko veliku popularnost da ga je rukovodstvo proizvođača primijenilo na sve modele i 1902. godine ga i zakonski zaštitilo.

 

 

Godine 1909. imenu je pridodat i novi zaštitni znak - čuvena trokraka zvijezda. Od 1916. ona je obuhvaćena krugom od 1921. nalazi se kao figura na hladnjaku, a od stapanja u "Dajmler-Benc" 1936. godine dodat joj je lovorov vijenac i imena dvojice osnivača.

 

                                                                                                                                                                        Naslovna strana >>