Мihael Schumaher (Michael Schumacher) rođen 3. januara 1969. godine,sin je Rolfa  Šumahera, zidara, koji je bio vlasnik kerting staze u njegovom rodnom Kerpenu,i majke Elizabet,koja je radila po kantinama.Bio je njemački vozač Formule 1 sve do prošle godine.

Sa 4 godine  je vozio svoje prve karting trke, s bolidom koji je napravio njegov otac.To su bila obična dečja kolica, malo ojačana konstrukcijom,u koji je bio ugrađen motor od mopeda. U 6-oj godini Mihael je osvojio prvi naslov u lokalnom prvenstvu malih kartinga i time je pokazao svoj talent za vožnju. Odmah se pokazao interes za njega i Mihael je s kartingom ušao u malo dublje i ozbiljnije. Pored kartinga trenirao je i tekvando.

Od 1984. godine Šumaher je vozio njemačke i evropske serije u kartingu uključujući  i Formulu Konig. Godine 1987. je osvojio nemačko i evropsko prvenstvo u kartingu što je uzrokovalo i napuštanje škole, pa je počeo raditi kao mehaničar.Godinu 1991. је nastavio u istom prvenstvu takođe pobedivši na zadnjoj trci u Japanu sa bolibom Zauber-Mercedes-Benz C291.Iste godine se takmičio u još nekoliko prvenstava kao što su japanska Formula 3000 i DTM ( nemačko prvenstvo turističkih automobila ) .

Mihael je svoj debi nastup u Formuli 1 napravio 1991. god. na VN Belgije za tim Džordan Ford zamenuvši Bertrana Gašoa.Nakon debija na VN Belgije za Džordan Ford Mihael je već sledeću trku na VN Italije bio u drugom bolidu, bolidu ekipe Beneton Forda.

U svojoj prvoj punoj sezoni 1992. Mihael počinje značajniju ulogu u Formuli 1 kada ostvaruje prvi izlazak na podijum na VN Meksika,ali već 1993.god. Mihael nastavlja sa Benetonom.U sezonu 1994. ušao je pobedivši 6 puta u prvih sedam odvoženih trka.

U sezoni 1995.  је ubjedljivo trijumfovao i stigao do drugog naslova prvaka i postao najmlađi dvostruki prvak.Schumaher je sezonu završio za njega tada rekordnih osvojenih 102 boda.

Schumaher је 1996. prešao u Ferari, ekipu koja je naslov prvaka čekala još od 1979. Bolid Ferarija kog je on počeo voziti nakon dvojca Hauard Berger - Žan Alesi bio je desetocilindrični Ferarijev motor.Kako je još sve bilo u razvojnoj fazi, Šumaher je kroz sezonu vozio dva različita modela Ferarijevog bolida.S prvim modelom pobedio je na VN Španije,a sa drugim na VN Belgije i VN Italije.Kasnije je Mihael rekao da su ti modeli bolida bili najgori u celoj njegovoj karijeri od svih bolida koje je on vozio.Sa ukupno 3 pobede u sezoni Šumaher je završio sezonu na 3. mestu sa 59 osvojenih bodova.

1997. Mihael se borio sa Žakom Vilnevom.sezona je bila poprilično neizvesna, a Ferarijev bolid nije bio spreman za to. U toj sezonin izdvaja se pobeda po kišnom Monte Karlu kada je Šumaher ubedljivo trijumfovao nad konkurencijom.Šumaher je te sezone odneo 5 pobeda i osvojio 86 bodova.

Sledeće sezone 1998. Mika Hakinen je bio novi rival u borbi za naslov prvaka. Hakinen je pobedio na prve dve utrke i napravio prednost od 16 bodova koje je Mihael tokom sezone sustigao i na 14. od 16. trka je izjednačio stanje, pa su obojica imali isti broj bodova, 80.na preostale dve Hakinen je pobedio i osvojio naslov prvaka. Mihael je u sezoni ostvario 6 pobeda sa ukupnim zbirom od 86 bodova.

Godine 1999. Mihael je pomogao Ferariju da dođe, ako ne može već do pjedinačne titule, barem do titule prvaka u konkurenciji instruktora.

Sezona je sve do sedme trke za VN Velike Britanije bila obećavajuća za Mihaela,ali onda se dogodila nesreća.Prilikom starta trke koji je već bio prekinut zbog sudara nekih vozača sa kraja startnog poretka, vozači koji su krenuli nastavili su sa trkom ne znajući da više ne moraju voziti na limitu, nego samo da završe krug i da ponovo postave startni poredak.Mihael je bio u borbi za treće mesto i prilikom ulaska u zavoj Stowe Mihael je samo produžio ravno u zid.Udario je u zid od guma pri brzini od 107 km/h i zadobio je dvostruki prelom desne noge tako da je izostao sa sledećih šest trka.Vratio se na VN Malezije,predzadnju trku sezone, i pomagao je Irvajnu da pobedi,dok je on sam Na toj trci bio drugi.Na poslednjoj trci za VN Japana u takođe osvaja drugo mesto iza Hakinena, ali nije bio u poziciji da pomogne Irvineu da osvoji naslov.Kasnije je izjavio da je Hakinen, protivnik kojeg najviše poštuje.Sezonu je završio na  mestu s boda.

Svoju karijeru u F1 započinje 1991. godine za ekipu Džordan.U trci za VN Belgije osvaja sedmu startnu poziciju.Iste godine postiže dogovor sa Flaviom Biatorem i sezone 1992 - 1993 prelaz u tim Benetona.Sezonu završava na  3. mestu sa osvojenih 53 boda. .

Osvaja prvu titulu Svetskog prvaka u sezoni  1994. sa 8 pobeda i 92 osvojena boda sa ekipom Beneton - Ford.

1996. god. prelazi u tim Ferarija.Od tada ne tako konkurentne ekipe pravi svetskog prvaka i zajedno sa njom osvaja 5 uzastopnih svetskih šampionskih titula.Ovim ulazi u istoriju moto sporta kao jedini vozač sa osvojenih 7 šampionskih titula u najprestižnijoj kategoriji motor sporta.

Posle Vn Italije 2006, 10  septembra, Mihael je najavio svoje povlačenje nakon sezone.Njegov naslednik u Ferariju je mercedesov vozač Kimi Rajkonen: