Biografija

 

Mihael Sumaher (Michael Schumacher), rodjen 3. januara 1969. godine, nemacki je vozac Formule 1. Smatra se najuspesnijim vozacem formule na svetu. Svoju karijeru u F1 zapocinje 1991. godine vozeci za ekipu Dzordan (Jordan). U trci za Veliku Nagradu Belgije osvaja sedmu startnu poziciju. Iste godine postize dogovor sa Flaviom Briatorem (Flavio Briatore) i sezone 1992 - 1993 prelazi u tim Benetona (Benetton). Sezonu zavrsava na trecem mestu, sa osvojenih 53 boda. Prvu titulu svetskog prvaka u sezoni 1994. sa 8 pobeda i 92 osvojena boda osvaja sa ekipom Benetton-Ford. 1996. godine prelazi u tim Ferarija (Ferarri). Od tada ne tako konkurentne ekipe pravi svetskog prvaka i zajedno sa njom osvaja 5 uzastopnih svetskoh sampionskih titula. Ovim podvigom ulazi u istoriju moto sporta kao jedini vozac sa osvojenih 7 sampionskih titula u najprestiznijoj kategoriji moto sporta.
Posle Velike Nagrade Italije 2006. godine, 10. septembra, najavio je svoje povlacenje nakon kraja sezone. Njegov naslednik u Ferariju ce biti Kimi Rajkonen (Kimi Räikkönen).

Michael je sin Rolfa Schumachera, zidara, koji je bio vlasnik lokalne karting staze u njihovom rodnom Kerpenu. Majka Elizabeth radila je po kantinama. Sa 4 godine Michael je vozio svoje prve karting utrke, s bolidom kojeg je osobno napravio njegov otac. To su bila obicna djecja kolica malo ojacana konstrukcijom u koji je bio ugraden motor od mopeda. U dobi od 6 god. Michael je osvojio prvi naslov u lokanom prvenstvu malih kartinga te je time pokazao svoj prirodni urodeni talent za vožnju. Odmah se pokazao interes za njega i Michael je s kartingom ušao malo dublje i ozbiljnije. Pored kartinga trenirao je i tekvando.

Od 1984. god. pa godine koje su slijedile Michael vozi njemacke i europske serije u kartingu ukljucujuci i Formulu Konig. 1987. g. osvaja njemacko i europsko karting prvenstvo, što je uzrocilo i napuštanje škole te pocinje raditi kao mehanicar. 1988. krece s formulama pocevši sa Formulom Ford serijom, kasnije nastavlja s puno ozbiljnijom njemackom Formulom 3 gdje u naredne dvije godine vozi vrlo uspješno i osvaja naslov 1990.

Krajem 1990. pridružujem se Mercedesovom juniorskom programu trkacih vozaca i na zadnjoj utrci te godine, u utrci prototipova pobjeduje na stazi Autódromo Hermanos Rodríguez.

1991. nastavlja u istom prvenstvu takoder pobjedivši na zadnjoj utrci u Japanu sa bolidom Sauber-Mercedes-Benz C291. Iste godine natjecao se u još nekoliko prvenstava kao što su japanska Formula 3000 i DTM (njemacko prvenstvo turistickoh automobila).

 

Nazad