Alessandro Del Piero

 

 

 

Alessandro Del Piero je rođen 9. novembra 1974 u malom mjestu Coneglianu, blizu Treviza. Ima brata Stefana, koji je devet godina stariji od njega i koji je sam bio fudbaler ali je sada bratov menadžer. Njegova majka Bruna i otac Gino, električar, su bili bitan dio Alessandrovog života. Sretno je oženjen Soniom sa kojom ima sina Tobiasa.

U slobodno vrijeme sluša muziku, i stranu i domaću. Poseban je ljubitelj grupa U2, Foo Fighters i Oasis kao i Noela Gallaghera, sa kojim je lični prijatelj. Također voli vrhunska filmska ostvarenja. Al Pacino, Jack Nicholson i Robert De Niro su mu omiljeni glumci.

Alex voli i čitati mnogo ali nema omiljen žanr; čita sve od trilera pa do stare Italijanske književnosti, kao i dobro ukompanovanih novela.

Njegov stil oblačenja se razlikuje. Voli nositi laganu, sportsku odjeću idealnu za putovanja ili za igranje golfa – njegove velike ljubavi poslije fudbala, ali mu nije ni stran klasični, elegantni imidž. Omiljena modna linija mu je Cashus.

Voli se rekrearirati uz mnogo sportova. Osim fudbala, ljubitelj je i NBA-a, tenisa i već pomenutog golfa. Dobar je prijatelj sa Steveom Nashom, kanadskim NBA igračem, koji je izjavio da ga smatra jednim od boljih fudbalera svijeta.

Alessandro je počeo trenirati fudbal sa svojih osam godina u timu San Vendemmiano dok je pet godina kasnije preselio u Padovu. Od samog djetinjstva bio je navijač Juventusa.

Odrastao je igrajući se svoja tri prijatelja: Nelsom, Pierpaolom i Giovanni-Paolom. Sva četvorica su sanjali da postanu fudbaleri, ali je samo on uspio to i ostvariti. Njegov brat Stefano je također bio talentovan ali mu je povreda okončala karijeru dok je igrao za Sampdoriu. Ipak, njihova porodica je živjela siromašno i Alex se u budućnosti vidio kao vozač kamiona koji će teško sastavljati kraj sa krajem.

1993. godine prelazi u Juventus, dokle je ostao do danas. Debitirao je protiv Foggie 12. septembra iste godine, u narednoj utakmici je postigao prvjenac protiv Reggiane a onda kada je prvi put krenuo od početka i hat - trick protiv Parme. Juve je osvojio prvi Scudetto nakon osam godina posta u toj sezoni. Poslije je isti trofej osvojio još sedam puta (1995, 1997, 1998, 2002, 2003, 2005, 2006), Ligu Prvaka, Interkontinentalni Kup i Europski Super Kup 1996. godine. U sezoni 1994/95 i Italijanski Kup a četiri puta (1995, 1997, 2002 i 2003) Italijanski Super Kup. Izgubio je i četiri finala Lige Prvaka (1995, 1997, 1998, 2003). Najbolja sezona što se tiče efikasnosti mu je bila 1997/98 kada je u Seriji A 21 put uspio zatresti mrežu a sa 10 golova u najelitnijem takmičenju Starog kontinenta bio prvi strijelac.

On je trenutno najbolji strijelac kluba svih vremena sa 241. golom a sa 557 nastupa je potukao rekord legendarnog Gaetana Sciree od 552 nastupa za Bianconere. Trenutno je još u napadu sa Davidom Trezeguetom (Trezeguet) ali i Vincenzom Iaquintom (Iaquinta) i nedavnim pojačanjem Amaurijem (Amauri).

Del Piero je oženjen Soniom Amoruso sa kojom je bio u vezi od 1999. godine a par se vjenčao 2005. U julu 2007. su obznanili da čekaju bebu koja je na svijet došla 22. oktobra 2007. godine. Dobila je ime Tobias a rođena je u 00:20 u Sant'Anna bolnici u Torinu.

Koristio je novac u promovisanju borbe protiv raka pa je za to dobio nagradu od Associazione Italiana per la Ricerca sul Cancro (Italijanske asocijacije za otkrivanje raka) nagradu 'Vjera u ozdravljenje' tokom novembra 2006.

Iste godine je nosio baklju na ZOI u Torinu. Zajedno sa Marcom Materazzijem je poslije osvajanja Mundijala izašao na binu tokom koncerta Rolling Stonesa u Milanu gdje su bili gromoglasno pozdravljeni.

 

 

 

Povratak na prvu stranicu