SEZONA 2008

Jelena je novu sezonu počela na Hopman kupu u paru sa Novakom Đokovićem, iako su oboje bili povređeni izborili su se za učešće u finalu, gde su izgubili od tima SAD. Nakon Hopman kupa Jelena je, iako povređena, ipak učestvovala na Medibank internešenel turniru, gde je u četvrtfinalu bila poražena od Nikol Vajdišove.
Jelena Janković na Otvorenom prvenstvu Australije

Sledeći turnir na kome je uzela učešće bio je prvi grend slem u sezoni, Otvoreno prvenstvo Australije. Jelena je već u prvom kolu naišla na probleme protiv mlade Tamire Pašek, ali je iz tog meča Jelena ipak izašla kao pobednik. Naredne protivnice bile su joj Edina Galovic, Viržinija Razano i šampion iz 2007. Serena Vilijams. Pobedivši prošlogodišnjeg šampiona Jelena se plasirala u polufinale, i tako postigla svoj najbolji učinak na ovom Grend slemu. U polufinalu je izgubila od kasnije šampionke Marije Šarapove, rezultatom 3-6, 1-6.

Nakon AO, uslijedili su turniri u Dohi i Dubaiu. U Dohi je stigla do 1/4 finala gde je izgubila od Li Na sa 3:6, 4:6. U Dubaiu je stigla do 1/2 finala. Izgubila je od Svetlane Kuznjecove sa 7:5 4:6 3:6. Tu je proslavila svoj 23. rođendan na terenu. Tortu, koju su joj poklonili organizatori, podelila je sa svojim navijačima kojih je bilo u velikom broju.

Nakon toga su usledili turniri u Indijan Velsu i Majamiju. U Indijan Velsu je stigla do 1/2 finala i izgubila od Ane Ivanović, a u Majamiju je stigla do prvog finala u 2008. godini. Igrala je protiv Serene Vilijams i izgubila je u sjajnom meču u tri seta-1:6 7:5 3:6.

U aprilu je obnovila i zvanično započela saradnju sa trenerom, španskim stručnjakom, Rikardom Sančezom. U meču Fed kup reprezentacija Srbije i Hrvatske za popunu Svetske grupe II u Zagrebu 27. i 28. aprila 2008, Jankovićeva je prvog dana savladala Niku Ožegović za vođstvo Srbije od 2:0.
 

                                                                                                                                       
Nakon što je stigla do četvrtfinala u Čarlstonu, Jelena je igrala u Rimu gde je uspešno odbranila titulu osvojenu prethodne godine. Do finala je izgubila samo jedan set, od Venus Vilijams, ali je u finalu sjajnom igrom pobedila Alize Korne sa ubedljivih 6:2 6:2. To je njena 6. titula u karijeri, a ukupno treća sa turnira I kategorije.

Igrala je i na Otvorenom prvenstvu Francuske 2008. dostigla je polufinale, u kom je izgubila od Ane Ivanović. Odbranila je bodove iz prošle godine, ali Jelena Janković tom prilikom nije izgubila samo grend slem titulu, već i šansu da bude prva teniserka sveta. 16. juna 2008. godine, Jelena je zauzela svoju najbolju poziciju na WTA listi-postala je 2. teniserka svijeta. Po prvi put u istoriji tenisa, prvu i drugu poziciju su zauzele Srpkinje-Ana Ivanović i Jelena Janković.

Nije branila titulu na turniru u Birmingemu, jer je odlučila da se odmori i vredno pripremi za idući grend slem, Vimbldon. Na Vimbldonu nije branila ni prvi osvojeni gren slem u miksu sa Marijem. Odlučila je da se sada fokusira samo na singl.

Na turniru u Los Anđelesu, Jankovićeva je stigla do polufinala, u kom je pporažena od Dinare Safine. U slučaju da je osvojila turnir, zamenila bi na prvom mestu Anu Ivanović. Na Rodžers kupu Jankovićka je imala drugu šansu da postane broj 1. na VTA listi ako bi stigla do finala, pošto je Ana Ivanović izgubila u trećem kolu od Tamire Pasek. Međutim, u četvrtfinalu Jankovićeva je izgubila od Dominike Cibulkove 7-5, 6-2. Uprkos porazu, Jankovićeva će postati prva igračica na VTA listi, pošto će Ani Ivanović prestati da važe poeni sa prošlogodišnjeg turnira u Los Anđelesu.

31. jula, Jelena je ostvarila učešće na završnom turniru u Dohi na kom će učestvovati 8 najboljih teniserki u godini.

11. avgusta Jelena je ušla u istoriju svetskog tenisa kao 18. teniserka koja je postala svetski broj 1 u tenisu. Postala je kraljica tenisa, te se tako priključila odabranom društvu teniserki kojima je to pošlo za rukom. Iako nije osvojila nijedan Gren slem, za sada, na prvo mesto je došla zahvaljujući sjajnim rezultatima u zadnjih 15 meseci.
Портал Portal Tenis

Jankovićka je bila postavljena za 2. nosioca na teniskom turniru Olimpijskih igara 2008. Njen nastup na igrama bio je neizvestan, zbog povrede lista desne noge. Ipak, u prvoj rundi Jankovićka je savladala Zimbabveanku Karu Blek 6:3, 6:3, u drugoj Ukrajinku Aljonu Bondarenko 7:5, 6:1, u trećem Dominiku Cibulkovu 7:5, 6:1. U četvrtfinalu Jankovićevu je savladala Dinara Safina 2:6, 7:5, 4:6.

Na Otvorenom prvenstvu SAD, Jelena Janković je dostigla svoje prvo finale Grend slem turnira. Pobeda u finalu odlučivala je i o tome ko će zauzeti prvo mesto na VTA listi. Za taj plasman su se borile finalistkinje Jelena Janković i Serena Vilijams. Vilijams je osvojila titulu u dva seta (7-5, 6-4) i tako obezbedila sebi 1. mesto na VTA listi. Janković je dobila još 450 bodova, i time osigurala sebi drugu poziciju.

Na turniru u Tokiju, Jankovićevu je u četvrtfinalu eliminisala Svetlana Kuznjecova. Međutim, odmah se revanširala, pobedivši je u finalu Kina opena u Pekingu sa 6-3, 6-2. Janković je tako osvojila 7. titulu u karijeri.

Naredni turnir je bio Štutgart - Džej-Džej je i njega osvojila i time se vratila na prvo mesto VTA liste. Sjajnim igrama protiv Alone Bondarenko (pobedila je 9. put zaredom, u isto toliko mečeva), Vere Zvonareve, Venus Vilijams ( pobedila je 2. put zaredom, a ukupan skor je 5:3 za Jelenu)i na kraju, u finalu, protiv Nađe Petrove, Jelena je pokazala da je teniserka koja zaslužuje da se nađe na 1. mestu i da tu ostane još dugo vremena.

Jelena Janković je 12. oktobra osvojila treću uzastopnu titulu, i to Kup Kremlja, turnir prve kategorije. U finalu je nadvladala Veru Zvonarjovu, po treći put u tri nedelje (6—2, 6—4).

POCETNA