BMW

Fabrika BMW (Bayerische Motoren Werke) pocinje sa radom 1912. godine, proizvodeci avionske motore. Zbog toga se u fabrickom logu nalazi plavo-bijeli propeler, kao simbol prvobitne djelatnosti fabrike. Sjediste fabrike se nalazi u glavnom bavarskom gradu, Minhenu. 1919. godine BMW prelazi na serijsku proizvidnju automobilskih i motora za motocikle. Ono sto je najvaznije spomenuti za ovu automobilsku marku je to da njene motore karakterise sportski temperament i izvrsna "sportska" izdrzljivost. Potrebno je jos spomenuti da BMW nastoji ostvariti jedinstvenu sintezu izmedju luksuza, elegancije i sportskog temperamenta.

BMW je takodje poznat po nizu tehnickih inovacija, koje su donijele preokret u auto-industriji. Jedna od tih inovacija je prva proizvodnja i ugradnja turbo-punjaca jos davne 1976. godine. Ova inovacija oznacava povecavanje snage motora cak za 80%. Prvi turbo-punjac je ugradjen u tada najpopuarniji BMW-ov automobil, 518e.

1992. godine, BMW proizvodi prvi turbo-dizel motor ukomponovan sa petostepnim automatskim mjenjacem. Ovo oznacava pocetak nove epohe u razvoju ove automobilske marke. 1999. gdine BMW dolazi u vlasnistvo britanske auto-industrije ROVER.

BMW je danas jedan od predstavnika moderne auto-industrije, ciji pogoni se nalaze u Africi, Juznoj Americi i Njemackoj. Potrebno je jos reci da se u sastavu BMW korporacije danas nalazi britanska fabrika MINI, a pokazuju se i ozbiljne namjere za preuzimanje svedske fabrike automobila VOLVO.

Jedna od takozvanih pogonskih tehnologija buducnosti je hibridna tehnologija motora. Ona se sastoji u kombinaciji elektro i motora sa unutrasnjim sagorijevanjem i njihovom medjusobnom radu. Predstavlja pogonsku komponentu sa znatno stedljivijom potrosnjom i ekoloski prihvatljivijom emisijom izduvnih gasova. BMW je jedan od prvih proizvodjaca koji u svoje konceptne modele ugradjuje ove tehnologije.

2007. godine, BMW na sajmu automobila u Frankfurtu predstavlja studiju novog sportskog terenca X6, koji oznacava pocetak nove klase automobila, SAC klase.

 

NAZAD