BIOGRAFIJA

Justine Henin je rođena 1. juna 1982. godine u Liježu u Belgiji. Kao malu djevojčicu njena majka ju je vodila u Francusku da gleda mečeve na Roland Garros-u. Tokom finala između Monike Seles i Steffi Graf, Justine Henin je rekla svojoj majci da će i ona jednog dana tu igrati finale. Nažalost, njena majka je potom preminula, ali se mala Juju pobrinula da ispuni obećanje koje je dala svojoj majci.

Pod budnim okom njenog trenera Argentinca Carlosa Rodrgueza, Justine Henin je uspjela lansirati svoju karijeru u sam vrh ženskog tenisa. Tokom svoje desetogodišnje profesionalne karijere, osvojila je 41 titule, među njima 7 Grand Slam trofeja, 2 Mastersa, 1 Fed Cup i 1 Olimpijske igre. Provela je ukupno 117 sedmica na vrhu WTA liste.

Povukla se 14. maja 2008. godine. Kada se povukla, imala je 25 godina i još uvijek je bila svjetski broj jedan. Postala je prva teniserka koja se povukla kao broj jedan i jedina teniserka koja je igrala sva četiri Grand Slam finala u istoj godini još od Martine Hingis.

HOMEPAGE

  "Enovine.net" ne odgovaraju za sadrzaj pojedinacnih stranica.