Serijske klase

 

         Klase koje Mercedes-Benz danas proizvodi u serijskoj proizvodnji putničkih automobila su:

A, B, C, E, G, ML, GL, S, SL, SLK, CLK, CLS, SLR, CL, GLK... i jos mnoge druge koje se tek najavljuju. Naravno štutgartski gigant proizvodi i autobuse, kamione, monovolumene, sportska auta dakle spektar njihovog djelovanja je poprilično širok.

 

A klasa

Nakon teske djecije bolesti pacijent je izlijecen.
Osnovni modeli koji su prvobitno pali na testu sjevevernog irvasa, stabilizovali su svoju formu na putevima i na trzistu nakon uvodjenja serijskog ESP sistema i detaljne modifikacije donjeg postroja. kupci ove promjene nagradjuju kupovinom modela, a samim tim, pokazuju i da povjerenje u ove modele nije iscezlo. Za A-klasu Mercedes nudi tri benzinska (tip A140, A160 i A190) kao i dva dizel motora (A160 CDI i A170 CDI).

 

C klasa

Sa potpuno novom limuzinom srednje klas Mercedes zeli da na prvo mjesto prodaje svojih modela, koje trenutno drzi A klasa, dovede bas ovaj model. Nova generacija C klase ne samo da ima svijez izgled poput S klase vec posjeduje i potpuno modificiran donji postroj. Zadatak je bio da se postigne kvalitet upravljivosti kao kod BMW trojke, a da se pri tom uspijelo pokazuju testiranja. Motorizaciju modela cine pet benzinskih (C180, C200, C240, C320 i C32 AMG) i tri dizel motora( C200CDI, C220CDI, C270CDI).

 

E klasa

Nakon kozmetickog zahvata prosle godine E klasa za ovu godinu nije predvidjela neke znacajnije izmjene osim ponude motora.Dvolitarski kompresprski motor koij je zamjenio dosadasnji atmosferski motor, obecava vecu snagu.Poboljsanju snage je doprinjelo i povecanje radne zapremine kod malog sesto- cilindarskog motora koji sad posjeduje 2,6 litara. Generalno E klasa je potpuno sazrela i slobodno moze da se nosi sa ostalim modelima ovog proizvodjaca. Tome u prilog ide ne samo odlican kvalitet karoserije vec i izvanredan trim donjeg postroja. Sto se tice komfora ogibljenja, E-klasa je ponovo zauzela primat u visoj srednjoj klasi, koji je za kratko vrijeme morala da prepusti seriji 5 BMW-a.

 

S klasa

Broj jedan me|u luksuznim limuzinama koje se proizvode u Njemackoj, u novoj modelnoj godini nastupa sa novim mocnim dizel motorima.
Osmocilindarski motor sa direktnim ubrizgavanjem
koji posjeduje model S400 CDI, je u potpunosti napravljen od aluminijuma i posjeduje neuobicajeni ugao izme|u cilindara od 75 stepeni a koristi, za razliku od benzinskog V8 motora, cetvroventilsku tehniku. Sa 250 KS ova Mercedesova masina nadmasuje konkurenciju iz Audija i BMW-a. Sto se tice obrtnog momenta, sa 560 Nm ovaj model zauzima vrh. Ponuda motora S-klase, koja umjesto serijske vazdusne amortizacije nudi kao opciju i ABC, je ostala nepromijenjena, a raspon je od 3,2 litarskog V6 motora do 6 litarskog V12.

 

 početna strana