Zanimljivosti

Mercedes i u Mađarskoj?

Posao je zaključen - nemačka zvezda zasijaće nad Mađarskom. Mercedes Benc i mađarska vlada potpisali su u Budimpešti ugovor o izgradnji nove Mercedesove fabrike u Kečkemetu na jugu zemlje.

 

Povodom potpisivanja ugovora premijer Ferenc Djurčanj je izjavio: "Ne krijem da sam bio zabrinut zbog finansijske krize pošto ona negativno utiče i na već donete odluke. Ali, kada je reč o Mercedes Bencu bio sam sasvim siguran da taj ugovor nije doveden u opasnost – da sadašnja oluja ne može da onemogući investicije koje su toliko značajne za Mađarsku“.

 

Hiljade novih radnih mesta

 

Mercedes Banc ulaže 800 miliona evra, otvoriće 2.500 radnih mesta u novoj fabrici i više hiljada radnih mesta kod kooperanata. Rajner Šmike, šef proizvodnje, pohvalno se izjasnio o Mađarskoj kao zemlji za proizvodnju Mercedesa. Šmike je, međutim, istovremeno podsetio na zahteve njegove firme:

 

"Lako bi se mogao steći utisak da su odlukom o investicijama već pobeđeni konkurenti. Ako ostanemo pri sportskom rečniku, odluka o mestu proizvodnje samo je jedan krug u kvalifikacijama. Takmičenje tek sada počinje. Ovo nije sprint nego maraton. Ubuduće će biti četiri kompaktna modela Mercedes Benca u ovoj klasi“.

 

Kako je fabrika dobila ime?

Ime Mercedes tvrtka je dobila 1900. godine, dok je popularna trokraka zvijezda za logo uzeta devet godina kasnije. 1926. godine tvrtke DMG (DaimlerMotoren Gesselshaft) i Benz & Cie se udružuju u Daimler-Benz.

početna strana