BIOGRAFIJA



C
ristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, rodjen 5. februara 1985., poznatiji kao Cristiano Ronaldo, profesionalni je fudbaler koji igra za Manchester United F.C. i reprezentaciju Portugala.

 

Cristiano Ronaldo rodjen je u Funchalu, Madeira u Portugalu. Ime njegove majke je Maria Dolores dos Santos Aveiro, a oca Jose Dinis Aveiro. Odrastao je sa bratom Hugom i dvije sestre, Elmom i Lilianom Katiom.

 

 

RANA KARIJERA



Cristiano je poceo napucavati loptu jos u dobi od 3 godine, a kad je krenuo u osnovnu skolu sa 6 godina, bila je ocita njegova ljubav prema fudbalu. Klub za koji je navijao kao djecak bila je SL Benfica, iako je kasnije zaigrao za gradskog rivala Sporting. No,njegovi poceci bili su u amaterskom klubu Andorinha, gdje je njegov otac bio trener. Tada je imao samo osam godina. 1995. godine kad je imao samo 10 godina, Ronaldova reputacija u Portugalu naglo je porasla. Dva najveća kluba iz Madeire – CS Maritimo i CD Nacional poceli su se zanimati za usluge mladog Portugalca. Maritimo, veci od ta dva kluba, propustio je kljucan susret sa Rui Santosom – menadžerom Andorinhe, te je Ronaldo potpisao za Nacional. Nakon sezone u kojoj je sa Nacionalom osvojio naslov odlazi na trodnevnu probu u Sporting, nakon koje ekspresno potpisuje za Sporting uz odgovarajucu odstetu Nacionalu.

Ronaldo se pridruzio drugim mladim igracima Sportinga u Alcocheteu, klubu - “fudbalskoj tvornici”,gdje su s njim radili odlicni strucnjaci. Sporting je shvatio da mladom Cristianu treba jos podrske pa su sredili da i njegova majka doseli u Lisabon. Na prvoj utakmici za Sporting protiv Moreirensea dao je dva gola. U to vrijeme je i nastupao za Under – 17 reprezentaciju Portugala na UEFA – nom U – 17 prvenstvu.
Njegove predstave na UEFA U – 17 prvenstvu privukle su paznju brojnih klubova. Tada ga je zapazio tadasnji menadzer F.C. Liverpoola – Gerard Houllier. Ronaldo je tada imao 16 godina. No, interes Liverpoola je kasnije prestao zbog toga jer je bio premlad i trebalo mu je dosta vremena da sazrije u vrhunskog fudbalera. No, na Unitedovu srecu Ronalda je zapazio Sir Alex Ferguson tokom ljeta 2003. godine,na utakmici otvorenja Alvalade stadiona u Lisabonu. Tada je United izgubio 3 – 1, a Ronaldo je pokazao sjajne sposobnosti na oba krila. Nakon te utakmice glavna tema kod Unitedovih igraca bio je mladi talent Ronaldo. Tada su izjavili kako bi ga radije imali na svojoj strani u buducnosti, a ne na suprotnoj strani terena.

 

 MANCHESTER UNITED

 

 

 

Ferguson je odlucio dovesti portugalskog tinejdzera u United. Nesto prije toga Unitedu se na poziciji desnog veznog krila pojavila praznina. U redove Real Madrida otisao je David Beckham, a Beckhamovu poziciju i legendarnu Unitedovu sedmicu naslijedio je – C. Ronaldo. Cristiano je potpisao za United uz odstetu Sportingu od 12.24 miliona funti. Za Man Utd je debitova protiv Boltona,kada je usao u 60. minuti. United je u tom trenutku vodio 1 :0, a Ronaldu je trebalo samo par minuta da izbori jedanaesterac koji je izveo Ruud van Nistelrooy, a njegov udarac odbranio je Jaaskelainen. No,taj promasaj nije uticao na konacni rezultat. United je pobijedio 4 : 0, a Ronaldov doprinos bio je pod povecalom britanskih tabloida,koji su tad pisali bombasticne naslove poput - Seven Heaven. Za United igra kao desni winger (krilo) – pozicija koju je igrao George Best, a Ronnie moze igrati i na lijevoj strani veze.

Uprkos svom talentu i sposobnostima, Ronaldo u pocecima nije zelio nositi broj 7 – zbog silnog pritiska koji taj broj u Unitedu nosi sa sobom, a od kluba je zatrazio broj 28, koji je nosio u Sportingu. Preferira igrati malo slobodniju ulogu, a suigraci su ga optuzivali da je sebican. Cak se jednom sukobio sa Ruudom van Nistelrooyem u Unitedovom trening kampu u Carringtonu. No,Ferguson je imao vjere u Ronalda,koji je potpisao ugovor sve do 2010. godine. Manchester Evening News citirali su tada Ronalda koji je izjavio : “United have stood by me and been there for me and I want to repay it.” – “United me cijelo vrijeme podrzavao i zelim im se oduziti”.
Ronaldo je konstantno imao probleme sa svojim temperamentom na utakmicama. U utakmici protiv Manchester City – a, a dobio je i jednu utakmicu kazne u Ligi Prvaka jer je navijacima Benfice pokazao srednji prst u decembru 2005. Na prijateljskoj utakmici za Portugal protiv Luksemburga uhvatio je Jeffa Strassera za vrat nakon sto je Strasser ostro startovao na njega. Felipe Scolari upozorio ga je da obuzda svoj temperament na SP – u.

29. avgusta 2005. Ronaldo je dao 1000 – ti gol za United u Premiershipu. Bilo je to u porazu od Middlesbrougha 4 :1. U januaru 2006. ostvario je “double – double” sa dva gola Fulhamu kuci i jos dva na Fratton Parku. Zabio je i u sljedecem kolu Premiershipa protiv Wigana i dosao do broja od 8 pogodaka u Premiershipu. 26. februara 2006., Ronaldo je u finalu Carling Cupa dao gol, te svoj sezonski ucinak zaokruzio na 10 pogodaka.
Te godine dobio je nagradu FIFPro Special Young Player of the Year 2005, jedina nagrada koju je dobio od strane publike. U izboru za nagradu FIFA Player of the Year 2005 zauzeo je 20. mjesto.
Uprkos poznatom incidentu na SP – u,vecina Unitedovih navijaca i dalje je podrzavala Cristiana. U prvoj utakmici nakon te neugodne epizode sa SP – a sa tribina se culo "there's only one Ronaldo". Bila je to utakmica protiv Fulhama, koju je United dobio 5 : 1, a medju strijelce se upisao i Ronaldo.
Nakon toga, BBC je objavio kako je Ronaldo rekao da vise ne zeli napustiti Old Trafford i da je sretan sto ostaje u klubu.
U oktobru 2006. dobio je nagradu Barclays Player of the Month. Tokom utakmice protiv Middlesbrougha biva optuzen od suparnickog menadzera Garetha Southgatea za simuliranje.

Do decembra 2006. Ronaldo je postao jedan od najvaznijih igraca Uniteda zabivsi 6 golova u 3 ligaske utakmice i svoj ucinak do tada zaokruzio na 12 golova. Na utakmici protiv Wigan Athletica usao je na poluvremenu i pokazao svoju snagu zabivsi 2 gola u kratkom vremenskom razmaku. Sir Alex Ferguson izjavio kako je podcijenio fantasticnu portugalcevu formu kada mu je postavio cilj od 15 golova u sezoni. Skot je izjavio da je zadovoljan njime jer naporno radi na svojoj igri. ”Još uci igru, a njegova sposobnost centarsuta pomogla mu je u ovoj sezoni. Njegova dodavanja bila su jako dobra. To pokazuje kako sazrijeva. Dosad je bio fantastican, a napreduje sve vise iz utakmice u utakmicu”.

 

 


U januaru 2007. ponovo je dobio nagradu Barclays Player of the Month i postao tek treci igrac u istoriji Premiershipa koji je dva mjeseca uzastopce osvojio tu nagradu (nakon Dennisa Bergkampa 1997. i Robbiea Fowlera u 1996.). 4. februara 2007. na utakmici protiv Tottenhama, United je pobijedio jos jednim kontraverznim Ronaldovim potezom, kada je uspio odsimulirati jedanaesterac, uprkos malom ili nikakvom kontaktu Steeda Malbranquea.

Kako se priblizavala svaka sljedeca sezona, narocito ona 2006/2007, postala je tradicija da pocnu kruziti glaasine kako je Ronaldo nezadovoljan u Unitedu i kako zeli otici u Real Madrid – glasine su pocele biti sve vece nakon sto je uprava Real Madrida u aprilu 2007. poslala super ponudu za Ronalda u vrijednosti od 80 miliona eura ili 54 miliona funti. No, Ronaldo je sve te navode odbacio zapocevsi pocetkom marta 2007. pregovore sa Unitedom o novom ugovoru. 13. aprila 2007., Ronaldo je sa Unitedom potpisao novi petogodisnji ugovor, sa kojim je postao najplaceniji igrac u istoriji Manchester Uniteda . On naime trenutno zaradjuje 120 000 funti sedmicno. Nakon potpisivanja je rekao: ”Srecan sam u klubu i zelim s njim osvajati trofeje, a nadam se d ace nam to poci za rukom vec ove sezone. ”

 

Tokom sezone 2006/2007 Ronaldo je 22. aprila 2007. osvojio sljedece nagrade PFA Player and PFA Young Player of the Year, tj. Najbolji fudbaler Premiershipa i Najbolji mladi fudbaler Premiershipa. Uz te dvije osvojene nagrade (jedini fudbaler kojem je to takodje uspjelo bio je Andy Gray 1977. godine), Ronaldo je takodje uvrsten najbolju jedanaestoricu Premiershipa zajedno sa jos sedmoricom igraca Manchester Uniteda.  Ronaldo je svoje nagrade kompletirao 24. aprila 2007. osvojivsi nagradu PFA Fans' Player of the Year, nagradu za koju glasaju navijaci sirom Velike Britanije. U nastavku sezone Ronaldo je takodje proglasen najboljim portugalskim fudbalerom, a pocetkom maja berbu nagrada okrunio je nagradom Football Writers' Association Award, za kojeu glasaju sportski novinari. Na kraju ove sezone, na utakmici protiv gradskog rivala Manchester Citya, Ronaldo je dao svoj 50 – gol u dresu Uniteda, a taj gol je ujedno bio i odlucujuci, kako za pobjedu u toj utakmici, tako i za osvajanje Premiershipa nakon duge 4 godine pauze.

 

 

MEDJUNARODNA KARIJERA

 

Ronaldo je svoj reprezentativni debi zabiljezio 24. avgusta 2003. na utakmici protiv Kazahstana. Svoj prvi gol za Portugal dao je na otvaranju EP 2004 u porazu od Grcke od 2:1. Dao je i prvi gol polufinala protiv Holandije, koju je Portugal pobijedio sa 2:1. Finale tog prvenstva odigrale su iste ekipa koje su ga i otvorile, a pobjednik je bio isti kao i na otvaranju, dakle Grcka.

Ronaldo je predvodio Portugal na Ljetnim Olimpijskim Igrama 2004. godine i bio drugi najbolji strijelac Kvalifikacija za SP 2006 sa 7 golova. Do 17. juna 2005. Ronaldo je u 25 nastupa imao 11 pogodaka za Portugal. Prvi gol na SP – u Ronaldo je zabio na SP 2006 Iranu sa 11 metara. U osmini finala tog prvenstva, Ronaldo je morao napustiti teren zbog ozljede nakon loseg starta Khalida Boulahrouza. Portugal je tu utakmicu dobio 1:0.

Ronaldo je postavljen za kapitana Portugala 6. februara 2007. na prijateljskoj utakmici protiv Brazila, samo dan nakon 22. rodjendana. Taj potez bio je u cast predsjedniku Portugalskog fudbalskog saveza Carlosu Silvi, koji je umro dva dana prije te utakmice. Scolari je tu odluku objasnio ovako: „Gospodin Silva zamolio me da ga postavim za kapitana, kao gestu. Mislio je da su engleski fanovi ostri prema njemu i to je bio odgovor. On je premlad za kapitana, no gospodin Silva me zamolio. Njega nazalost vise nema medju nama.“

 

 

INCIDENT NA SP – U 2006

 

8. jula 2006., nakon sto je iskljucen Ronaldov saigrac iz Uniteda, Wayne Rooney, u cetvrtfinalu SP – a na utakmici izmedju Engleske i Portugala, zapoceo je medijski linc na Ronalda zbog tvrdnji da je upravo on isprovocirao Rooneyev crveni karton. Nakon svih tih natpisa sa Ostrva, Ronaldo je izjavio da „bi trebao napustiti Manchester zbog tih okolnosti i kako se tamo nece osjecati siguran“.

„Rekao sam mom agentu kako sam spreman napustiti klub. Zelim to napraviti na najbolji moguci nacin. Zelim igrati za Real Madrid, sto je moj san.“, izjavio je tada Ronaldo za spanski sportski nedjeljni list Marca. 9. jula je dao izjavu za SIC, portugalski televizijski kanal i rekao kako ne moze razumjeti verbalno nasilje i medijski linc prema njemu. Ronaldo je izjavio da se ne osjeca krivim za dogadjanja na toj utakmici i kako ga se ne moze kriviti zbog toga sto je branio boje svoje zemlje. Jos je dodao kako ne moze nastaviti zivjeti i raditi negdje gdje ga ljudi ne vole, pa da bi htio napustiti Ostrvo.

Nakon eliminacije Engleske sa SP –a,Ronalda su napali engleski tabloidi. The Sun je objavio metu sa slikom Ronalda kako namiguje, slicno kako je engleski tabloid The DailyMirror prikazao Davida Beckhama nakon SP – a 1998. godine.Ronaldo je kasnije izjavio kako je Rooney njegov prijatelj i kako nije vrsio pritisak na suca da da Rooneyu crveni karton. Rooney je izjavio: „Nemam nikakve mrznje premaCristianu, no razocaran sam sto se odlucio mijesati“.

Disciplinska komisija FIFE istrazila je slucaj ponasanja Waynea Rooneya tokom cetvrtfinala SP – a i kaznila ga sa dvije sluzbene utakmice neigranja i 2200 funtikazne. Nakon sto je Ronaldo priznao da se Real Madrid zanima za njegove usluge, bilo je visenego jasno kako ce Ronaldo preko ljetnog prelaznog roka napustiti United.

15. jula na polufinalnoj utakmici izmedju Portugala i Francuske, koju je Portugal izgubio sa 1:0, Ronaldo je bio izvizdan od strane francuskih i engleskih navijaca, svaki put kad bi dotaknuo loptu. Nekoliko reportera s te utakmice optuzilo je Ronalda i njegove saigrace za simuliranje. U proslosti je bilo dosta takvih optuzbi prema Ronaldu, a on sam je dosta puta bio opomenut od strane suca zbog takvih namjera da utice na suca. Ubrzo nakon sto je Ronaldo pao na drugo mjesto online glasanja za Najboljeg mladog igraca SP – a, BBC Sport je objavio kako je to vjerovatno zbog kampanje engleskih navijaca koji su u velikim brojkama glasali za Luisa Valenciju ,koji je bio jedini igrac koji je u tom trenutku mogao ugroziti Ronalda. Iako je online anketa uticala samo na nominacije, FIFA – ina strucna komisija je nagradu dala Lukasu Podolskom, objasnivsi da je na odluku uticalo Ronaldovo ponasanje.

12. jula, United se oglasio: „Klub moze potvrditi kako nema sanse da proda Cristiana. Cristiano je nedavno potpisao novi ugovor do 2010. godine i klub ocekuje da Cristiano taj ugovor ispostuje do kraja. Klub se nece obazirati na nikakve ponude za Ronalda.“ 17.jula, Sir Alex Ferguson je izjavio, „Cristiano ce se vratiti“, dok je menadzer Chelseaa Jose Mourinho izjavio, “Ako ostane u Engleskoj, mislim da on moze sve preokrenuti“. Ferguson je poslao svog zamjenika i Ronaldova sunarodnjaka Carlosa Quieroza u Portugal, kako bi nagovorio mladog igraca da se vrati u Englesku, a Rooney je nagovarao Ronalda da na napusta United i kako ce izgladiti sve nesporazume. Na kraju svega, Ronaldo je ostao u Unitedu i u toj sezoni 2006/2007. i cak potpisao novi ugovor.

 

                                                                                                                                              Naslovna strana