Glavna

Reprezentacija

Zanimljivosti

Galerija

 

BIOGRAFIJA

Dirk Verner Novicki (Dirk Werner Nowitzki) rođen je 19. juna 1978. godine. u Nemačkoj, u porodici sportista. Njegova majka je bila košarkašica, otac odbojkaš, a starija sestra mu je sportski komentator.
Košarkom je počeo da se bavi kao osnovac. Dobre igre dovele su ga u seniorsku konkurenciju sa samo 15 godina. Igrao je u više nemačkih klubova, kako iz prve, tako i iz druge lige. Godine 1998. proglašen je za najboljeg nemačkog sportistu. Iste godine je na draftu, kao deveti, odabran od strane Milwaukee Bucks-a i odmah je izvršena zamena za njega sa Dallas Mavericks-ima. U ovom klubu igra i danas.
Njegov početak u profesionalnoj američkoj košarkaškoj ligi nije bio sjajan. Pa ipak, njegove igre postepeno su postajale sve bolje. Uzlazni trend ovog igrača danas je na vrhuncu, a 2002. godine proglašen je za najboljeg stranog igrača u ligi. Ove sezone dobio je epitet najboljeg igrača u konferenciji, mada su ga povremeno u utakmicama ometale manje povrede.
Uprkos svim problemima i početnim kritikama, ovaj igrač je od 2000. godine među najbolje rangiranim u NBA ligi. Po svim elementima ocenjivanja bio je među prvih 12 igrača u ligi, a u skokovima, blokadama i, od ove sezone, u poenima - među prvih pet.
Danas živi u Dalasu sa devojkom. Kada ima slobodnog vremena, voli da čita i svira saksofon.