U mnogim dijelovima svijeta se načini učenja iz godine u godinu mijenjaju. Učenje iz obimnih udžbenika i svesaka je već odavno zastarjelo. Mi, kao mladi ljudi, ubrzo predstavnici različitih profesija, tražimo nešto više, zanimljivije i praktičnije. Oblik učenja koje nam ujedno predstavlja i izazov ali i lakšu prečicu do znanja.
Ovaj problem je prepoznao i naš profesor informatike, Željko Grbić, koji je pokrenuo ideju o pravljenju portala koji će nam pružati nove načine učenja i koje će nas uspješnije spremati za ocjenjivanje ali i za dalje školovanje i pronalaženje posla.
U okviru ovog portala nalaze se Abc tutorijali koji predstavljaju unapređenu, elektronsku verziju udžbenika različitih programskih jezika i osnova informatike ( Python, Java, C, C++, Pascal, Html i Css, Basic). U okviru jedne oblasti kao što su algoritmi ili programski jezik Python, postoji nekoliko različitih oblika učenja gradiva.
...
...
...
...

Pored hronološki raspoređenih lekcija od najosnovnijih pa do najkomplikovanijih, napravljeni su kvizovi sa različitim tipovima zadataka kao što je npr. povezivanje pojmova ili zadaci različite težine sa linkovima na rješenje. Naš profesor je takođe uočio da učenici mnogo toga mogu naučiti kroz igru, zbog čega jedan dio tutorijala čine različite igrice kao što su osmosmerka ili igra memorije.

...

Znanje koje se dobije ovim načinom učenja se među nama učenicima može nazvati mnogo “bezbolnijim”, jer nema potrebe za udžbenicima od po nekoliko stotina strana ili učenjem bez razumjevanja samo zbog ocjene. Ono što na tutorijalima naučimo, služi i služiće nam za praktičnu primjenu kako bi sami zaradili svoj džeparac i u budućnosti imali dodatnu zaradu pored našeg stalnog posla.

Autori: Sofia Miljatović,
Monika Milanović i
Selma Ibrekić