Na već pomenutim Abc Tutorijalima nalaze se zadaci za različite programske jezike. Banjalučka Gimnazija se može pohvaliti velikim brojem programera koji imaju zavidno znanje u programiranju. Učestvovali su na raznim takmičenjima i sajmovima ( “Tesla fest” i “Inost”), postigli sjajne rezultate i osvojili visoka mjesta. Za sve to je bilo potrebno mnogo truda, rada i odricanja. Često su i sami istraživali kako bi došli do potrebnog znanja. Međutim, ovim mladim ljudima to nije predstavljalo veliki problem jer vole to što rade i znaju da će se rezultati ubrzo pojaviti, a da će im znanje koristiti i u budućem poslovnom svijetu!
Ovaj dio našeg sajta je mjesto gdje ćemo vam predstaviti njihove aplikacije i postignuća.

“Vješala”

A javnosti već dobro poznat projekat „Vješala“je dobio pozitivne kritike na INOST-u ,,Raf Challenge-u''i na Tesla festu osvojio odlične rezultate Ovo je vizuelno i praktično uspjela igrica, koja takođe u svom cilju ima učenje. Rađena je u programskom jeziku Java. Glavni tvorci ove aplikacije su : Dragan Rašeta, Ivana Đajić, Aleksandar Aleksić, Vladan Garić, Filip Jović, Jelena Peševski i Luka Gitarić.

“Portabilni osciloskop”

Još jedan od perspektivnih predstavnika naše škole je i Marko Vejinović , učenik II6 razreda.U Novom Sadu, on je predstavio svoj portabilni osciloskop koji je moguće povezati sa Android uređajem. Pomoću Android uređaja mogu se zapažati mjerenja osciloskopa.
Standardni osciloskop je mnogo skuplji i većih dimenzija. Sve izmjerene oscilacije očitavaju se u vidu grafika na povezanom uređaju. Pisan je u programskom jeziku Java.
On je džepnih dimenzija, kompatibilan i koristan za upotrebu. Njegova najveća prednost je cijena.

“The maze of knowledge”

Milica Popović, Ana Zrnić, Sofija Rodić i Milica Ćup prošle godine bile su jedine djevojke iz prvog razreda na kampu. Sada se već ubrajaju u stare članove i zajedno sa ostalima predstavljaju zanimljiv projekat pod nazivom “The maze of knowledge”. Ovo je osmišljena igrica u Basic programskom jeziku, koja takođe u cilju ima učenje uz zabavu. Napravljena je po principu postavljenih pitanja, koja učenicima mogu pomoći da provjere svoje znanje.
Tačni odgovori vode dalje kroz igricu, a netačni vraćaju unazad.

Uređivanje fotografija

Kada želimo da bez previše gubljenja vremena uredimo neku sliku, odnosnoda na njoj primjenimo neke osnovne alatke iz fotošopa, koristimo aplikaciju koju su osmislili: Stefan Dugonjić, Jovan Stoiljković, Vukašin Berić, Stefan Todorović i Saša Mikić . Učenici sadašnjih drugih i četvrtih razreda, zajedno su razvili brz i efikasan način za uređivanje fotografija, samo jednim klikom miša. Ovaj projekat je napravljen da bude pristupačan svima i to je njegova najveća prednost.