Kao i prethodnih, i ove godine naši gimnazijalci su pravili raznovrsne aplikacije za INOST, u cilju ispomoći kako pri nastavnom procesu, tako i u svakodnevnom životu. Ovdje ćemo vam predstaviti svih sedam ovogodišnjih aplikacija.
Ovaj dio našeg sajta je mjesto gdje ćemo vam predstaviti njihove aplikacije i postignuća.

„QR biblioteka“

Ovaj program nastao je kao potreba naše školske biblioteke da se brže i lakše sortiraju knjige, datumi vraćanja knjiga i sl. Ova aplikacija postoji u drugim bibliotekama širom svijeta, a i u našoj Narodnoj univerzitetskoj biblioteci. Učenici Dragan Rašeta, Aleksandar Aleksić, Ivana Đajić i Vladan Garić imali su zamisao da naprave sličnu aplikaciju u jednostavnijoj i jeftinijoj formi.

„Dora“

Ova aplikacija predstavlja interaktivnu kartu Južne Amerike koja pruža informacije o državama, gradovima i mjestima koja želimo posjetiti. Ona je grafički razrađena i ima dva vida primjene: turističku i edukativnu. Upravo zbog svoje slikovitosti, đacima bi na časovima geografije bilo jasnije da vide ovaj kontinent,može se reći, izbliza. S obzirom na to da su ovdje informacije sakupljene na jednom mjestu, putnici mogu vidjeti otprilike šta ih interesuje i šta žele posjetiti. Planiraju dodatno grafički urediti aplikaciju, ali je i proširiti na druge kontinente. Pravile: Ana Zrnić, Milic Ćup i Milica Mijatović. .

„Morzeova azbuka“

Ova aplikacija zapravo ima ulogu dokaza koncepta da je moguće napraviti program koji će tačkice i crtice pretvarati u slova. Učenici Ognjen Stefanović, Jelena Peševski i Filip Jović željeli su da spoje staro i moderno, odnosno da prikažu kako je to nekada izgledalo a danas je primjenljivo. Uzimajući u obzir da je Morzova azbuka davno prevaziđena, slična aplikacija vjerovatno ne postoji.

„Izjednačavanje hemijskih rekacija“

Često nailazimo na poteškoće pri izjednačavanjima hemijskih rekacija; naročito na časovima hemije, upravo ove poteškoće nam oduzimaju dragocjeno vrijeme. Zato su učenici: Rastko Zeljković, Vanja Đenadija, Vanja Obradović, Dejan Miljković, Jelena Gelić, Bojana Jovičić i Miloš Stanivuković osmislili aplikaciju koja će olakšati ovaj problem.

Ona se veoma jednostavno koristi i brzo daje rezultate.

„Dežurni učenik“

U većini škola postoji tzv. knjiga dežurnog učenika, međutim, gimnazijalci žele da pređu na viši nivo. Vukašin Berić, Jovan Stoiljković i Ognjen Stefanović osmislili su elektronsku knjigu dežurstva. Ova aplikacija je sasvim jednostavna za korištenje: unose se imena posjetilaca, broj lične karte i razlog dolaska; a imena dežurnih učenika unosi zamjenik direktora iz svoje kancelarije.
Tačni odgovori vode dalje kroz igricu, a netačni vraćaju unazad.

„Maze box“

Ovo je igrica u kojoj se kutija gura do cilja, ali putanje su u obliku lavirinta, a podsjeća na igricu „Sokoban“. Zato ona zahtjeva razmišljanje i koordinaciju u prostoru. Dragan Ivanović, Vuk Rosić, Danilo Vuković, Dejan Francuz i Mihajlo Pantić kažu da je igrica pogodna za djecu u predškolskom uzrastu, upravo zbog razvitka mišljenja i koordinacije u prostoru.

„Maze box“

„Over the rainbow“

Ovo je takođe igrica koja je u početku podsjećala na jednu staru popularnu igricu, ali tokom izrade Milica Popović i Sofija Rodić su je potpuno izmijenile. One je predlažu za manju djecu jer je vrlo korisna za raspoznavanje boje i orijentaciju u prostoru. Planiraju je unaprijediti dizajn i dodati neke nove funkcije.

„Vješala“

Dragan Ivanović, Mihajlo Pantić i Dejan Francuz nekoliko mjeseci su spremali svoj projekat “Vješala” u programskom jeziku Python. Dragan nam je rekao: “Ova aplikacija predstavlja način učenja kroz zabavu. Prezentacija na festivalu nam je važna motivacija i doživljavamo je kao nagradu za dosadašnji rad. Smatramo da se trud isplatio.”

„Cezarov kod“

Rastko Zeljković i Miloš Stanivuković. Oni su radili na projektu “Cezarov kod”. Uloga aplikacije je da pretvori obične rečenice, putem koda, u šifrovanu poruku i obrnuto. Ovaj sistem se se koristio i ranije, za sigurnost podataka koje se šalju uglavnom putem mobilnih mreža. Na ovom projektu su radili mjesec dana za INOST, međutim on još uvijek nije bio spreman za predstavljanje ali je bio predstavljen na Tesla festu.

„Plot grafičkih funkcija”

Na još jednom zanimljivom i veoma korisnom projektu, radili su Ognjen Stefanović i Srđan Džombić. Njihova veb aplikacija se naziva “Plot grafičkih funkcija”. Prvenstveno je namijenjena da služi kao pomoćni alat na časovima matematike u višim razredima srednje škole. Da profesori i đaci ne bi morali trošiti mnogo vremena na brisanje i pisanje grafika različitih funkcija, te uspjeli da brže urade mnogo više zadataka, trebalo bi da koriste ovu aplikaciju.
Prednost je to, što je aplikacija prilagodljiva i pametnim telefonima, te ne zahtjeva posebno tehnički opremljenu učionicu.

„HTML prezentacije vršnjačke edukacije“

HTML sekcija je napravila prezentaciju na kojoj se upravo nalazite koja približava posjetiocima iste način na koji se razvijala sekcija kao i kamp uz pomoć ostalih sekcija. To je novi način obrazovanja, tj. projekat vršnjačke edukacije. Kao produkt tog rada i razvoja tokom godina rada nastali su svi segmenti koji su prezentovani na ovom sajtu, a samim tim i ove gore već predstavljene aplikacije. U timu su učestvovali: Bojan Popović, Aco Stojanović, Lidija Žunić, Sofija Gligorić, Milica Topić, Emilija Đukić, Aleksandra Praštalo, Selma Ibrekić, Monika Milanović, Tamara Mitić i Srđan Džombić kao šef ovog složnog tima.

Autor: Sofija GligoriĆ