Josh Hartnett
BIOGRAFIJA

 

Smeđokosi, 1,91m visoki Džošua Denijel Hartnet (Joshua Daniel Hartnett) je rođen 21. jula 1978. u Gradu St. Paul u Minesoti. Odrastao je sa dva mlađa brata i sestrom. U srednjoj školi se prvi put susreće sa pozorištem kada zbog povrede nije mogao da se bavi ragbijem. Na nagovor tetke, prijavio se za ulogu u pozorišnoj predstavi Tom Sojer, koju je i dobio. To iskustvo je ostavlilo veliki utisak na njega i nakon što je maturirao sa 18 godina, otišao je u Njujork da bi se nastavio baviti glumom.
Pohađao je kratko vrijeme Državni unuverzitet Njujorka da bi se ubrzo preselio u Los Anđeles. Svoju prvu televizijsku ulogu je dobio u prvim nedjeljama po dolasku u LA. Bila je to uloga Majkla Ficdžeralda u TV seriji "Cracker".
Tu se nije dugo zadržao i već 1998. godine prelazi na veliki ekran ulogom Džona Tejta (John Tate) u filmu "Halloween: H20". Nakon uspjeha u tom filmu , pojaviće se u naučno-fantastičnom trileru "The Faculty", zajedno sa Selmom Hajek (Salma Hayek), Robertom Patrikom (Robert Patrick), Ilajom Vudom (Elijah Wood) i Džonom Stjuvartom (John Stewart) u ulozi Zika (Zeke) koji otkriva vanzemaljce prerušene u njihove profesore. Tek ovom ulogom je postao zaista primjećen i ona ga je lansirala u među zvjezde.
Sledeći projekat mu je bila uloga Tripa Fontejna (Trip Fontaine) u filmu "The Virgin Suicides". Pozitivne kritike nakon njegove uloge u hit filmu o Indijani Džonsu zajedno sa glumicom Kirstin Danst (Kirsten Dunst) su sledile. Njegov status sex simbola je postavljen.
Sledeći film gde je on glumio je "O", film baziran na Šekspirovoj drami, gde glumi Huga.
Međutim, film koji ga je zaista izbacio u svjetsku elitu je bez sumnje blokbaster "Pearl Harbor", istorijska drama u kojoj se njegov lik zaljubi u djevojku svog prijatelja nakon što njega proglase mrtvim. Film je postigao veliki uspjeh, kako na blagajnama, tako i među kritičarima. Njegovi najnoviji filmovi su ratna drama "Black Hawk Down" i film "Holywood Homicide".