Nikolas Kopola (Nicholas Coppola) roden je 7. januara 1964. u Kaliforniji. Njegov stric je poznati reditelj Fransis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) i imao je jak uticaj na opredeljenje Nikolasa da se bavi glumom. Sa 19 godina, Nikolas je imao svoj filmski debi. Tada je napustio i srednju љkolu da bi se potpuno posvetio glumi. Prezime je promenio u Kejdz(Cage) da svoju slavu ne bi zasnivao na stricevom prezimenu. Prezime Kejdz (Cage) izabrao je po junaku iz stripa Luku Kejdzu (Luke Cage), kog je obozavao u detinjstvu. 
U filmskoj umetnosti je poznat po svom specificnom nacinu glume, ali i po zrtvama koje je podnosio zbog pojedinih uloga. Tako je poznato da je vadio dva zuba, rezao ruku ziletom i gutao bubaљvabe, samo radi upecatljivosti uloga. 
Pocetak njegove karijere bio je obelezen ulogama u tinejdzerskim komedijama. Veliki broj uloga imao je u filmovima svog strica. Prve poznatije filmove snimio je pocetkom devedesetih godina: "Poljubac vampira", "Medeni mesec u Vegasu", "Napuљtanje Vegasa"... Tih godina dobio je i svoj prvi Zlatni globus. Usledila je serija trilera u njegovoj karijeri: "The Rock", "Con Air", "Zmijske oci"... Poslednji film snimio je 2000. godine - "Mandolina kapetana Korelija" - u kom mu je partnerka bila Penelopi Kruz (Penelope Cruz). 
Kejdz je dugo bio u braku sa modelom Kristin Fulton (Kristin Fulton) sa kojom je dobio sina. Posle razvoda, supruga mu je 1995. godine postala glumica Patrisa Arket (Patricia Arquette). Ovaj par se, uprkos predvidanjima zute stampe, ipak razveo posle pet godina braka.
Nekoliko mjeseci poslije raskida sa Patrisom Arket Nikolas Cage je objelodanio svoju vezu sa kcerkom kralja rock-a Lizom Meri Prisli(Lisa Marie Prisley).Oni su svoju vezu objelodanili na izlozbi u Memfisu koja je bila posvecena Lisinom ocu Elvisu.U avgustu 2002 godine,tacnije,17-og avgusta oni su se na Havajima i vjencali.Vjencanje je odrzanou raskosnoj atmosferi Mauna Lani Bay Hotela.Ceremoniji su prisusvovali clanovi porodice i bliski prijatelji.Medju zvanicama je bila i mladina majka Priscila Presley, Lisini sinovi iz prvog braka - 13-godisnji Danniel i 10-godisnji Benamin i Nikolasov sin iz jedne nevencane veze 12-godisnji Weston.Odmah nakon vjencanja vratili su se za Los Angeles gdje Nikolas Cage snima novi film u reziji Ridlija Skota.Nema sumnje da ce to biti izvrstan film....

                                                     Povratak