BIOGRAFIJA

      Reditelj, pisac, producer... James Cameron je rodjen u Ontario, u Kanadi i rastao je uz Nijagarine Vodopade. 1971. se preseljava u Kaliforniju gde studira fiziku, a u isto vreme je i radio, u pocetku kao mehanicar, a kasnije kao vozac kamiona.
1980. pocinje da radi kratkometrazni film "Battle Beyond the Stars", koji je poprimio pozitivne ocene kritike.
U zelji da postane reditelj, pocinje da radi kao drugi pomocnik reditelja Cormanovog filma "Galaxy of Terror". Nakon sto je uvideo veliki talenat u ovom mladom coveku, Corman je i sam prepustio Cameronu da zavrsi njegov film.
Potom je usledilo zlatno doba za Camerona. 
1982. on pise scenario za film "The Terminator", koji je u pocetku bio neprimamljiv za izdavacke kuce, pa je se na njegovu finansijsku podlogu cekao jedan duzi period.
U medjuvremenu, dok je cekao svoj honorar za "The Terminator", Cameron u roku od tri meseca pise dva scenarija za filmove koji su kasnije prerasli u prave filmske klasike. Pise, dakle, scenario za filmove "Rambo: First Blood Part II" i "Aliens".
Nakon uspeha sa "The Terminator", Cameron se prepusta realizovanju "Aliens" koji je nakon izlaska postigao neverovatnu popularnost, i postao jedan od najvecih filmskih klasika svih vremena. Film "Aliens" je dobio sedam akademskih nagrada. Ovaj film je takodje dobio i oskara za najbolje vizuelne i zvucne efekte.
U periodu od 1988 - 1989. on radi na svom novom projektu "The Abyss", za koji mu je trebalo osamnaest meseci. Za ovaj film on je napisao scenario, a takodje ga je i rezirao. Ovaj film je takodje postigao veliki uspeh, osvojivsi cetiri akademske nagrade i Oskara za najbolje vizuelne efekte.
Njegov sledeci film je bio "Point Break", za koji je takodje bio reziser a i ucestvovao je i u pisanju scenarija.
Kao pisac scenarija, reditelj i producer, 1991. radi na filmu "Terminator 2:Judgment Day,", koji je nastavak fantastinog prvog dela "The Terminator". Ovaj film postize neverovatan uspeh, i rusi sve rekorde gledanosti do tada. Ovaj film je zaradio za kratko vreme preko 500 miliona dolara.
1994. ponovo radi kao producer, reditelj i pisac na akcionoj komediji "True Lies".
Najveci uspeh Cameron je postigao sa filmom "ITANIC", za koji je takodje radio reziju, scenario i bio producer. Ovaj film je postigao veliku popularnost sirom sveta za kratko vreme. Od strane kritike je dobio najvise ocene. "Titanic" je osvoio jedanaest akademskih nagrada, i svrstan je u red najboljih klasika svih vremena.