Kevin Kostner (Kevin Costner) rođen je 18. januara 1955. godine u Kaliforniji. U srednjoj školi se aktivno bavio bejzbolom i sanjao o tome da postane profesionalni bejzbol igrač. Tokom fakulteta radio je honorarno u jednoj marketinškoj agenciji, a po završetku studija manje se bavio marketingom, ali je često učestvovao na audicijama za uloge u pozorištima. Ubrzo je ušao u jednu privatnu pozorišnu grupu i usledile su prve uloge.

Njegov filmski debi bio je u filmu "The Big Chill". Problem je, međutim, bio u tome što je Kostner u ovom filmu dobio mnogo manje važnu ulogu nego što je bilo predviđeno. Naime, reditelj je isekao većinu scena sa Kostnerom, tako da je njegova uloga postala marginalna, zbog čega su mu su u Holivudu podsmevali; to ga, međutim, nije sprečilo da nastavi dalje.

Narednih godina odbijao je mnoge uloge, sve do 1987. godine, kada je igrao u filmu "Nedodirljivi". Ta uloga, kao i naredna, u filmu "No Way Out", Kostnera su podigle na tzv. A status u Holivudu. Devedesetih godina Kostner je imao uloge prvenstveno u komercijalno orijentisanim filmovima. Reč je, naravno, o filmovima "Robin Hud" i "Telohranitelj", sa Vitni Hjuston.

Ipak, Kostner je svog prvog Oskara dobio kao režiser filma "Ples sa vukovima". Ovaj film je zaradio preko 900 miliona dolara. Poslednjih desetak godina svoju karijeru je unapredio filmovima "Tin Cup", "Poruka u boci" i "Trinaest dana".

Kostner je 12 godina bio u braku sa koleginicom sa fakulteta i sa njom ima troje dece. Par se razveo 1994. godine, a Kostner ima još jedno dete iz veze sa jednom američkom TV voditeljkom. 

                                                                                             BACK