Uma Karuna Thurman

     Njen otac Robert A.F. Thurman je profesor indo-tibetanskog budistickog ucenja na  Columbia University School of Religion. Uma je dobila ime po Hindu bozanstvu. Njena majka, svedski model kasnije postala fizioterapeut, je pocela karijeru u 16-oj godini u Stockholmu. Statua Nenine majke, Brigit Holmquist, cuvene ljepotice kasnije grofice, stoji na ulazu grada Trelleborg. Uma je unuka Brigit H. i barona Karl-a von Schelbrugg. Uma-ino srednje ime u prevodu znaci saosjecanje.

    Rodjena je 29.04.1970. god. Ima tri brata: Dechem, Ganden i Mipam. Njena porodica je jedno vrijeme zivjela u Indiji, Massachusetts-u, Woodstock-u i New York-u. Licni prijatelj njenog oca je bio i Dalaj-Lama. Posto su joj roditelji bili drugaciji i antiamericki raspolozeni, imala je u mladosti poteskoca da se prilagodi skoli i americkom drustvu. U 15-oj god. joj se pruzila prilika da sudjeluje na audiciji u New York-u, tada joj je vec bila dosadila skola, pa ju je napustila i odselila se u New York, da bi postala glumica. U pocetku se izdrzavala pranjem sudja i manekenstvom.

    Vec u 16-oj godini dobila je ulogu vampira u filmu Kiss Daddy Good Night. Tri filma, Johnny Be Good, Adventures of Baron Munchausen, Dangerous Liaisons, snima 1988. godine.  Svakim sledecim filmom postize sve veci uspjeh i popularnost. Najvecu popularnost dostize u kultnom filmu Pulp Fiction (1994.). Film je postao svjetski megahit i obiljezio je tu deceniju. Zatim slijedi period dramei romanticnih komedija: A Month by the Lake, The Truth about Cats and Dogs, Beautiful Girls, Les Miserables. U medjuvremenu je glumila: Poison Ivy, u filmu Batman & Robin. Takodje je glumila i u SF filmu: Gattaca, koji je dobio puno nagrada. U tom filmu je upoznala svog buduceg muza: Ethan Hawke-a. 

    Udala se za Ethan-a Hawk-a 1998. god. i dobila kcerku, Maya-u, u julu te godine. Krajem sledece godine pojavila se sa Woody Alen-om u filmu: Sweet and Lowdown. Zbog ponovne trudnoce snimanje filma Kill Bill, reditelja Quentina Tarantina, odgodjeno je do sredine 2002.

     Film Kill Bill je zavrsen i trenutno igra i u nasim kinima. U medjuvremenu Uma Thurman je rodila djecaka i razvela se od Ethan-a Hawk-a.    

nazad