Biografija

Vil Smit (engl. Will Smith) je afroamerički glumac i hip-hop pevač, koji je rođen 25. septembra 1968. godine u Filadlfiji (SAD).

Pravo ime mu je Vilard Kristofer Smit II.

Svoju pevačku karijeru započinje pod imenom The Fresh Prince u hip-hop duo grupi DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince, sa svojim prijateljem iz detinjstva Jeffrey "DJ Jazzy Jeff" Townes. Najpoznatije su im bile pesme Parents Just Don't Understand i Summertime. Za pjesmu Parents Just Don't Understand su nagrađeni Gremijem, 1988. godine, a za Summertime 1991. god. Kasnije kao samostalan pjevač dobija još dva Gremija za najboljeg rep izvođača.

Svoju glumačku karijeru započinje u tv šou The Fresh Prince of Bel-Air, 1990. godine.. Šou je stekao popularnost i održao se šest sezona. Kasnije se okušao na filmu u filmovima kao što su: Six Degrees of Separation i Made in America. Svoju filmsku slavu stiče 1995. godine sa filmom Loši momci u kome je glumio sa Martinom Lorensom.Ovaj popularni film je kasnije dobio i nastavak za koji je Smit imao veliki honorar.Međutim najveću zaradu je imao film Dan nezavisnosti iz 1996. koji je zaradio preko 800 mil. dolara. Poslije toga igrao je u filmovima kao što su: Ljudi u crnom, Državni neprijatelj, Divlji divlji zapad, Legenda o Bager Vensu, Ali i mnogi drugi. Nominovan je za Oskara kao najbolji glavni glumac za film Ali u kome je igrao legendarnog boksera Muhameda Alija.

Venčao se sa glumicom Šeri Zampino 1992. godine, sa kojom ima jednog sina koji se zove Vilard Kristofer III. Tri godine kasnije se razvodi od nje, a 1997. godine se venčava sa glumicom Džadom Pinket (Jada Pinket Smith) sa kojom je u srećnom braku i sa kojom ima dvoje dece (Jaden Christopher Syre i Willow Camille Reign).

Jedan je od rijetkih glumaca koji zarađuje više od 30 miliona dolara po filmu. Ova činjenica ali i izvanredno glumačko umjeće ga svrstavaju u sam vrh Holivuda.

 

 

<<Nazad