Biografija

Walter Bruce Willis (Brus Vilis) rođen je 19. marta 1955. godine u Idar-Obersteinu u Njemačkoj. Brus je dijete David Willis-a,američkog vojnika i Marlen Kassel bankarske radnice. Najstariji je od četvoro dijece(ostala su Florence, David i Robert). Nakon što je dobio otpust iz vojske njegov otac odvodi porodicu u New Jersey(Nju Džersi) u Ameriku. Iako su mu se roditelji razveli 1971. Brus nije imao problema da se izrazi na pozornici i počeo je da glumi već u srednjoj školi.

Nije htio da pohađa koledž već se zaposlio kao vozač.Kada je otkrio talenat za harmoniku priključio se R&B bendu,Loose Groose. Nakon uloge u filmu Posednji skaut vraća se glumi.

Odlazi u Kaliforniju na audiciju,gdje je izabran da glumi u TV seriji "Moonlight" kao David Addison Jr. Jedna od glavnih uloga u to vrijeme mu je bila u filmu "Blind date". Nagli prokret u karijeri dešava se filmom Umri muški koji je u svijetu zaradio 138.708.852 dolara. Sledeći veliki uspjesi su bili fimovi Petparačke priče, Dvanaest majmuna, Peti element. Postaje najplaćeniji glumac na svijetu ulogom u filmu Šesto čulo, u kojem je zaradio čak 100.000.000 dolara.

Na premijeri filma "Stakeout" upoznao je Demi Moore s kojom se vjenčao 21. novembra 1987. U braku sa Demi dobio je tri kćerke (Rumer Glenn Willis, Scout LaRue Willis i Tallulah Belle Willis). Razveli su se 18. Oktobra 2000. a javnosti nisu dali obrazloženje za ovu odluku.

Za rad na seriji "Moonlight" dobija "Emmy" i Zlatni globus "Golden Globe". 16. Oktobra 2006. dobija i zvijezdu na Stazi slavnih. Ovom prilikom je izjavio: "Dolazio sam ovamo,gledao u ove zvijezde i nikad nisam mogao shvatiti šta čovjek mora da uradi da bi imao svoju... vrijeme je prolazilo i sad i ja imam svoju, još uvijek sam uzbuđen. Još uvijek sam uzbuđen što sam glumac.

 

 

<<Nazad