Biografija

Otac Jon Voight, poznat po filmovima Midnight Cowboy (1969.) i Coming Home(1978.) za kojeg je dobio Oscara i majka Marcheline Bertrand,bivša manekenka i glumica,razveli su se kada je Angelina imala godinu dana.Živjela je s majkom i starijim bratom James Heavenom u New Yorku gdje je s jedanaest pohađala Lee Strasberg Theater Institute.Filmski debut imala je 1982. u nezapaženom Lookin to Get Out.

Sa 16. godina počela je živjeti sama. Radila je kao model i često se pojavljivala u spotovima bandova poput Rolling Stones,The Lemonheads,Lenny Kravitz...Kada se preselila u Los Angelesu glumila je u nekoliko studentskih filmova svoga brata i Met Theatru uz Ed Harrisa i Holly Hunter.Hackers (1995.) joj je donio prvu glavnu ulogu, pohvale glumačkom umijeću i Jonny Lee Millera s kojim se vjenčala u nekonvencionalnoj vjenčanici sastavljenoj od crnih kožnih hlača i bijele majice na kojoj je vlastitom krvlju bilo ispisano Millerovo ime.Par se razdvojio godinu kasnije,a rastavio 1999.

Nekoliko sljedećih godina Angelina Jolie je glumila u više TV-serija od kojih je za Georgea Wallaca (1997.) dobila Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu,a za ulogu divlje i lijepe Gie Carangi,poznate svjetske manekenke i heroinske ovisnice,dobila je istu nagradu i to za najbolju žensku glavnu ulogu Gia, 1998.

Na velikom ekranu nije imala toliko uspjeha,ali 1999. Angelina Jolie se pojavila u Pushing Tin uz John Cusaka, Billy Bob Thorntona i Cate Blanchet,The Bone Collector uz Denzel Washingtona i Girl Interrupted u kojem je,glumeći karizmatičnu sociopatsku cimericu Winoni Rayder,dobila treći Zlatni globus i Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Za vrijeme snimanja The Pushing Tin Angelina Jolie i Billy Bob Thornton ludo su se zaljubili i vjenčali 2000. u Las Vegasu ona drugi, a on pet put.

Njihov brak je bio sve samo ne dosadan,štakor im je bio kućni ljubimac,Billy je oko vrata nosio bočicu njene krvi.Kraj braka je došao kada je Angelina odlučila usvojiti dijete zajedno sa Billyem,no on se odjednom predomislio i odlučio se posvetiti glazbi i karijeri i ostaviti ju.Angelina je usvojila Maddoxa unatoč svemu i uz pomoć majke ga odgaja. Ubrzo nakon što su usvojili sina,malog Kambođanca Maddoxa par se razdvojio,a konačni je razvod uslijedio 2003.2001. godine Angelina Jolie je proglašena UN-ovom ambasadoricom dobre volje pa je često obilazila izbjegličke kampove u kriznim i ratovima opustošenim područjima Pakistana, Tanzanije, Sierra Leone.Često sudjeluje i podržava njihove akcije.

Uloge u akcijskim spektaklima obilježile su početak novog tisućljeća: Gone in Sixty Seconds(2000), oživotvorila je lik iz legendarne video igrice [[Lara Croft|Laru Croft] (Lara Croft:Tomb Rider, 2001. i nastavak Lara Croft Tomb Rider: The Cradle of life, 2003.). Nedugo zatim pokazala nam je zavidno glumačko znanje u filmu "Aleksandar Veliki" 2004. potom slijedi za nju najzanjimljivije snimanje filma gdje upoznaje ljubav svog života sa kojim će uskoro dobiti i svoje prvo biološko dijete,preslatku kčerkicu Shiloh Nouvel...naravno riječ je o "Gospodinu i Gospođi Smith",gdje je njen partner bio Brad Pitt.Par se toliko zbližio na snimanju filma da je već imenovani Brad podnio zahtjev za rastavu od "Američke ljubimice" Jennifer Aniston.Naravno kako to uvijek biva rastali su se zbog "velikih razlika u karakteru"! Nedugo zatim Angie inače jedan od nadimak Angeline Brad su javno priznali i potvrdili svoju vezu. Već su bili jedna veliki obitelj, jer je Angie već imala posvojenog dječak iz Kambođe, već spomenutog malenog Maddoxa. Nedugo zatim krenuli su sa povećavanjem obitelji, najprije su posvojili djevojčicu iz Afrike, Zaharu, a nedugo zatim su dobili i svoje biološko dijete,Shiloh Nouvel rođenu u Keniji.A nakon toga posvojili su i malenog Vijetnamca kojemu je Angelinina mama,Marcheline dala ime Pax.Sretna obitelj je sad na okupu no najnovije vijesti bacaju drugačije svjetlo, navodno su Angelina i Brad u potrazi za djevojčicom iz Mianmara.

Homepage