*Biografija*

 

Pravo ime Bred Pita je William Bradley Pitt. Rođen je 18.12.1963.godine u Šovniju,država Oklahoma,SAD,u Južno-baptističkoj porodici Vilijama A. Pita i Džejn Ete Hilhaus. On i njegovo dvoje braće,Dag Pit i Džuli Nil Pit,su odrasli u Springfildu,država Misuri,gdje se porodica preselila ubrzo poslije njegovog rođenja. Pitovi roditelji i braća i dalje žive u Springfildu.

U srednjoj školi,Pit se bavio sportskim aktivnostima,učestvovao u debatama,učeničkim organizacijama i školskim muzičkim organizacijama. Pohađao je Misuri školu novinarstva na Univerzitetu Misurija-Kolumbija. Malo je falilo da dobije diplomu novinarstva 1986.godine kada je napustio školu da okuša sreću u Holivudu.

Bio je u braku sa Dženifer Aniston od 2000.godine do 2005.godine.
A od 2005godine sa Anđelinom Džoli. Oni imaju troje usvojene (Madoksa,Paksa i Zaharu) i jedno biološko dijete (šajlo).

U početku se Pit pojavljivao u epizodnim ulogama u televizijskim serijama i filmovima. Prvu glavnu ulogu Pit je dobio 1988.godine u filmu Tamna strana sunca,gdje je igra mladog Amerikanca odvedenog od strane porodice na Jadran da pronađe lijek za očajno stanje kože. Film je sniman u Jugoslaviji u ljeto 1988.godine,ipak,sa montažom pri kraju,rat je prekinuo završetak filma i veliki dio filma je izgubljen. Film je objavljen 1997.godine.

Pit je bio nominovan za nagradu Oskar za sporednu ulogu u filmu Dvanaest majmuna.

 

Nazad