Šarliz Teron (engl. Charlize Theron) je juznoafricka glumica rođena 7. avgusta 1975. godine u mestu Benoni blizu Johanesburga. Istakla se u filmovima kao što su: Djavolji advokat, Mocni Dzo Jang, Italijanski posao i Monstrum za koga je nagrađena Oskarom kao najbolja glavna glumica 2003. godine.

Odrasla je na porodičnoj farmi blizu Johanesburga, sa ocem Čarlsom koji je bio francuskog porekla i majkom Gerdom koja je nemačkog porekla. Sa 15 godina svedok je smrti svoga oca, koji je bio alkoholičar i koji je maltretirao njenu majku, koja ga je zatim ubila u samoodbrani.

Kada puni 16 godina seli se u Milano i radi kao model. Kasnije se seli u Njujork i pohađa časove baleta. Međutim, povredila je koleno što je značilo da neće moći da se bavi baletom i zbog toga se seli u Los Andjeles. Nakon osam meseci provedenih u gradu, dobija malu ulogu u filmu Deca kukuruza 3. Posle te uloge karijera joj ide uzlaznom putanjom i glumi u sve poznatijim filmovima kao što su: Djavolji advokat sa Kijanuom Rivsom, Mocni Dzo Jang sa Bilom Pakstonom, Dvorista sa Markom Volbergom i Monstrum sa Kristinom Rici. Pozirala je naga za Plejboj magazin 1999. godine.

Home page