Biografija

Nicole Kidman je australijska glumica, jedna od najpoznatijih glumica sadasnjice. Rodjena je u Honolulu, na Hawaiima 20. jula 1967. godine. Otac joj je biohemicar, a majka bolnicarka. Ima mladju sestru, Antonia. Zbog ocevog posla zivjeli su kratko na Hawaiima, potom 3 godine u Washington-u. A od 1970. zivjela je u Sydney-u u Australiji.

Odrastala je u Sydney-u zaljubljena u umjetnost, pogotovo u ples i pozoriste. Trenirala je balet od trece godine, a do desete je vec pohadjala casove glume u dramskoj skoli te je pocela glumiti u St. Martin's Youth pozoristu u Melbourneu i u Phillip Street pozoristu u Sydney-u.

Prvu profesionalnu ulogu dobila je s cetrnaest godina glumeci u TV-filmu 'Bush Christmas' (1983), o skupini klinaca koji traže izgubljenog konja. Sljedeca uloga bila je u teen avanturi 'BMX Bandits' (1983), a nakon toga se pojavljivala u nekoliko slicnih ostvarenja.

Probila se ulogom u John Duiganovoj mini-seriji 'Vijetnam'. Nova prilika za veliki izlazak na scenu pruzila joj se ponovno u Phillip Noyceovom 'Dead Calm' (1989), psiho-trileru o paru kojeg terorizira mladic kojeg su upravo spasili od utapljanja. Tada devetnaestogodisnjakinja, bila je vec poznata u Australiji i pocela se probijati i preko Pacifika.

1989. dobila je glavnu ulogu u svom prvom americkom filmu, 'Days of Thunder' (1990), kojim je postala poznata siroj publici. Drama o vozacu utrka (Cruise), puna akcije, u kojoj glumi neurologinju zaljubljenu u vozaca, zblizila je Nicole i Toma pa su se i vjencali 1990.

Nakon 'Billy Bathgate' (1991) i 'Flirting' (1991) John Duigana par je zajedno glumio u 'Far and Away' (1992) koji je bio razocaranje, kao i sljedeca ostvarenja u projektima 'My Life' (1993) i 'Malice' (1993). 'Batman Forever' (1995) je prosao malo bolje, ali nije pomogao Nicole da bude prihvacena kao ozbiljna glumica.

Priznanja su pocela pristizati nakon Gus Van Santovog 'To Die For' (1995), za koji je osvojila nekoliko nagrada kao i postovanje brojnih kriticara, sto se ponovilo sljedecim uspjesnim izvedbom Isabel Archer u Jane Campioninom filmu 'The Portrait of a Lady' (1996) nakon kojeg je provela dve sedmice u krevetu pateci od emocionalnog stresa. 

Tada vec poznata kao jedna od najprivlacnijih glumica u Hollywoodu, sto ce joj se potvrditi u vise navrata, prihvatila je ulogu s George Clooneyem u akcijskom hitu 'The Peacemaker' (1997), a zatim sa Sandrom Bullock u 'Practical Magic' (1998). Oba filma nisu bila tako zanimljiva kao povratak pozorisnoj pozornici u Londonskoj Donmar Warehouse produkciji, 'The Blue Room'. Predstava je bila postavljena i u New Yorku, a Nicole je zaradila Evening Standard nagradu i Olivier nominaciju za svoje umijece.

1999. prihvatila je ulogu, zajedno sa Tom Cruiseom, u Stanley Kubrickovom 'Eyes Wide Shut' (1999), koji je izazvao razlicite reakcije, pogotovo jer je Kubrick preminuo nakon snimanja dok film još nije bio dovrsen. Nicolina uloga seksualno znatizeljne kucanice s Manhattana dobio je najbolje kritike u filmu. Sljedece godine bila je zauzeta novim projektima, Jez Butterworthovim filmom 'Birthday Girl' (2000) i Baz Luhrmannovim mjuziklom 'Moulin Rouge', gdje glumi parisku kurtizanu u 19. vijeku.

Uspjeh 'Moulin Rougea' bio je ogoman, a Nicole je jos pozitivnije ocjenjena kao hladna majka koja trazi rjesenje obiteljske misterije u hororu 'The Others' (2001). Za oba filma nominirana je za Zlatni globus, a osvojila ga je za ulogu kurtizane u kategoriji za najbolju glumicu te je zaradila nominaciju za Oscara u istoj kategoriji.

Sljedecom nezaboravnom ulogom Virginie Woolf u 'The Hours' (2002) osvojila je Oscara, Zlatni globus, BAFTA nagradu i Srebrnog lava na Berlinskom filmskom festivalu, sve u kategoriji za najbolju glumicu. Ona je prva Australka koja je dobila Oscara. Iako je rodjena kao ljevakinja, za potrebe uloge Virginie Woolf u filmu 'The Hours' naucila je pisati desnom rukom.

Zavrseno je i snimanje filma reditelja Anthony Minghelle, 'Cold Mountain' (2003), koji je radjen na lokacijama u Rumunskoj, a osim Nicole glume Renee Zellwegger, Natalie Portman i Jude Law. Jos jedno novije ostvarenje je adaptacija provokativne novele Philipa Rotha, 'The Human Stain' (2003), s Anthony Hopkinsom, Gary Siniseom i Ed Harrisom reditelja Robert Bentona. Ipak, kao najbolji naslov njene bogate karijere mnogi isticu ulogu u Von Trierovom 'Dogvilleu', snimljenom takodje 2003. godine.

Film Jonathan Glazera ('Sexy Beast'), 'Birth' (2004), se snimio u New Yorku. Obiteljski zivot uvijek joj je bio prioritet. Nakon sto je njezinoj majci dijagnosticiran rak dojke, koji je pobijedila, sedamnaestogodisnja Nicole krenula je na casove masaze kako bi joj pomogla. Odgojena je u porodici aktivista, majka je feministica, a otac advokat za prava radnika. Nicole i njezina mladja sestra, Antonia, sada poznata TV licnost, sudjelovale su u kampanjama roditelja dijeleci letke na ulicama Sydney-a.

U braku s Cruiseom, usvojila je dvoje djece: kcer Isabellu Jane (rodjena 1993) i sina Connor Antonyja (rodjen 1995). Uprkos solidnom braku Tom i Nicole su se rastali 5. februara 2001. kako su rekli, zbog razmirica vezanih uz karijeru.

 

Povratak na pocetak