Jessica Maria Alba je rođena u Pomoni, Kalifornija, SAD, 28.4.1981.  Kada je Jessica bila jos dijete, njen otac Mark, pilot, je sa Jessicom i njenom majkom Kejti i njenim malim bratom Joshuaom preselio u Biloxi, Mississippi. Tri godine kasnije sa porodicom su se preselili u Del Rio, Texas, prije nego što su se konačno doselili u Los Angeles, Kalifornia, kada je Jessica imala devet godina. Jessicin rani život je bio obilježen čestom bolešću. To je uticalo da se ona izoluje od ostale djece u školi, zato što je, kao što ona tvrdi, toliko često bila u bolnici tako da je nisu dovoljno poznavali da bi se družili sa njom. Inače njeno zdravlje se popravilo kada se sa porodicom preselila u Kaliforniju.

 

Još kao petogodišnjakinja, sanjala je da postane glumica. Jessica je dobila svoj prvi poljubac kada je imala 7 godina, a njen prvi momak je imao 11 godina. Upisala je časove glume sa 12 godina, a samo 9 mjeseci kasnije uočio je filmski agent. 1993 je dobila prvu ulogu u filmu „Camp Nowhere“ u kojem je glumila Gail. U početku je angažovana na kratko vrijeme, ali joj se posrećilo kada je glavna glumica iznenada odustala. Sreća je bila u tome što je boja njene kose odgovarala originalnim zahtjevima.

 

Nakon prvog filma 1993. Jessica se pojavila u dvije TV reklame za „Nintendo“ i „J.C.Peni.“ 1994. se pojavila u 3 epizode Nickelodeonove popularne komedije „The Secret World of Alex Mack“ . Takođe 1994. kao aktivan plivač i ronilac osvojila je ulogu u seriji „Fliper“. Provela je cijelu 1995. godinu snimajući prvu sezonu u Australiji. Uspjeh prve sezone je doveo do snimanja druge u kojoj je Jessica takođe glumila. Njen angažman u show-u trajao je od 1995 do 1997. Nakon što je show završen ona se pojavljivala u mnogim  TV show-ovima i filmovima. Kada je, sa 16 godina završila srednju školu Jessica je otišla u New York gdje je studirala na David Mamet  „Atlantic Theatre Company“. 1998 se pojavljuje kao Melissa Hauer u prvoj sezoni Steven Bochcoove krimi drame „Brooklyn South“, kao Leanne u 2 epizode u „Beverly Hills 90210“ i kao Layla u seriji „The Love Boat: the next wave“. 1999 u Hollywoodu se pojavljuje u Randy Quaid- ovoj komediji „P.U.N.K.S“. Iste godine igrala je pomoćnu ulogu u filmu „Never been kissed“ sa Drew Barymore.

 

2000 godina je bila odmor za Jessicu. Izabrana je da igra glavnu ulogu Max Guevara genetski modifikovanog super-vojnika u naučno fantastičnoj TV seriji „Dark Angel“ od 1200 kandidata. Njeno treniranje za tu seriju je bilo veoma taško. Uključivalo je godinu dana svakodnesnih borilačkih vještina, gimnastike, vožnje motorom i istezanja. Većinu scena u toj seriji je snimala sama. Te godine se Jessica zaljubila u Micheala Weatherly, kolegu sa snimanja. Na njen 20-ti rodjendan 2001 godine Jessica se zaručila za Micheala. Nakon trogodišnje sretne veze Jessica i Micheal su se razišli. U januaru 2004. Jessica snima film sa Paul Walkerom „Into the blue“.

 

2005. se pojavljuje sa drugim zvijezdama kao što su Bruce Willis, Brittany Murphy i Josh Hartnett  u filmu „Sin City“. Jessica je tada igrala ulogu Nacy. Takođe joj je bilo ponuđeno da se pojavi naga, što je ona odbila. U filmu „Fantasic Four“ dobila je ulogu Sue Richards, nevidljive žene. 2006. Jessica nije bila zvijezda u usponu, ona je već postala dio holivudske elite, prava holivudska zvijezda. I učestvovala na „MTV Movie Awards 2006“. 2007. radi na nekoliko velikih projekata i uloga u nadolazećim filmovima „Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer“, „Good Luck Chuck“, „The Eye“ i  „Sin City 2“ . A takođe se pojavljuje u filmovima kao „The Ten“ , „Awake“ , „Bill“, i „The Love Guru“. U maju FHM imenovao je Jessicu Albau  pobjednicom za 2007. i proglasio je najseksipilnijom ženom na svijetu nakon 8 miliona glasova.

 

Danas, dvadesetšestogodišnja glumica je poznata i slavna više nego ikad prije.  Pored brojnih pojavljivanja u TV show-ovima i dodjelama nagrada, takođe se pojavljuje i u brojnim magazinima.

 

 

POČETNA