BIOGRAFIJA

Vincent Cassel rodjen je 1966. godine u Parizu. Sin je novinarke  Sabin Litique i francuskog glumca Jean-Pierre Cassela. Ozenjen je italijanskom glumicom Monicom Bellucci sa kojom ima kcerku Devu Cassel, koja je rodjena 12. septembra 2004. godine u Rimu u Italiji.

Njegov brat Matthias je clan francuske rep grupe Assassin.Strastveni je ljubitelj capoeire i svoj talenat je pokazao u filmu Ocean's twelve.

Njegova prva uloga bila je u filmu Mathiena Kassovitza La HAINE koji je kriticki priznat gdje je igrao problematicnog  mladica sa periferije Pariza. Cassel je glumio u filmovima razlicitih zanrova:L'appartement, Dobermann, Le pacte des loups i kontraverznom Irreversible.

Cassel je takodje glumio u mnogo americkih fiklmova kao sto su: Ocen's Twelve, Ocean's Thirteen, Birthday Girl, Derailed, The Messenger, The Story of Joan of Arc, Elizabeth i Shrek  (kao glas gospodina Hooda). 2006. godine snimljen je film Sheitan u kojem je igrao pastira koji izvodi satanisticke rituale. Snimio je i nekoliko filmova sa svojom suprugom Monicom Bellucci.