ORLANDO BLOOM

Orlando Jonathan Blanchard Bloom (rodjen 13. Januara, 1977), je Engleski glumac. Probio se oko 2000. godine kao princ vilenjak Legolas u Gospodaru Prstenova i kao kovac u trilogiji Pirati s Kariba, i  na taj nacin je sebi obezbjedio glavne uloge u Holivudskim filmovima, ukljucujuci Troju, Elisabethtown i Nebesko Kraljevstvo.

Bloom je rodjen u Canterbury - ju, u Kentu, Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova majka Sonia Constance Josephine Copeland, je rodjena u Kalkuti, u Indiji, cerka Betty Constance Josephine Walker i Francis - a John-a Copeland-a, fizicara i hirurga. Bloom je mislio da je njegov otac Juzno Afrikanski rodjeni Jevrej novelista anti-Apertheida Harry Saul Bloom, ali kada je imao trinaest godina (9 godina nakon Harijeve smrti), majka mu je otkrila da je njegov bioloski otac ustvari Colin Stone, mamin partner i porodicni prijatelj, i direktor Concorde International jezicke skole. Stone je priznao Orlanda kao zakonitog sina nakon Harijeve smrti. Bloom koji je ime dobio po kompozitoru iz 17 vijeku (Orlando Gibbons) ima jednu sestru, Samanthu Bloom, koja je rodjena 1975.

Bloom nije bio niti ucenjacki niti sportski nastrojen, ali je uspio da zavrsi St Edmund's School u Canterbury-ju uprkos disleksiji. Majka ga je ohrabrivala da uzima casove umjestnosti i drame. 1993. godine, preselio se u London i pridruzio se Nacionalnom Pozoristu Mladih, gdje je proveo 2 sezone i cime je zaradio skolarinu na Britansko Americkoj Akademiji Drame. Bloom se poceo profesionalno baviti glumom sa ulogama u televizijskim serijama u epizodama Casualty i Midsomer Murders i nakon toga imao je filmski debi u Wilde (1997. 1998, pao je sa treceg sprata dok je pokusavao da dosegne vrh terase prijateljeve kuce, i rekli su mu da nikad vise nece moci hodati. Medjutim, on se oporavio i isetao iz bolnice na stakama nakon samo 12 dana. Bloom je imao celicne plocice ugradjene u kicmeni stub da ga podupru, koje su kasnije otkolnjene, osim jednog sarafa. On redovno vjezba jogu i Pilates kako bi istegao ledja.

 

NASLOVNA